Xpeng skall börja säljas av Bilia

Bilföretaget Xpeng har skaffat sig en återförsäljare i Norden i form av Bilia. Snart kommer bilarna G3 och P7 kunna vara tillgängliga för provkörning, test och försäljning. Framöver kommer också P5 och G9 SUV.

Företaget har sammanlagt sålt 121,953 bilar tills idag.

Xpeng P7 räknas som en stor konkurrent till Tesla model S och har många likheter.

Anledningen till att jag första gången hörde talas om företaget var att de blivit stämda för att ha kopierat Teslas mjukvara. Eller snarare att en anställt kopierat och sålt vidare detta till företaget Xpeng.

‎I mars 2019 stämde Tesla Cao Guangzhi, en tidigare Tesla-anställd, och anklagade honom för att ha stulit ‎‎dess Autopilot-källkod‎‎ och fört dem till XPeng. Cao tillbakavisade anklagelsen om IP-stöld, men sa senare att han hade laddat upp Teslas källkod till sin ‎‎iCloud‎‎ innan han lämnade Tesla. Som svar på Teslas anklagelser inledde XPeng en intern utredning. ‎‎I november 2020 tillhandahöll XPeng en kopia av sin källkod till en neutral tredje part för att jämföra med Teslas för att bevisa att ingenting kopierades. Varken XPeng eller några dotterbolag var parter i Teslas ursprungliga stämning. ‎‎En domstolsutnämnd neutral tredje part drog slutsatsen att XPengs kod inte använde Teslas IP efter att ha jämfört båda källkoderna som tillhandahålls av företagen. ‎

Så man har inte kopierat koden för självkörning eller programvara till bilen. Men man har kopierat en bra modell S till en bil som liknar och som heter P7. Mycket snygg tycker jag.

Bilen har sålts av Bilia i Norge och det är företagets första försäljning i Europa fram till idag. Snart kan du köpa bilen på de svenska kontoren.

Xpeng Motors är en framstående kinesisk elbilstillverkare som designar och tillverkar fordon som är helt anslutna till Internet och innehåller den mest banbrytande artificiella intelligenstekniken. Styrelseordförande och VD He Xiaopeng, som också är medgrundare av UCWeb Inc. och en tidigare Alibaba-chef, är bland företagets tidiga supportrar. Medgrundarna Henry Xia och He Tao, båda tidigare ledande befattningshavare på Guangzhou Auto med expertis inom innovativ fordonsteknik och R&D, och Vice Chairman & President Brian Gu, tidigare ordförande för Asia Pacific Investment Banking på J.P. Morgan, ingår i ledningsgruppen på Xpeng Motors, som grundades 2014.‎

‎Det har lockat finansiering från Alibaba Group och Xiaomi Corporation, liksom IDG Capital, Morningside Venture Capital, GGV Capital och Primavera Capital, bland andra stora kinesiska och internationella investerare. Företaget släppte sin första produktionsmodell, G3 SUV, i december 2018 och planerar att släppa sin andra, P7 elektriska sport sedan, i april 2020, med leveranser till kinesiska konsumenter från och med andra kvartalet 2020. Xpeng Motors är baserat i Guangzhou, Kina, och har kontor i Peking, Shanghai, Silicon Valley och San Diego, Kalifornien, samt tillverkningsanläggningar i Zhengzhou och Zhaoqing. Vänligen kontrollera den officiella webbplatsen för ytterligare information

 • Kompakt, lätt, effektiv och pålitligt 3-i-1 elektriskt drivsystem med motorenergitäthet i världsklass på 2,0 kW/kg och upp till 97,5 procents effektivitet.‎
 • ‎Med en NEDC-räckvidd på 706 kilometer är det Kinas längst körande elfordon.‎
 • ‎Världens första elfordon med en Infineon 950 IGBT-modul som kan leverera upp till 580A till motorn under kontinuerliga 40 sekunder.‎
 • ‎Chassit, fjädringen och layouten utvecklades tillsammans av en tysk premium sportbilstillverkare.‎
 • ‎Bosch/Brembo bromssystem med den nya generationens Bosch iBooster bromsåtervinning, c.100% energiåtervinning och en 35-meters bromssträcka vid 100 km/h.‎
 • ‎XPILOT3.0 är ett autonomt körsystem med 12 ultraljudssensorer, 5 millimeters vågradar och 14 kameror för Kinas svåra vägar. Det är branschens enda 360° integrerade system med flera uppfattningar.‎
 • ‎Qualcomm Snapdragon 820 högpresterande bilprocessor med Xpeng Xmart OS 2.0, världens första intelligenta röstinaktiva system med dubbla ekosystem av appbutiker och Alipay-miniprogram.‎
 • ‎SEPA-kompatibla OTA-uppgraderingsfunktioner för helbilstillämpningar och ECU-styrd funktionalitet (Smart Electric Platform Architecture).‎
 • ‎CATL prismatiskt batteripaket med hög densitet med en energitäthet på 170Wh/kg, 110 mm höjd, 80,9 kWh.‎
 • ‎Snabbladdning: från 30% till 80% laddning på så lite som 28 minuter, med en räckvidd på 120 km på så lite som 10 minuter; med Kinas första fjärrstyrda dolda laddningsuttag.‎
 • ‎Passiva, batteri-, aktiva, luftkvalitets- och datasäkerhetsgarantier är alla en del av säkerhetsdesignen på 5 nivåer.‎

Den högsta specifikationsnivån på Batteriet i P7 är 81 kWh.

Vad tycker ni? Är detta en bil för framtiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: