Historiens teknik i dagens generationens bilar!

Utvecklingen av bilar går hela tiden framåt. När jag började köra bil på 80-talet så hade farthållare börjat komma. I början av 90-talet så blev jag lurad av en kompis pappa som hade en digital nyckel som han öppnade bilen från sin fickan.

Min släkting jobbade på slutet av 80-talet på Volvo med helelektriska framsäten som hade minne. En nyhet som bara de finaste bilarna skulle få men som idag kan erhållas också på billigare bilmodeller.

Vitnos är en bil som har läderklädd elstyrd förarstol med individuellt minne till alla i familjen.

Utvecklingen av bilar fokuserade sedan under en längre tid på säkerhet. Säkerbältessträckare, krockzoner och ABS-bromsar. Därefter kom antispinnsystem som bonus. Vindrutetorkarna gick från snabba avspolningar till tidstyrda och därefter kunde man sätta sina egna gränser genom vred eller dyligt.

Förändringar av ljus systemen med halogenljusen och idag med diodljuse har pågått under många år. Billjus var väldigt standardiserat under 70-80-talet. Alla bilar såg lika ut med vitt ljus eller gult ljus, men som idag byggs för att ge bilmärkena en helt ny profil. De senaste modellerna har nu inbyggda nedsläckning så att man kan möte bilar med helljus utan att blända mötande bilar. Jag såg häromdagen en väldigt snygg Hyundai där varselljuset var en del av helljuset i en trevlig formation.

Hyundai Tucson

Nu har vi på våran nya Audi Q3 automatiskt helljus. Där bilen väljer halvljus om man möter bilar automatiskt. En annan ändring som kom för rätt lång tid sedan var automatiska vindrutetorkare. Med sensorer eller kamera som fångade om det regnar och startar torkarna. Sedan ändrar man hastighet automatiskt beroende på intensiteten. Här har vi på Vitnos ett Mercedes system som har lite problem med att vara i rätt synk. Det tar lite lång tid innan den går igång och den ökar inte farten på rätt sätt.

Sensorer och kameror har gjort att fantasi nu inte sätter några gränser för vad biltillverkarna kan göra. Omkörningsvarning med dödavinkelvarning är en sak som säkerhetsmässigt nu kommit på bred front liksom bromsning för att undvika kollision och igångsättande av varningsblinkers och uppringning av SOS.

Tryckgivare som man kan läsa av och som kan varna varna för om trycket i däcken är för lågt har nu brett ut sig till många bilar. En nyhet som jag tycker bråkar för ofta och som skulle kunna ersättas av att man kollar trycket ibland.

Backkameror har blivit väldigt vanligt och förenklat användningen av släp och parkering i små fickor. Automatiska parkeringar ha också spridits till många olika bilmodeller. Om de fungerar eller om de används kan man dock fundera på. De är ofta för långsamma och tröga! Jag har inte hört någon som vågat använda detta trots att det är rätt utbrett bland nya bilar.

Audi Q3 kommer med säkerhetssystemet Audi pre sense front som standard. Det känner av kritiska situationer som omfattar fotgängare, cyklister och andra fordon med hjälp av radar och ger föraren visuell, hörbar och kännbar varning. Vid behov initierar den nödbromsning. Standardspecifikationen omfattar även avåkningsvarnare.

Alla bilmärken kan nu tolka vägskyltar och knyta till positioner och kartor i navigeringssystemen. Till detta kan man nu begränsa hur snabbt bilen kan köra eller vad man kan göra. Vår Tesla har parkeringsassistans-läge där chauffören bara kan köra långsamt och handskfacket låses. Alla privata informationer släcks ner i navigeringen. (Känns unikt amerikanska Tesla) En styrning som kan begränsa hastigheten till det rätta eller som man kan göra på ny Tesla. Sätta 5-10 km/h högre eller lägre än begränsningarna.

Fler kameror har lett till att man har bättre kontroll runt bilen och visa bilmärken ger t.o.m. 360 graders översikt med din bil i mitten. Det gör backandet lite lättare. Tesla erbjuder också Sentry Mode som gör att bilen kan aktivt vakta om någon närmar sig ellet försöker gå in i bilen. Det sparas som film direkt och med en snutt 10 minuter innan, då man kan se om någon kört omkring och spanat. Samma funktion är kopplat till bilen så att när du tutar så spelas omgivningen av och 10 min innan. (Man kan undra hur den klarar att spara 10 min. innan du vill spela in. Men det beror på att bilen spelar alltid in. Så det är bara frågan om när du vill spara innehållet.)

Teslas kameror och sensorer runt bilen (8 kameror, 12 sensorer och 1 radar som standard)

Farthållare har blivit mycket intelligentare och ånga bilar har nu adaptiva modeller som anpassar sig till bilarna framför. Varning om man passerar en linje och återställning innanför linjerna har också blivit vanligt. Själv satsade jag på att köpa till en extra modul som heter OpenPilot från företaget Comma.ai. Denna produkt kan ge alla bilar ”Adaptiv farthållare” och självkörning i fil och nyare modeller kan också byta fil om det behövs. Kanske något att investera i? kolla här

Just filkörning är nu väldigt i ropet. Fler och fler bilar börjar kunna köra i sin fil och anpassa hastigheten efter skyltar och efter trafiken. Det som nu händer också är att de nyaste bilarna med kameror runt om ser och kan välja fil själv. Samt köra av motorvägen om och när det behövs.

Nya Tesla:s Autopilot som verkligen inte är en utvecklad automatkörning ännu klarar dock mer är ovan. Då bilen kan köra i trånga gränder med bilar parkerade på båda sidor och med mötande trafik utan linjer. En teknik som nu alla självkörande bilar börjar behärska.

En nyhet som blivit väldigt vanlig sista tiden är öppnande av bakluckan genom att sparka under bilen. Naturligtvis måste man ha bilnycklar som öppnar bilen när man närmar sig upptill. En finess som passar vid handling och packande med armarna fyllda av bråte. Bara att ha knapp för att stänga bakluckan är dock ett bra önskemål. Tesla modell X har motsvarande möjlighet för förardörren. När man närmar sig så öppnas den automatiskt och när man trycker på bromsen så stängs dörren av sig själv.

En nyhet som Tesla också har är automatiskt minne av höjden på bilen. Idag har man luftfjädring med 4 olika höjder. Om man höjer bilen innan man skall över ett gupp så kommer bilen ihåg detta inför fortsättningen och nästa gång man passerar förbi så höjs bilen strax innan så man inte slår i underredet.

Alla bilar idag fylls med diverse appar och genom att fler och fler bilar är uppkopplade på 3G / 4G / 5G så kan man hitta kartor, trafikläget, väder, internet, spel och film i fler och fler modeller. Vi har både Netflix och YouTube i Vitnos om man behöver lite avkoppling eller underhållning. Eller 15 spel som man kan spela inklusive Schack, Backgammon eller 2048. Vår Audi kan i sitt MMI system visa TV också för en extra kostnad!

Startskärmen på Teslas iPhone-app

Utvecklingen rörande tekniken i dagens bilar övergår gradvis mot en komplett dator och med en iPods styrning och eftersom bilar idag hela tiden är uppkopplade mot internet så öppnas det upp helt nya möjligheter.

För länge sedan hade alla bilar en attraktiv radio som var ett populärt stöldgods hos tjuvar. Utvecklingen passerade med kassettband och CD-skivor men idag så är ljudet streamat och vi har ingen radiofunktion kvar på Teslan allt går via mobila nätverket. Bra att vara uppkopplad då detta skall fungera!

De stora drakarna för inkoppling i bilens infotainmentsystem är Apple CarPlay och Android Auto. Fler telefonutvecklare och företag kommer med nya standarder som också kommer att stödjas. Apple CarPlay idag stödjer, Telefon, SMS, Musik, Kalender, Poddar och talböcker. Systemet stödjer sedan många andra 3:e partsutvecklare såsom Spotify, Waze och Google Maps.

Apple CarPlay exempel hos Audi MMI

Heads-up display där de viktigaste informationerna reflekteras på framrutan av ytterligare en ljusstark nyhet. Detta ger nu helt nya sätt att hjälpa användaren. Tyvärr finns det ingen standard för detta utan varje biltillverkare gör själva sin utveckling och förbättringar. Här kan man få hjälp med hastigheter och hastighetsskyltar men också hur bilen skall följa vägen och liknande stöd.

En funktion vi har fått i vår Audi är sammankoppling av bilar. Ett stöd som min bror varit med att utveckla på företaget ublox. Framtidens bilar kommer att kunna prata med varandra. Lite samma teknik man har inom flyget för att inte krocka med varandra. Vid möte kan man tala om var bilen befinner sig och man kan koppla ihop bilar till tåg som tar hjälp av varandra. De senaste positionerings noggrannheter inom GPS är i storleksordningen en centimeter. Motorvägs tåg är en teknik som Volvo lastvagnar jobbat med under en längre tid. Inom detta område så öppnar det upp sig oanade möjligheter framöver.

Nya funktioner som är på gång för många bilar är möjligheten att styra bilen från din mobiltelefon. Du kan använda telefonen för att öppna och stänga, tuta eller blinka men det är bara början. Tesla har en funktion där du tar upp telefonen och trycker på ”Summon” då körs bilen från sin parkeringsruta till den positionen där du står utan att någon sitter i bilen. (= Omvänd parkeringsfunktion). Visst det går inte fort men den letar upp dig så gott den kan. Det finns fler möjligheter med mobilen. Ställa in laddning, max-hastigheter och dyligt. Mobilen som verktyg utvecklas hela tiden och i framtiden kommer man kunna göra saker som vi idag inte ens kan tänka oss.

Vad tror du kommer framöver?


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: