Vilken snabbladdare skall du välja?

Frågan är kanske inte så intressant då avstånden mellan Teslas super-ladd stationer är så långt att man i princip inte har möjlighet att välja. Men om ifall att man har tätt mellan stationerna så kan man på teslas kart app. se hur många bilar (röda) och hur många lediga (svarta) som finns på varje station.

En snygg lösning som fungerar också i realtid. Enligt bilden så står 3 bilar och laddar i Löddeköpinge vid detta tillfälle och bara en på Köge utanför Köpenhamn. När vi stod där förra helgen så var 9 platser upptagna och det innebar att vi var tvungna att dela på laddningarna.

En kunskap som alla Teslaägare får rätt omgående är att ladd stationerna är uppbyggda i par. 1A och 1B, 2A och 2B osv. Placerar du din bil vid sidan om en annan bil med tömt batteripack så kommer laddningen på bilarna att halveras. Om bilen du står vid sidan om är nästan klar så får du det mesta av krämen.

Tesla försöker öka rörligheten på sina stationer och har infört trängselavgift för varje minut som man står efter att bilen är fulladdad. Försöket går ut på att se till att man flyttar sin bil omedelbart efter att Tesla appen plingat till. Flyttar man inom 5 minuter så händer inget men annars kostar P-platsen enligt följande:

Trängselavgifter Tesla superchargerstationer

Lite dyrt med 88 kr för 10 minuters parkering? Kanske värt att flytta bilen…

Får du betala för att fylla din Tesla-bil på en supercharger. Isåfall kan du nyttja denna ”referral kod” så får du 6 månader av gratis supercharging för nyinköpt Model S och X.

kod:   https://te.la/mikael58514

Nyköpta Tesla bilar och likaså Model 3 som kommer nästa år har en gratis mängd på 400 kWh per år som motsvarar 1600 km. Därefter så får man betala för elen per kWh. Idag 2018 är avgiften 1.90 kr/kWh.

Min bil har ett 85 kWh batteri som jag vill fylla efter at jag kommit fram med 20% marginal och jag vill ladda fullt upp till 80% med 20% kvar. (Fylla hela batteriet tar så lång tid). Då kommer jag fylla 60% av 85 ggr 1.90 kr vilket ger en laddkostnad per tillfälle på 97 kronor.

Så grovt räknat får man tanka med en hundring per tillfälle!

En fördel med vitnos är att den vita gamlingen kommer från den tidigare skolan och har livstids super laddning utan extra kostnad. Yippie!

Ny information:

Tesla model S och X har en type 2 liknande laddare som var framtagen innan nya CCS standarden togs fram. All Tesla super-laddare fick snabbladdare av typ 2 som har en max begränsning på 120 kW ladd-effekt.

Nya CCS har en begränsning idag på 350 kW effekt och har blivit en stor utbredd standard inom bilindustrins elbilar. Nu är frågan när och om Tesla bygger om sina snabbladdare i Europa för att stödja CCS. (Kan vara anledningen till att model 3 inte släppts i Europa ännu)

Model 3 eu laddare

Vad kommer hända med typ 2 laddarna på model S och X framöver?

Ombyggnad för nya?

Vi får se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: