Hjälten Elon Musk ställer upp när det behövs

Det är inte lätt att vara känd och att vara rik. Många som vill ha hjälp och bidrag i alla möjliga sammanhang. Jag skulle kunna tänka mig att just önskan om hjälp är något som Elon Musk ofta får svara på.

Det finns dock en amerikansk vilja bland de rika om att hjälpa andra. Vi har Microsofts grundare och fru som bidrar med mycket pengar till fattiga länder.

Bill och Melinda Gates stiftelse ”Bill & Melinda Gates Foundation” beslutade sig för att öka sitt eget bidrag till WHO. Från att tidigare ha gett WHO 100 miljoner dollar om året ökar man nu detta till 250 miljoner dollar. Stiftelsen var redan sedan tidigare WHO:s näst största bidragsgivare efter USA som förra året bidrog med 400 miljoner dollar till WHO:s budget.

Ett bidrag i Covid-tider för att hjälpa hela världen.

Elon Musk har ett flertal olika bidrag bakom sig:

  1. Vid Covids linda våren 2020 så började fabriken producera ventilatorer till respiratorer.

Den ökade produktionen av respiratorer i början av krisen förra året beledde delvis från ett föga känt samtal mellan ‎‎Teslas (TSLA‎‎) VD Elon Musk och Geoff Martha, VD för Medtronic (‎‎MDT‎‎), en av världens ledande ventilatortillverkare.‎

‎Musk, vars företag SpaceX hjälpte till att tillverka en viktig ventilatordel, slog en vänlig ton mitt i stressiga tidiga dagar av pandemin och visade en djup förståelse för de tekniska detaljerna, säger Martha.‎

‎Medtronic, leverantör av en tredjedel av världens respiratorer, producerade 200 per vecka före pandemin men ökade snabbt produktionen till 1 000 per vecka, berättade Martha för Yahoo Finance i en ny intervju.‎

‎För att öka produktionen var Medtronic först tvungen att övervinna ett avbrott i leveranskedjan som orsakade brist på nyckeldelar. Medtronic tog det ovanliga steget att lägga ut sina ventilatordesigner online, och en ingenjör på SpaceX märkte att en kritisk del av Medtronics ventilatorer matchade en del som användes i SpaceX-raketer, säger Martha.‎

2. Miljontals människor påverkas för av evakueringen av Florida när orkanen Irma började nå delstaten och skapade en svår trafiksituation när flyende flyr norrut. Det fanns rapporter om trafikstockningar och bensinstationer som fick slut på bensin.‎

‎Det finns många Tesla-ägare i Florida och de flyr också norrut med tankning på Supercharger-nätverket.‎

‎Tesla underlättade resor för vissa av dem eftersom biltillverkaren fjärrlåst hela batteripaketkapaciteten för Model S /X 60/60D-fordon med 75 kWh batteripaket.‎

‎Det beror på att Tesla använder en oförutsedd funktion i deras over-the-air mjukvaruuppdateringssystem.‎

‎Tesla brukade erbjuda möjligheten att köpa en Model S eller Model X med ett 75 kWh batteripaket med en kapacitet på 60 kWh. Alternativet skulle resultera i ett billigare fordon med kortare räckvidd, men möjligheten att betala för att fjärr möjliggöra det längre intervallet i ett senare skede.‎

‎Tesla mjukvaruändrade alla Teslabilar med 60 kWh till 75 kWh och gav då 7 mil:s extra körningsmöjlighet.

‎Även om han inte bad om det eller visste varför det ändrades, hade Tesla tillfälligt låst upp de återstående 15 kWh av bilens programvarubegränsade batteripaketalternativ för att underlätta ägarens evakuering.‎

‎Teslas Supercharger-nätverk är ganska omfattande i Florida och de flesta ägare borde kunna klara sig även med en Model S 60 (det kortaste räckviddsalternativet), men ibland kan 30 fler miles räckvidd göra stor skillnad.‎

3. Gratis batterier och utrustning till tekniska högskolor

Support till technologer och studenter för att bli nyfikna på Tesla och deras teknik.

4. Hjälp till Ukraina

Hjälp med Starlink, batterier och gratis laddning för bilar i Polen, Slovakien och Ungern.

Se länk till tidigare artikel

Det finns många rika människor som har möjlighet att förändra världen till det bättre. Lite mänsklighet i en annars egoistisk värld vi lever i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: