Nationell EV Sweden (NEVS) producerar ännu inga elbilar

Jag såg på fotboll i helgen. Malmö FF mötte GAIS i svenska cupen. Då noterade jag också NEVS som huvudsponsor på Göteborgarna! Ett företag jag inte hört så mycket om på många år sedan en trevlig presentation på Arlanda genom Siemens och deras PLM system.

Det saknas idag en bilfabrik i Sverige som producerar bara elbilar.

Volvo personvagnar tillverkar sina elbilar i Gent, Belgien. Visst en och annan rullar av bandet i Torslanda ovanför Göteborg city, men inte i så stor skala.

Polestar tillverkar sina motsvarande elbilar som Polestar 2 i Chengdu, Kina och framtida Polestar 3 som är en SUV kommer produceras i USA där Volvokoncernen har sin största marknad för stora bilar.

Men hur är det då med NEVS, National Electric Vehicle Sweden? Kommer de bli först med att starta en fabrik för elbilar i Sverige? Gamla lokaler har de. I form av SAABs anrika fabriker i Trollhättan. De har bilar i form av gamla 9-3 utan logo som flygindustrin behöll. De har Evergrande som är en stor fastighetsägare som ensam står bakom projektet. Tidigare ägare och grundare Kai Johan Jiang har sedan 2 år tillbaka sålt sitt innehav.

Innan produktionen startar så finns det andra planer att tjäna pengar. Den svenska elbilstillverkaren Nevs vill skapa ett ekosystem av självkörande bilar vilket ska underlätta för både individ och miljö. Första etappen är ett pilotprojekt för bildelning i Hammarby Sjöstad. Under pandemin så har fabriken jobbat med att bygga skyddsvisir under den pågående pandemin. Det känns som detta förflyttat uppstarten av elbilar. Enligt de senaste nyheterna så planeras det tillverkning under 2022.

Fabriken i Trollhättan kommer dock att börja producera ”The Sion” från Sono Motors – den tyska leverantören av solmobilitet – världens första solelfordon (SEV) för massorna.

SIONEN – Sono Solar KRAFT ÄR DÄR DU PARKERAR DEN. SONO SOLAR ÄR EN VERKLIG INNOVATION OCH BASERAS PÅ IDÉN ATT GENERA ENERGI FRÅN SOLENS KRAFT. Tack vare solceller som är sömlöst integrerade in i hela karossen kan Sion ladda sin batteri från solen ensam. Alltså, under idealiska förhållanden, 112 km i genomsnitt (upp till 245 km max.) ytterligare räckvidd per vecka kan uppnås med ren solenergi — CO2-neutral och helt gratis. Detta innebär full självförsörjning på korta resor. För solintegration använder vi monokristallin kiselceller som producerar energi även under molnighet himlen eller i skuggan. Observera att den angivna räckvidden för solenergi är provisorisk. Det exakta antalet kilometer beror på fordonets slutförbrukning, vilket bara kan vara bestäms med det slutliga produktionsfordonet.

Utvecklingen går framåt. I de första försöken med gammal teknik så fanns inte denna möjlighet på kartan. Nu har Sono utvecklat en teknik som ger vissa möjligheter i rätt riktning. 33000 personer har beställt och fabriken i Trollhättan skall användas. Vi får se de första bilarna ut på vägarna under 2022.

NEVS fabriker i Kina har producerat SAAB 9-3 som NEVS-bil sedan en tid tillbaka. Ett 10-tal bilar kom till Sverige under pandemin. Vi får se här också om fabriken kan fortsätta tillverka 9-3 eller om för mycket av produktionsutrustningen har sålts vidare?

SAAB och Trollhättan kommer bli första riktiga elbilsfabriken i Sverige! Vi gamla SAAB-älskare ser fram emot detta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: