Gammal teknik åter i Tesla modell Y

Stålram

Bilutvecklingen började med att alla bilar var byggd på en enkel stålram som man sedan byggde på. Inredning så som stolar placerades på plats uppepå. Motor och drivenhet placerades också i ramen innan man lyfte på karossen.

Gradvis så har bilutvecklingen gått ifrån detta. Visst det har funnits sportbilar och lastbilar som har kvar konceptet. Men normala bilar har haft en plåtkonstruktion som hela bilen varit byggd på och som varit självbärande med styva vikta plåtdetaljer täckt av utsidans plåtform. En stålform som krävt många tusen svetsrobotar och många fixturer för att fungera.

Tesla har beställt från företaget IDRA världens största maskiner för gjutformar av bakparti, framparti och batteripack. Plattformen som varit plåtbockning och svetsning är nu tillbaka på en solid bottenplatta med 3 delar.

Den stora fördelen med denna typ av lösning är toleranserna på gjutningen är mycket bättre så det blir mycket enklare och lättare att bygga skalet på denna kropp.

Bilbranschen har noterat att de måste följa efter så företaget IDRA har nu blivit uppköpt av Liu Siong Song som är grundaren av LK Technologi.

Under 2022 så har 6 olika bilföretag investerat i gjutpressar från IDRA (Som har säte i Italien men också produktion i Kina). Alla 6 bilkonkurrenterna ligger i Kina så de största biltillverkarna i världen hinner inte med och fortsätter att svetsa ihop och lappa ihop plåtkroppen.

Dessa Kinesiska biltillverkare kommer kunna bygga bilar snabbare och det kommer bli mycket enklare att skapa en grund där nya modeller och utseenden uppe på denna bas. Bilarna kommer bli billigare att producera och sälja.

IDRA har levererat 9 pressar till Tesla idag i olika storlekar som skall kunna på några sekunder gjuta 3 stora aluminium former som bildar fram, bak och mittenpartiet som samtidigt skall bli en hållare för batteripaketet. När Tesla startar sin verksamhet i Berlin så skall det finnas 8 liknande pressverktyg.

I dagens produktion så krävs det 1200 svetsrobotar för att bygga hela karossen. Genom att gjuta den svåraste delen som idag består av 100-tals plåtbitar som svetsas, pressas och limmas ihop så slipper man 2/3 av alla robotar i produktionen. Det ger en bättre noggrannhet och bättre kvalitet då svetsfixturer och olika plåt kvaliteter kan ge tokiga effekter. Nu blir stommen väldigt bra från början och genom att bygga bilen på 3 delar av hög kvalitet så kommer också efterföljande produktionssteg bli både lättare och bättre.

Tesla modell Y i Berlin kommer bara vara byggt på denna formning. Gjutmaskinerna var också bland de första detaljerna som implementerades i fabriken under sommaren som gick.

Den stora frågan är hur tyska, franska och amerikanska bilproducenter skall kunna stå emot denna förändring?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: