Vad har hänt hos Tesla 2021?

Det första man tänker på är att ”Bygga”. Fabriken i Shanghai har blivit större och håller på att bli ännu större. De tillverkar nästan 500 000 bilar just nu men bygger till så inom en inte så lång tid så kommer man kunna tillverka en miljon bilar i Kina.

Att bygga bilar i Tyskland har återigen visat sig svårt. Enligt lokala drönarfantaster så kan man dock innan året slutat några få modell Y på plats. Miljöaktivister och ordningsföljden i godkännanden har varit och är ett hinder. I oktober hade dock Tesla en lokal fest där alla som bodde i närheten fick komma och titta på fabriken och ta en provtur. En av höstens trevliga händelser. Tesla hoppas nu på att fabriken under nästa år kommer kunna producera stor del av de 500 000 bilar som är målet för fabriken.

Den tredje stora fabriken som började byggas under året var den som skall placeras i Texas. Detta kommer bli en stor fabrik som kommer inkludera de flesta eller t.o.m. alla olika modeller. Först startar man också här med att producera modell Y. Entusiaster hade hoppats på Cybertruck eller Semi-truck men så blev det inte.

Teslas lastbil Semi-truck har dock börjat produceras i en lite lokal i Kalifornien. Eftersom flera stora beställare väntar på bilar och har börjat bygga ut sina egna ladd-stationer så ökar trycket och behovet att börja leverera. Lastbilarna kommer också bli transportörer mellan Kalifornien och Texas under en period.

Tesla har utökat sina ladd-stationer ”Tesla supercharger” i mängder. Det började med att man öppnade upp en ny fabrik i Shanghai för tillverkning av ladd-stationer. Målet sattes till 10 000 styck per år från detta ställe. Sedan har man andra platser i USA där man också tillverkar stationer.

De gråa ikonerna är Tesla ”Destination charging” och de röda är snabbladdarna ”Superchargers”. De ljusgråa är nya ladd-platser som snart skall öppna. Jag har ingen siffra på hur många nya platser som uppkommit under 2021 men de 2 närmsta nya platser är ”Varberg” och ”Ystad” i vår närhet.

Tesla ändrade försäljning av sina hemma-batterier och strategi för försäljning. Det innebär nu att man måste köpa soltak och har då möjlighet att välja batterier upptill. Tanken är att köpa en helhetslösning som klarar de Amerikanska strömbortfallen. Man laddar på dagarna och fyller sina batterier. Därefter nyttjar man batterierna under natten för hemmet och laddning av bilen. Om strömmen försvinner så finns det kvar så du kan värma dig och klara ett antal timmar utan ström.

En stor anledning till att Elon Musk ändrade strategi var att han befann sig i Texas förra vintern. Då Texas frös till is på ett sätt som de aldrig varit med om tidigare. Strömmen försvann och det blev väldigt kallt! Många fick värma sig med eld och det tog lång tid innan alla fick tillbaka strömmen. Elon var en av de som drabbades och frös lite!

År 2020 tillverkade Tesla 500 000 bilar och i år så kommer produktionen hamna på runt 900 000 bilar.

I år släppte Tesla sina 2 dyraste och mest spektakulära bilarna modell S och X – 2021. Bilarna har blivit så populära att de kommer till Europa först slutet av 2022. Drömbilen modell S har 1020 hästkrafter med 3 motorer och en massa nyheter. En av de intressantaste är 20 högtalare och mikrofoner i bilarna som skall kunna ge mot-ljud så att bilen blir tystare. De har släppt första versionen men enligt rykten så har de mer att göra innan detta fungerar perfekt.

Nu i dagarna så släppte Tesla sitt nya operativsystem version 11. Ett nytt användargränssnitt där man återigen får lära nytt. Möjligheten finns nu att flytta runt sina knappar så som man vill ha det och placera de vanligaste knapparna lättillgängligt.

Sentry-mode larmsystemet får också ett lyft där man kan se vad som händer runt bilen direkt i sin mobiltelefon som en liveström.

Det har skett mycket på börsen under året. Året började med ett börspris på 700 dollar och har varit uppe på 1250 dollar idag ett par dagar före nyår så är priset 1100 dollar. En rusning skedde i oktober från 800 till 1250 på några veckor. Priset har ökat 10 ggr på 3 år.

Tesla modell 3 blev den mest sålda bilen i Tyskland under oktober månad inkluderat bensin- och dieselbilar. Ett tungt tapp för Volkswagen, BMW och Mercedes.

Dock har Volkswagenkoncernen med sin ID-serie blivet en storsäljare under året. 400 000 elbilar sålda men också 10.6 miljoner bensin och dieselbilar/lastbilar/fordon.

Stellantis skapades i början av året. En sammanslutning av många bilmärken som nu kommer ha sitt säte i Holland.

Ett bilmärke som nu också skall storsatsa på elbilar.

Mycket har hänt under året och mycket mer kommer att komma!

God fortsättning och ett gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: