Elbilsförsäljningen i Europa ökar kraftigt

Tendensen att fler och fler byter drivmedel från de fossila bensin och dieselbilarna till el fortsätter.

Enligt Europas Bilproducentförbund ACEA så ökar försäljningen av elbilar kraftigt. Statistiken visar på 786 758 bilar sålda som bara bestod av eldrift i hela Europa under de 9 första månaderna för 2021. Motsvarande siffra året innan var 408 679 bilar. En ökning med 92%, nästan en dubblering.

Studerar man siffrorna så inser man att de 4 största länderna i antal sålda elbilar är:

  • Tyskland = 237 057 bilar en ökning med 140% (Vilket leder utvecklingen just nu i Europa)
  • Storbritanien = 125 141 bilar en ökning med 88%
  • Frankrike = 106 945 bilar en ökning med 51%
  • Norge = 80 558 bilar en ökning med 67% (Vilket har flest andel elbilar per kapita)

Fattiga Grekland är det land som ökat mest i procentuel jämförelse där de i år Q1-Q3 sålde bara 1 489 bilar och det var en ökning med 410%.

Vi har i Sverige sålt 37 402 elbilar under dessa 9 månader. 4 156 elbilar per månad. Mer än en dubblering på 129%:s ökning. Vi behöver dock dubbla försäljningen igen om vi skall komma ifatt Norge. Finland ökar också sin försäljning av elbilar med 139%.

Ur färgskalan kan man komma fram till att det är mittenstråket i Europa som ökan mest. De varmare länderna som Portugal, Spanien, Frankrike, Belgien och Holland ligger på blygsamma siffror och snittar tillsammans en 50% ökning.

Utvecklingen i de östra staterna går också långsamt vilket måste räknas som naturligt då de ekonomiska musklerna inte finns i dessa länder. 7356 elbilar har såls under de 3 första kvartalen i år i Bulgaren, Kroatien, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Slovenien och Grekland.

Enligt car.info så har vi i Sverige 115 494 elbilar registrerade just nu. Snart går elbilarna om vår gamla Saab 9-5 med E85 drivmedel.

Det förvånar mig mycket att antalet registrerade hybridbilar ändå är så få. Med tanke på de rabatter som tjänstebilar har kunnat få under en längre tid. Frågan är om hybriderna blir en parantes eller om de också i fortsättningen blir det prioriterade tjänstebilsfordonet?

Sverige ökar försäljningen av elbilar i rask takt!

Nästa steg är att gå förbi hybriderna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: