Vår resa till Finspång ToR

I helgen som gick så for vi som planerat iväg på en 92 mils körning med Vitnos. Upp till Finspång på fredagen och hem på söndagen.

Packningen fylld med Nocco, Barbells, Ostpågar med jalapenosmak och Skånsk öl. Laddmässigt startade vi på maximala 365 km och precis som planerat blev det sedan 2 stopp både i Markaryd och på Ödeshög innan vi var framme. På hemresan blev det tyvärr stopp på samma ställen vilken först inte var meningen men pga att vi startade med för lite kräm så var vi tvungna och fick också ladda lite längre än på vägen upp.

Det var lite snöigt på Smålänska höglandet och Teslas navigering svängde av E4 lite tidigt strax efter Markaryd så vi under några mil körde parallellt med motorvägen. Det kändes lite fel när vi i princip hamnade på igensnöad grusväg innan vi återkom till E4:an. Mycket märkligt.

De nya friktionsdäcken från GoodYear var mycket bra och tysta. En investering som var mycket bra.

OpenPilot har det svårt i snö. När det var nästan snå så hoppade bilen från ”nära en linje” till ”centrerat mellan linjerna”. Det innebar att det ibland blev lite svajigt för både mig och passagerare. I snö fungerar inte openpilot då den bara läser på linjerna och klarar att följa bilen framför. Har man inga bilar framför så fungerar det inte. Det blev dock 10-12 mil med OpenPilot genom Skåne upp till mitten av Småland.

På hemresan så startade inte OpenPilot av någon anledning som vi aldrig riktigt förstod så vi fick köra med vanlig farthållare istället.

I Markaryd så ligger en av 25 ”Rasta” i sydsverige. Ett besök med mat som förflyttar en tillbaka till 80-talet då man åkte runt i hela Sverige för att springa Orientering. Känslan är att dessa matställen fortfarande serverar samma schnitzel som de gjorde redan då. Liten platt, tunn och torr. I efterhand kanske man skulle tagit en varmrökt lax som alltid är len och god. Denna nya Tesla-ladd-plats har flera alternativ med både Burger king och mackens färdigmat som alternativ. Ett plus för skottningen och tillgängligheten.

Här finns både version 2 och version 3 laddstationer. Version 2 med laddning upp till 140 kW:s laddning och de nya version 3 som klarar att ladda upp till 250 kW. Notera att version 2 också delar på sin effekt med A och B vilket innebär att man inte vill stå vid sidan om en bil som redan laddar. Detta är inte ett problem för de nya version 3 laddarna som kan ge full effekt alltid om det var möjligt. (Inte riktigt sant då hela laddstationen är maximerad till 1 GW normalt sett)

Tänk på att inte backa intill dessa nya laddplatser om du har gamla hederliga S och X modellerna som bara klarar 140 kW. (Nya laddplatser har en tunnare laddkabel och handtag att hålla i)

Det blev ett stopp i Ödeshög också. Misstänker att detta stopp är en av Sveriges mest besökta då alla Stockholmare som skall söderut på E4:an måste stanna till då nästkommande laddstation ligger långt mer söderut i Lagan.

Det blev bara ett kort stopp med toalettbesök innan vi 10 minuter senare fortsatte mot Finspång.

Det känns som att Tesla lägger in goda marginaler i sina beräkningar så det tänkta 20 min-vilan halverades. Vi skulle ändå ladda i Finspång. Med en bra 3-fasladdare som fyllde bilen till fullo under natten.

Jag måste visa en bild på den väg vi hamnade på norr om Markaryd. Det var knappt man kunde mötas. Google har bra fantasi och eftersom vi var de enda som körde denna väg så tror jag att vi vann Googles lotteri också!

Det fanns ett vägarbete och just denna dag så hade de också stängt av motorvägen. I efterhand då vi på hemvägen tvingades köra motorvägen under arbete så tycker jag nog att ni kan köra vid sidan om och njuta av Småland!

Dinners kunde på hemvägen bjuda på spätta (1 styck) så det blev fläsk för Mix. Det tog lika lång tid att dricka upp efterföljande kaffe och snacka minnen. Stoppet varade i 45-50 minuter innan vi fortsatte söderut.

Ödeshög under fredagen och nu också under söndagen var väldigt välbesökt. Det känns som att deras plats och innhåll lockar många att stanna. Trångt på parkeringsområdet men tacksamt glesare på Tesla laddplatserna.

Sista och avslutande stoppet i Markaryd igen. Det blev ett kort stopp med lite ”odrickbar” kaffe endast. Sista biten är mörk och jag tycker nog att ljuset i Teslan inte lyfter som den borde utan är riktad nedåt för mycket. Skall kolla med service på torsdag om de kan titta på detta?

Som vanligt när Vitnos kör långt så är taxan på laddstationerna 0 kronor i all framtid. Väldigt trevligt och gynnsamt.

Vi kom tillbaka 18:30 efter startat 11:30 så det blev 7 timmar hem och något liknande upp. Inkluderat de påtvingade laddningarna.

Tycker att ljudet i bilen var bra.

Hade det varit sommar och varmare så skulle det räckt med 1 stopp. Nu blev det 1.5 stopp istället.

Det är bekvämt i Tesla modell S så resan kändes avkopplande och när man kom fram så kände jag mig inte trött som brukar vara vanligt vid långresor annars.

Vitnos blev helt svart bak och vi fick rengöra backkameran regelbundet. Det blev en tvättning vid hemkomsten.

Mix klagade på var han skulle lägga sin telefon. Det finns inga fack i dörrarna på den minimalistiska design som modell S har så det var ett av få klagomål. Det var det och svängandet med OpenPilot.

Billigt och trevligt besök i norr!

Tack för besöket Hans!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: