Volvo satsar med hjälp av börsen

I fredags slå börsnoterades ”Volvo cars” igen på svenska börsen efter att ha varit utanför i ett 20-tal år. Ett tillskott på upp emot 20 miljarder till kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, och minoritetsägare svenska Första AP-fonden, AMF och Folksam. Nu får vi hoppas att bilutvecklingen kan ta del av dessa pengar för nysatsningarna framöver? Ett introduktionspris på 53 kr per aktie.

Vi ansökte om en hög aktier från Nordea men andelen blev bara 7.5% av ansökningenmängden. Men förhoppningsvis kan Volvo Electric kunna ta del av dessa smulor också.

”Volvo Cars huvudkontor och produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar finns i huvudsak i Göteborg. Sedan 2011 har Volvo Cars även kontor i Shanghai och Chengdu (båda i Kina). I Volvo Cars kinesiska huvudkontor i Shanghai finns ett teknikcenter och funktioner för försäljning och marknadsföring, tillverkning, inköp, produktutveckling samt andra stödfunktioner. 

Förutom de största europeiska tillverkningsanläggningarna i Göteborg och i Gent i Belgien, har Volvo Cars tillverkat motorer i Skövde sedan 1930. Produktionen av karosskomponenter har varit förlagd till Olofström sedan 1969. Företaget driver dessutom en monteringsfabrik i Kuala Lumpur (Malaysia) samt forsknings- och utvecklingscentra i Stockholm, Köpenhamn, Stockholm, Lund och Sunnyvale (USA). Volvo Cars har även designcentra i Göteborg, Camarillo (USA) och Shanghai. 

2013 startade Volvo Cars produktionen vid företagets fabrik i kinesiska Chengdu. En andra kinesisk fabrik i Daqing startade sin produktion 2014, och Volvo Cars driver även en fabrik i Luqiao, samt en motorfabrik i Zhangjiakou i Kina. I USA har Volvo Cars en produktionsanläggning i Berkeley County, South Carolina, som invigdes 2018.” (från Volvos hemsida)

Volvos strategi att övergå till elbilar och ”Electric, Recharge” till 2030.

7:e oktober startade Volvo tillverkningen av sin senaste modell C40 i Gent.

Så nu har de XC40 och C40 att erbjuda med enbart el. De flesta andra bilar finns både med hybrid och fossila drivmedel.

Volvo introducerar ett nytt material: Nordico, ett nytt interiörmaterial som har skapats av Volvo Cars, att bestå av textilier tillverkade av återvunnet material såsom PET-flaskor, biobaserat material från hållbara skogar i Sverige och Finland, samt korkar som återvunnits från vinindustrin – och materialet sätter en ny standard för förstklassig interiördesign. Materialet kommer att göra sin debut med C40.

Under sommaren så har Volvo och Polestar haft en tillfällig gratis laddplats mellan Stockholm och Göteborg. Där du kunnat provköra deras elbilar:

”Med initiativet och piloten Powerstop Mjölby hoppas Volvo Cars och Polestar kunna inspirera andra aktörer att hitta attraktiva upplägg för snabbladdning längs de svenska vägarna, för att övergången till elektrifiering skall gå ännu snabbare.

Volvo Cars och Polestar har ambitionen att erbjuda sina kunder omfattande och enkel tillgång till publik laddning genom att kontinuerligt sänka kostnaden för att ladda sin bil, förbättra laddningsupplevelsen och förenkla betalning hos laddningsnätverken. Något som redan idag görs genom samarbetet med Plugsurfing, med smidig betalning genom app eller laddbricka och lägre priser hos exempelvis laddoperatörerna Ionity och MER.”

Min åsikt är att Volvo vill inte vara med att satsa på elekrificeringen i Sverige utan tycker att ”andra” aktörer skall skapa infrastrukturen. Laddbrickan ”Plugsurfing” har om och om igen visat sig vara en dyr lösning för dig som elbilsägare vid långresor.

Dock satsar Volvo på framtida batterier och laddning:

”På kort sikt planerar Volvo Cars att arbeta med det ledande svenska batteriföretaget Northvolt för att ytterligare öka energitätheten i battericellerna med upp till 50 procent jämfört med vad som finns på marknaden idag. Senare under detta decennium har Volvo Cars som mål att även passera milstolpen 1000 Wh/energitäthet för att möjliggöra en effektiv räckvidd på 1000 km.

Nuvarande laddningstider förväntas kunna halveras i mitten av decenniet tack vare bättre batteriteknik och kontinuerliga förbättringar av mjukvaran och snabbladdningstekniken.”

Jag tror att framtida bilar som kan klara 100 mil på en laddning kommer svänga över ”hela” marknaden från bensin/diesel till el. Visst alla kommer inte köpa dessa bilar men bara genom att de existerar kommer leda till en medvetenhet om att det fungerar.

Volvo satsar och är inte på plats just nu men det kommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: