Teslas berlinfabrik i Grünheide skall nu firas!

På lördag den 9:e oktober så öppnat Tesla dörrarna till sin nya fabrik i Grünheide utanför Berlin. En marknadsdag för boende i omgivningen som bjuds på både en rundtur och lite mat. Ett försök att visa upp Tesla från sin goda sida och visa upp nya fabriken för alla nyfikna. Naturligtvis kommer alla Teslafantaster också leta sig dit så nästa vecka kommer säkert många YouTubes, bloggare och presentationer dyka upp på nätet.

Elon Musk har tidigare lovat att bilar skall komma ut ur fabriken redan under denna månad i oktober 2021. Dock anas lite förseningar då man utifrån kan lätt se att fabriken inte är klar ännu. Alla tillstånd är inte på plats så om det kommer fram några bilar så blir det bara på prov.

Anledningen till detta är att man har reviderat innehållet på fabriksområdet betydande.

  • Lackering och målningsbyggnaden som var först färdigt.
  • Modell Y Press- och karossfabriken vilket är den byggnad som är näst längst kommet.
  • Gjutanläggning för 3-delad modell Y bas
  • Batterifabrik (En byggnad som inte kommit så långt ännu) för 50 GWh / år
  • Ny Järnvägsstation för transporter
  • Stor parkeringsplats för producerade fordon (1400 bilar / dag vid 500 000 i produktion)
  • Flera nya påfarter från angränsande motorväg
  • Vattenåtervinningsanläggning

Gigafactory Berlin-Brandenburg kommer att vara den mest avancerade elbilsfabrik i Europa för massproduktion. Med början på produktionen av Model Y kommer vi att etablera unik fordonsdesign och konstruktion för marknader i hela världen med Tyskland som utgångspunkt.

Produkttekniken och produktionsmetoderna på Gigafactory kommer att vara toppmoderna: De mest kraftfulla batterisystemen samt högpresterande drivenheter och kraftelektronik. En ny dimension av gjutningssystem och en högeffektiv karossverkstad, vilket ger en hög säkerhetsnivå för fordonen. Nästa generations lackarbete som möjliggör nyansdjup och komplexitet som aldrig tidigare setts i massproducerade bilar, samt en högkvalitativ slutgiltig ihopmontering. Allt detta garanterar att bilar av världsklass kommer att levereras till våra kunder.

Gigafactory Berlin-Brandenburg kommer att vara en idealisk arbetsmiljö med moderna och hållbara funktioner. Dess läge i kommunen Grünheide med dess naturliga omgivningar bestående av en omfattande infrastruktur av cykelvägar, vägar och motorvägar, direkta tågförbindelser och nära avstånd till den nya internationella flygplatsen BER säkerställer bekväm tillgänglighet, från den pulserande närliggande staden Berlin till hela Tyskland och Europa.

Fabrikens placering öster om Berlin. 45 min bilresa eller 65 min med kollektiva färdmedel:

Nötter

”Tesla undertecknade tomtens köpkontraktet och ‎‎staten notariserade‎‎ kontraktet den 29 januari 2020.”

”‎Odetonerade bomber från andra världskriget finns‎‎ ofta på tysk mark, och 85 kg bortskaffades på platsen i januari 2020.”

”Den förväntade kostnaden för fabriken är omkring 40 miljarder SEK”

”När anläggningen väl är helt igång förväntas den, som Enligt Tesla kommer att bli den ”mest avancerade produktionsanläggningen för elbilar i världen”, och skapa 12 000 arbetstillfällen och ha en kapacitet på upp till 500 000 bilar per år.‎”

Enligt Volkswagens ledningsgrupp så kommer tiden det tar att producera en Tesla modell Y jämfört med att producera en ID.4 (jämförbara) vara en tredjedel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: