Första modell Y i Sverige

Nu har båten kommit och idag såg jag Tesla modell Y för första gången i skåne. En mindre modell X!

7000 Y bilar kommer lastade till Europa!

Fabriken i Berlin är fortfarande inte färdig. Invigningsfesten eller marknadsdagen den 9:e oktober till trots så antar jag att det dröjer innan de första bilarna kommer ut. Notera en reflektion från Shanghai där Tesla just nu producerar 45 000 bilar i månaden, vilket motsvarar 1500 per dag. Om man har en lastbil så tar den 8 bilar. Båten till Europa tar 7000 bilar.

Detta innebär att du behöver 6 båtar eller 5625 lastbilar varje månad för transport. Mycket!

I Berlin bygger man en tågstation som jag hoppas kan leverera de flesta bilarna.

Väntar på modell Y har varit lång sedan första bilen rullade ut ur Fremontfabriken kvartal 1 förra året. En bil som kommer att produceras i Shanghai, Berlin San Fransisco och i Texas. Det är tänkt att bli Teslas storsäljare så framtagningen av dessa 4 fabriker har gått före Cybertruck, Sporster eller Semi-truck.

3 fordon som har fått stå tillbaka för att volymproducera modell 3 och Y innan man tar nästa steg.

Frågan är om modell 2 (som säkert får annat namn) kommer produceras innan lastbilarna kommer?

Modell Y

Tesla Model Y från 2021 är en liten SUV som hamnar i storlek lite under den större Model X i företagets sortiment. Det är en Tesla, så det är naturligtvis helt elektriskt. Det har också mycket gemensamt med Model 3 sedan, inklusive liknande design inifrån och ut. Jämfört med 3 ger Y mer utrymme för bakre passagerare och större lastkapacitet.

Model Y många förlösande egenskaper. Dess varianter med lång räckvidd och prestanda erbjuder imponerande räckvidd, var och en betygsatt av EPA på mer än 48 mil på en full laddning. De känns också bra att köra tack vare snabb acceleration och smidig hantering.

Nya utmanare har dock kommit in på EV -arenan under det senaste året. I synnerhet bör du kolla in Ford Mustang Mach-E och Volkswagen ID.4 elektriska SUV: er. Audis e-tron är ett annat livskraftigt val om du vill ha något mer lyxigt.

Bilen är riktigt snabbt och har en imponerande EPA-uppskattad räckvidd på 52 mil. Verklig räckvidd är vanligtvis inte så bra eftersom Tesla rekommenderar laddning till 90% för att undvika att förkorta batterilivslängden, men trots detta är detta bland de längsta körande elbilarna. Model Y -prestandan är galet snabb, men dess alltför styva åktur är för mycket av en nackdel. Tesla Model Y finns i två huvudmodeller: Long Range och Performance.

Med dubbla motorer och fyrhjulsdrift så är accelerationen beräknad till 0-100 km/h tid på 4,8 sekunder med 19-tums hjul. Panoramaglastak och automatisk klimatkontroll med två zoner.

Simulerad läderklädsel och linställbara framsäten uppvärmda fram- och baksäten samt 15-tums central pekskärm Streamingtjänster (navigering och underhållning; prenumeration krävs) Trådlös laddare 15 högtalarljudsystem. Avslutningsvis flertalet säkerhetsutrustningar som standard på varje modell Y.

Skall du köpa Y i Sverige så får du betala 100 000 kr mer än motsvarande modell 3.

Med de nya planerade skatte planerna så maxas 700 000 kr för att få 70 000 kr i bidrag. Om det finns pengar kvar!

Jag tycker modell Y är en bil som många kommer att gilla. Priset dock 100-150 tusen för högt. (Notera då att man måste betala 100 kSEK för full självkörning upptill)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: