Tesla uppfinner mycket nytt

Det haglar nyheter om företaget Tesla. Mycket småändringar på sin bilpark pågår hela tiden då Tesla inte släpper bilar på årsbasis som de flesta andra biltillverkare gör. Istället så kan man implementera en ändring direkt då man klarar 3F (Form-Fit-Function). Man måste vara kompatibel bakåt och kan då ersätta tidigare konstruktion med ny design.

  • Rutor med ljuddämpning och infrarött skydd
  • Laser för rengöra vindrutan från regn och smuts
  • Aluminium gjutgods (3 delar för kropp)
  • Nya batterier
  • Programmering för att anpassa till alternativa kretsar
  • Mänsklig Robot med AI

Här kommer lite detaljer om just dessa punkter:

Vindrutor i flera lager med ljuddämpning och infrarött skydd

Utvecklingsavdelningen på Tesla försöker att ta fram kreativa förändringar på glasområdet. När man byter taket från metall med isolering så dyker det upp nya problem med både ljud, infrarött ljus och solen. Sättet man har gjort är att man inför dubbla glas-lager och använder olika material emellan för att få det effekt man önskar.

En utveckling som också pågår är att rutor framöver skall kunna agera som högtalare. Vi får se när detta kan bli av. Nya Tesla modell S 2021 har 22 högtalare per bil. Det skulle bli enklare med att integrera några av dessa i rutorna.

Ny framruta till framtida Cybertruck 2022

Laser för rengöra vindrutan från regn och smuts

Tesla fick ett nytt patent godkänt nyligen för att ta bort mekaniska vindrutetorkare och ersätta dessa med laserteknik. Tanken är att man monterar laser med kort räckvidd under vindrutan som sveper fram på framrutans yta och rengör rutan utan mekaniska svepningar.

Man skulle kunna misstänka att man har högtrycksluft eller liknande men inte. De har synat laser som skall ge önskad effekt.

Ytorna som utsätts för laser ska ha ett skyddande lager. Som exempel nämns Indium tinoxid, ITO, som i dag används inom flygplans- och kameraindustrin.

Patent från år 2019

Aluminium gjutgods (3 delar för kropp)

Ett annat patent som är på väg att släppas på marknaden är gjutgods för fram, bak och batteriets mitten som kommer innebära väldigt mycket bättre kvalitet på framtida bilar. Istället för många hundra svetsrobotar så gjuter man delar och monterar ihop detta som startkropp för bilen.

Många andra biltillverkare har gjutning av delar i sina bilar men det som sticker ut här är att en så stor del byggs. Tesla har tagit fram en egen aluminiumlegering för att lyckas gjuta en så stor del på bara 45 sekunder.

Företaget

Patentansökan med hela bilen. Idag så tar man fram modell Y:s kropp i 3 delar.

Nya batterier 4680

De nya batteriet har diameter 46 mm x höjd 80 mm istället för som tidigare då hade Tesla storleken 18 mm x 65 mm. Det är inte så många biltillverkare som satsar på standard runda batterier utan de flesta nya bilar bygger på platta packade battericeller.

Det känns inte så dramatiskt, men det stora är att kylningen som tidigare var placerat runt batterierna i band kommer nu vara placerat under. Anledningen är att batteriet nu fungerar som en kortsträcka av energi tömning från toppen till botten medan tidigare batteris energitömning snurrade runt hela batteriet och genererade mycket värme.

De nya batterierna kommer vara effektivare och energitätare men samtidigt lättare att kyla.

Ny batteriet 4680

Programmering för att anpassa till alternativa kretsar

Kretsbristen som har uppkommit pga Covid har blivit ett stort problem för många branscher. Alla har vilja köpa nya telefoner, datorer, skärmar och skrivare för att kunna jobba hemma. Tyvärr så är bilindustrin en av de områden som inte betalar så bra för sina kretsar. De försöker alltid pressa sina underleverantörer till max. Exempel man betalar ett lågt pris men hänger på att priset för efterföljande år skall vara 5% lägre än året innan.

Pga av detta så har bilindustrin blivit lågprioriterade. Vi har också haft en brand som förstörde en av de största producenterna som bidraget extra mycket till bristen.

Tesla har mycket kunniga programmerare som ändrat programvaran så att man kunnat köpa alternativa kretsar (= snarlika) men som ger den effekt man önskar. Därför har Tesla kunnat fortsätta sin produktionsökning.

Försäljning av Teslabilar fram till mitten av 2021. Försäljning ökar trots Covid.

Mänsklig Robot med AI

Vid framtagandet av framtida fulla självkörnings teknik (FSD) så har man nu kommit ner på att detta fantastiska kretskort skall kunna användas både i bilarna men också i robotar. Tesla AI bot skall kunna vara så intelligenta att de skall kunna gå omkring bland personer och klara sig själv.

Personligen tycker jag att Teslas mål med elbilar, solceller och ladd stationer är en bra framtidsalternativlösning. Att utöka med AI-robotar tycker jag är för extremt och bör lyftas ut utanför Tesla in i ett eget bolag.

Utvecklingen av denna teknik kommer kräva resurser som man borde kunna använda effektivare internt.

Robot som ser ut som en person för att utföra tråkiga och tunga arbeten

Detta var lite av de utvecklingar som pågår och som visar på att Tesla håller på att förändra mycket för framtiden.


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: