Laddproblematik till Ullared

Resan till Ullared startade inte med fullt batteri då bilen varit i stallet fram och tillbaka på morgonkvisten. Så det blev ett stop i Mellbystrand för laddning kring lunch.

Då kommer vi till första problemet som är ett allmänt problem för alla ladd-stop i Sverige. Ett stop ställer krav på vad som erbjuds i form av mat och restauranger. Just här så har vi en mataffär med liten galleria som erbjuder ett kafé. Utanför har vi Macdonalds som erbjuder svenska feta burgare.

Nu när Sverige utvecklar och producerar nya laddplatsstationer på löpande band så blir det väldigt viktigt var detta sker. Skall vi stanna till på ”gamla” bensinmackar hos Shell, Circle-K och Q8 eller skall vi stanna till hos Vattenfall, EON och Kraftringen?

Kravet för en bra ladd plats är som jag ser det:

  • Laddstationen skall fungera (24 timmar om dygnet)
  • Lätt uppkoppling till leverantören
  • Snabba laddare med hög effekt (> 200 kW)
  • Toaletter skall finnas öppna och tillgängliga
  • Rastplats där man kan vila och med skön miljö
  • Matförsäljning där man kan köpa mat
  • Restauranger och matplats där man kan hitta varierad typ av mat

Hur slutade då denna resa:

Jo i Mellbystrand så kan man hitta bra ladd stationer för Tesla med 140 kW laddning och ett flertal olika matmöjligheter där storhandel lockar mest och erbjuder alla möjligheter till inköp. Öppettiden 08-21 ger bra möjligheter men du hamnar på Macdonalds från kl 21-23. Förövrigt så är det tråkigt stängt då man skall ladda. Laddning på Tesla fungerar ”alltid” och går snabbt (samt som vanligt gratis).

I Ullared så har de nu satsat på 60-tal ladd platser uppe på hyllan vid SV delen av parkeringsområdet. För ladd hybrider så finns det långsam enfas laddning och ELON har byggt 22 kW laddning 3-fas om man vill det. För 100 kronor så laddade bilen upp 200 kWh under besöket. Vilket passade bra.

Det som skapade lite tråkigheter var att först den 3:e testade ladd platsen fungerade. ELON i detta fall och elbolagen borde prioritera sina tekniska utrustningar så att de fungerar och så att de underhålls på ett regelbundet sätt.

Jag tycker inte det finns något försvar för en icke fungerande lösning. De skall alltid fungera!

Tänk dig hur många elbilar som måste testa sig fram till en fungerande ladd plats. Nu har Ullared så många platser så att det räcker till. Men om det vara finns 3 platser alla 3 är trasiga. Vad skall man då göra. Som om bensinstationen saknar bensin när man rullar in och inget alternativ finns. Det skulle aldrig accepteras!

Som en parantes i diskussionen är att Tesla nu planerar att erbjuda alla elbilar laddning på sina ladd platser. De planerar att erbjuda en konverterare som man kan låna på plats. Vi får se när detta kommer ske men enligt rykten så har de flesta elbilar lånats hem till Teslautvecklarna och kod-anpassning skett för att kunna registrera och ta höjd för bil och bilmärke. Roligt för alla hel-el-bilar att vi kan dela på ladd platser som fungerar.

Tack Ullared för ett trevligt besök!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: