Strömavbrott idag – Skall koppla in Teslan?

Elnätet i Lund driftas av Kraftringen! De har ett mycket stabilt nät på plats och stopp på ett par sekunder var 3:e-4:e år kanske. Så var det inte på 90:talet då jag var nyanställd ute på Gunnesbo. Då gick strömmen ofta och de datorer jag var ansvarig för dog på löpande band. 1-3 maskiner dog per tillfälle då priset var 500 kSEK styck så blev det kostsamt. Vi hade 50 UNIX-maskiner som under 10 år försvann.

Men just idag så hade vi ett avbrott som var så långt att min bärbara dator dog och jag fick internetdela på telefonen. Under de sista 2 timmarna så blev det inte mycket gjort.

Just i dessa tillfällen så vill man kunna dra nytta av sina 85 kWh batteri man har i bilen. Koppla in bilen på nätet V2G (Vehicle-to-grid) eller i detta fall på mitt hus V2H (Vehicle-to-home) så jag skulle kunnat jobbat klart!

Tesla hade förberett V2G på Tesla Roadster men enligt Elon Musk så var det ingen som använde detta stöd. Därefter så har det inte införts något stöd i de Teslabilar som producerats efter 2008.

Idag är det bland annat Nissan som ligger långt fram med denna utveckling och Volkswagen skall komma med V2G i deras nuvarande ID-serie i närtid.

Den tekniska införandet är att bilens batterier med likström (DC) skall konverteras till 250 Volts växelström (AC) tillbaka ut genom laddsladden och ditt hus eller nät. Redan idag så har de flesta bilar möjlighet att ladda likström på superchargeranläggningar eller växelström på de flesta övriga laddplatser. Nu behövs också stöd för omvänd riktning och styrning.

Jag tror att utvecklingen behöver gå så långt att man kan inkludera bilen direkt på huset. Antar att man behöver införa en spärr så man inte ger ifrån sig elen till alla grannar.

Teslas nya Cybertruck kommer ha elkontakter där man kan ladda sin 4-hjuling eller sina elektriska maskiner man har med sig ut i skogen när man skall sova ute. Kanske man skall ha med sig kaffekokaren på söndagsmorgonen ute i en glänta? Det blir en V2H-lösning begränsat till en eller några få kontakter. Då kan man om det blir strömavbrott dra fram en förlängningssladd och klara sig under en längre tid.

Utvecklingen går snabbt och det finns redan idag flera testanläggningar som visar på att tekniken fungerar. Alla biltillverkarna står i kö för att kunna ge ett extra mervärde genom att erbjuda detta under de närmaste åren.

Vi skulle kunna ha bilen till att klara av korta strömstopp och strömfall.

En utveckling som skulle kunna hjälpa elbolagen och oss själva till att få ett stabilare nät nu när det står så mycket ledig energikälla på uppfarten!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: