Tesla model Y I 3 delar – Hur?

Ombyggnationen av Tesla model Y har nu pågått i ett par år. Trots att bilen idag levereras i stor omfattning så är den nya Berlin varianten något helt nytt. Tesla har som första bolag satsat på 3 helgjutna delar som bildar bilens bas.

Italienska företaget IDRA har levererat 9 pressar till Tesla idag i olika storlekar som skall kunna på några sekunder gjuta 3 stora aluminium former som bildar fram, bak och mittenpartiet som samtidigt skall bli en hållare för batteripaketet. När Tesla startar sin verksamhet i Berlin så skall det finnas 8 liknande pressverktyg.

I dagens produktion så krävs det 1200 svetsrobotar för att bygga hela karossen. Genom att gjuta den svåraste delen som idag består av 100-tals plåtbilar som svetsas, pressas och limmas ihop så slipper man 2/3 av alla robotar i produktionen. Det ger en bättre noggranhet och bättre kvalitet då svetsfixturer och olika plåtkvaliteter kan ge tokiga effekter. Nu blir stommen väldigt bra från början och genom att bygga bilen på 3 delar av hög kvalitet så kommer också efterföljande produktionssteg bli både lättare och bättre.

Förändringen gör att 700-800 svetsrobotar försvinner men också lika mycket yta som man kan använda till något bättre.

Ovan ser vi ett av de första exemplerna på en bakre gjutform för model Y. Notera hela hjulhusen som också är en del av gjutningen.

Aluminium har visat sig vara besvärligt att använda i stora komponenter eftersom det är svårt att stämpla i komplexa former. För att få invecklade åsar och andra former måste aluminiumbitar limmas eller nitas eftersom svetsning deformerar metallen.

Genom att injicera smält aluminium i en gjutning och att robotar drar ut den gjutna metallen kan Tesla kombinera flera tillverkningssteg i sina Gigapressar.

Tesla har utvecklat ny aluminiumlegeringar för att kunna få upp hastigheten för varje gjutning.

Ovan har vi en annan rödmålad gjutning där monteringen har skett. Få skruvar och få ihopmonteringar av metallerna.

En rostfri bas att sitta i framöver. Vilket ger en styvare bil och enskönare samt säkrare känsla!

Heja Berlin!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: