Hur fungerar Teslas elektronik? (Liknande för alla elbilar!)

En djupdykning i hur elen fungerar för en Tesla modell S från 2015 eller nyare. Det mesta i en elbil fungerar på liknande sätt. Har du en elbil så behöver du energi till luftkonditioneringen, värme både inne och ute hos batteriet. Du behöver energi till elmororerna och bromsarna. Har du tur och en nyare bil så har du en värmepump för att sprida värmeeffekten till rätt plats och återvinna energi.

En annan stor del i en fullutrustad elbil är konverteringen mellan växelström och likström och i framtiden åt andra hållet då billen skall kunna driva ditt hus. Konverteringen för alla olika frekvenser och olika ström ampere till ett likströmsbatteri är huvudnumret. Olika laddningar ger olika ladd-tider se nedan från newkidscar.com:

Efter laddningen och konverteringarna så kommer man till motorerna. En elmotor hos Tesla har inga växlar utan driften går rätt ut i drivningen. Rotationshastigheten ger direkt then fart som erhålles. Den finns andra tekniker som tex Porsche Taycan som har en växellåda med 2 växlar som ger bilen en sportigare möjlighet att varva på låg växlel men som kan köra energisnålt och lugnare på hög växel.

Detta är Teslas motor. En motor av 2 vid 4-hjulsdrift.

Delarna som driver luftkonditioneringen och kylning av batterier utan värmepump ser ut enligt följande!

Professor John D. Kelly från Weber State University (WSU) Davis Campus – Automotive Technology Department förklarar hur all el sitter ihop och hur de fungerar. Se hans video här

Nu är jag ingen elektriker men professorns förklaringar ger en liten förståelse i att det inte skulle vara omöjligt att bli! Det känns väldigt lätt?!?!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: