Bilbyte, Det blev en Audi Q3 40 TPSI S-Tronic istället för Q5!

Svenska systemet för att dra släp fungerar inte! Vi var med om en episod om att vi skulle ändra registervikt för vårt hästsläp. Släpet köptes och med små hästar så fick vi en registrerad vikt på 1680 kg. Därefter så blev hästarna tyngre eller äldre och vi bytte bil till Audi Q5. Så vi tänkte att vi skulle registrera om släpet till en vikt som motsvarade användningen och som skulle ligga lägre än bilens släpvaktsvikt.

Firman som hjälpte oss fick inte enligt det Svenska systemet ändra transportvikten från 1680 kg till 1840 kg. Vilket är jättekonstigt. Nä de byggde om bromssystemet till ett mer avancerat och åkte till bilbesiktningen så släpet fick den nya vikten 1840. Det gick inte att ändra utan att bygga om släpet för vikten var knuten till innehåll och utseende. När firman fått det nya godkännande så byttes bromsarna tillbaka till det gamla som i sig klarar upp till 2200 kg.

Varför nämna detta? Jo för att valet av ny bil bygger på att bil + släp skall vara mindre än 4500 kg (= utökat b-körkort) och tyvärr inte 3500 kg som är mitt vanliga b-körkort. Pga omregistreringen så kan jag aldrig köra trädgårdssopor till soptippen då bil+släp blir för tungt (registrerat). Men inte viktmässigt!

Så nu när vi skulle byta bort vår Audi Q5 till en bil som passar så blir alternativen inte så många. Inom Audi så hamnade man bara på en storlek av bensin motor (= storlek 40) och alla dieselmotorer. Men tyvärr inga Audi Q5 då dessa blivit tyngre och klarar inte totalvikten. Alternativet skulle då varit att införskaffa ett lastbilskörkort. Motor 40 blev det val som var stor nog och som hade 190 hk med tillräcklig dragkraft.

Sedan kom nästa stora val vilket var vilken motor och vilket drivmedel som skulle passa? Audi sålde idag på nya Q3 bara bensin. De hade bara bensin hemma och de flesta har lämnat diesel bakom sig i detta val. Hybridalternativen blev alla för tunga för att kunna väljas. Alternativet e-tron med endast batteri blev väldigt tungt och dyrt så detta blev inte heller något alternativ.

Nu kom vi till nästa stora val för min fru och det var vilken växellåda man skall ha. Min fru har alltid pratat varmt för manuell växellåda. Själv tycker jag att automatare är mer praktisk och hjälpsam vid körning. Vi kunde inte välja innan vi hittade S-tronic som är en mix av båda. Default automatare men genom att föra växelspaken åt höger så kan man växla manuellt upp eller ner. Det blev ett bra val för hela familjen.

Nu hade vi greppat vad som skulle kunna vara ett bra val som ersättare till vår 8 år gamla Q5.

Men då kom vi in på färg. Inget vi vuxna i familjen har så stor åsikt om men ungarna tycker detta är ett viktigt val och alternativet blev smuts grå eller trist grå. Det blev en snygg glänsande grå metallic färg trots allt.

Stolarna var också ett ämne för lite snack. Vi har testat lite olika och just i Q3 så var stolarna sköna och fick bra betyg från oss alla. Lite plats bak som är skapad för 2.5 personer och inte 3 personer. Ett problem som snarare beror på skillnad mellan Q5 och Q3. Något som vi ändå är tvingade att acceptera. Nu när barnen är påväg att flytta hemifrån så minskar behovet av att färdas långt med denna bil då vi tar Tesla modell S då det krävs.

Synar man Audis infortaimentsystem MMI så finns det mycket att välja på. I vårt val så hittade vi en begagnad bil från 2020 som gått 2500 mil som var inkluderad med navigering inkluderat kartor. Andra funktioner var adaptiv farthållare och filkörningsfunktioner. (Har inte testat av detta ännu). Helljusavbländning och diverse annat.

Den största möjligheten till integrering med bilen är dock att just denna modell har Apple carplay. En funktionallitet som varit eftertraktad för många också till våran Tesla. Apple tar över skärmen och delar med sig av ett interface som Apple står för. Första testen så gav det Apples egna karttjänst med vägvisning och musikflöde. Enligt bilsäljaren så tyckte han att Apple var bättre än MMI navigeringen. Nu har vi båda kartsystemen, där MMI skulle han skulle på en ny bil valt bort.

Liten bil som kan dra hästarna som kan packas på taket med takräcke och skidbox och som vi kommer använda med cyckelhållare så vi kan hämta upp cyklar vid behov. Inget av detta går att göra med Vitnos och som jag ser som Tesla modell S största brist. Om inte släp så saknar jag krok för cyckel eller en möjlighet till takräcke. (Man får uppgradera till en nyare bil med glastak och installera specialdrag för att inkludera detta)

Vi för se om denna ny bil som jag döpt till ”Silverhästen” kan slå ”Vitos” i användning. Hoppas inte det då vi jämför bensin med el. Vi får se…

Silverhästen i all sin prakt!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: