Drömbilen, Tesla Modell S Plaid+

Med tindrande ögon kan man nu drömma om en framtida fantastisk bil. En bil som svävar lite på moln. Inte sportbilen Tesla Roadster 2 som kan få en svävande SpaceX lösning utan en allmän familjebil med potential.

Fordon som kan med endast el ta dig från Malmö till Sundsvall med full laddning. En tyst bil med 20 högtalare och med aktiva ljuddämpning som gör resan väldigt tyst från ljud utifrån men med ett fantastiskt musikljud inne i kupén. Studsande diskant med en grundmurad bas. En resa på 10 timmar där du kan ha ett tyst samtal på tu mans hand eller ett disco som håller dig vaken.

Man skall inte köra i 322 km/h på E4:an norrut men om det hade funnits ett behov så skulle detta också vara möjligt. Notera att detta också skulle ske i tystnad. Ett fordon med mer än 1100 hästkrafter som lätt släpper greppet om man trycker för mycket på gasen.

Drömbilen skulle naturligtvis vara röd med svarta lister och med en vit/svart inredning. Vacker på ytan men ännu vackrare på insidan.

Tekniken sköter allt, inga växlar utan bilen hjälper dig att välja rätt växel vid stopp. Stannar du vid ljuse så ligger ”Kör” kvar men om du stannar mot en vägg så ändras automatiskt bilen till ”Backen”. Inget känns mer naturligt än att låta bilen bestämma om du skall fram eller tillbaka. Du har ändå valt din färd mot Sundsvall och bilen vet vad som skall ske. Det är ändå så mycket mer som ”Rödnos” klarar själv. Den kör själv på motorvägen. Kör om långsamma fordon och väljer fil efter behov. Stannar vid trafikljusen och känner av hastigheten på vägen, också detta med automatik.

Egentligen är det inte jag som kör för allt är numera automatiskt. Så jag fokusera på att vila upp mig efter en lång och stressig arbetsdag!

Nattetid så sker omställning till helljus också automatiskt, liksom avbländning vid behov. Ljuset följer vägens kurviga rörelser och gör både dig synlig och ger dig ett bra ljus i mörkret. Ljuset inne i bilen lyfts upp av ett tonat svagt blått sken under instrumentbrädan. Glastaket ger oss möjlighet att se stjärnorna från alla platser i bilen. Strålande!

Barnen sitter bak och spelar spel på världens snabbaste speldator som numera är en del i systemet. Deras mobiler ligger där också på laddning och stora tjejen strömmar sin musik själv ifrån den fulladdade telefonen. Ipod-laddaren sitter kopplad med snabba usb-c-kabel. Lill-tjejen spelar som vanligt Sveriges bästa spel ”Kult” sittande med sin konsol. Båda är vinnare, åksjukan försvinner och tiden likaså.

Nu är det också möjligt att spela ett annat spel på skärmen fram samtidigt. Frugan kan spela schack eller 2049 om hon inte vill köra Beach Tesla Racing-spelet.

Tillsammans har vi varsin dryck placerade på alla 4 dryckeshållarna, 2 fram och 2 bak. Lätt åtkomligt och tillgängligt. Det nedfällda mittensätet bak agerar sladdfri laddare till telefonerna precis som för våra 2 telefoner fram.

Kupén styr man med fingrarna. Styra luften runt med en fingertoppskänsla. Sprida luftflödet och styra riktningen enkelt och naturligt. Värmen kan vi starta redan innan vi kör iväg med iphone-appen. Eller ställa in att bilen skall vara varm och go, samt fulladdad redan när vi tidigt planerar köra iväg på morgonen. En app som styr det mesta i bilen. Övervakning och inställningar som gör bilägandet så mycket lättare!

Som chaufför är jag fortfarande ansvarig och tar lätt över om jag tycker att min Tesla inte gör som jag vill. Hela tiden så håller jag i ratten men just på denna resa så har jag köpt en liten motvikt på ”Wish” som hänger och dinglar på ratten. Det gör att jag inte behöver hålla i ratten utan kan vila mig duktigt på denna långa transport mot Medelpad. Om jag nu skulle hålla i ratten så är den inte rund längre som den varit i historien. Nu är det istället ett U som har all styrning integrerad i ratten med några enkla smekningar så styr man ljudet liksom bilens övriga inställningar. Du behöver inte släppa kontakten med ratten för att använda din 19-tums skärm som är knivskarm och har högupplösning.

Ringer det så svarar men också på rattens rullar. Styr volymen men annars är det som alla nya bilar att du kan prata rakt ut och hör bra. Det går lika bra att skicka textmeddelanden till bilen, SMS som du kan se och svara på genom att prata in och bilen översätter talet till text som den skickar.

Överlag så kan man styra det mesta i bilen genom om att prata in instruktioner. Här behöver man inte be Google att svara utan kan efter man tryckt på tala-knappen ge direkta instruktioner. Vill man byta låt på stereon så uttalar man ”Play Beatles All you need is love” och Spotify spelar upp låten direkt. Ändra luftkonditioneringen, ljuset eller bara fråga om något. Det känns mer och mer naturligt. Google har letat sig in hemma så mycket snack i köket stutsar nu in i bilen också.

Vi har en lång resa och när vi passerar huvudstaden så noterar vi att vi inte känner av bensin- och dieselavgaserna. Bilen har ett effektivt HEPA-filter som filtrerar bort partiklar och gör passagen så mycket skönare.

Det börjar närma sig ett mat-stopp. Vi behöver inte ladda bilen men passar ändå på att stanna till norr om Uppsala i Fullerö. Här stannar vi till för att pausa hos Restaurang Kocken & Kallskänkan. Detta var min första ladd-plats som ägare av min första Tesla. Gratis kaffe och fria toalettbesök. Vi satsar på grillat och njuter till fullo.

Laddningen som vi kopplat in på baksidan laddar med 250 kW och fyller på batteriet fullt under vårt goda stopp. Laddningen gjorde vi för att vi hade möjlighet och stoppet gav oss full kräm för resten av resan. När vi stannade startade vår ”Sentry mode” när vi lämnar bilen som tar hjälp av 10 kameror och sensorer för att varna om tjuvar försöker bryta sig in. Allt som sker runt bilen spelas in. Inspelningen ligger skyddad i handskfacket och lagrar 10 minuter innan händelsen. En inspelning som jag också kan starta på motorvägen genom att tuta. Då spelas 10 minuter in före man trycker så att man kan följa vad som hände strax innan en olycka. Numera finns det också en kamera som kan spela in vad som händer inne i kupén om detta behövs.

Tjejerna stannar annars ofta kvar i baksätet och tittar på Netflix eller några videos på YouTube. Strömningstjänsten är alltid på topp på Teslas ladd-platser med snabbt WiFi. Samma typ av snabba tjänster du får på Tesla Service. En snabb bokningstjänst som lätt ordnas i appen där service kommer tillbaka om det finns några frågor.

Handskfacket är precis som bilen skyddad av en 4-siffrig PIN-kod. Det går bra att låsa in viktiga dokument som ligger skyddade under hela resan. Kamerorna runt bilen hjälper också till när man backar. Enkelt ser man 3 kameror på skärmen och kan säkert backa utan att råka ut för något.

Packningen, med ryggsäckar fyller bilen bak och ett flertal väskor går lätt att placera fram också. Det finns gott om utrymme för oss alla fyra. På hemresan kan vi fylla bilen med norra Sveriges guldkorn såsom hjortron, blåbär, mossa och lingon.

Hela denna artikel är en dröm. En dröm om en bil som är fantastiskt säker med sin låga tyngdpunkt och väldigt verklig då den faktiskt finns att köpa. En Tesla modell S Plaid+.

En dröm som en dag måste bli sann!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis med hjälp av värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: