Gratis byte av minneskort har startat

Nu har Tesla börjat byta ut sina eMMC minneskort från tidigare 8 GB till nya 64 GB.

Anledningen till detta var att i den programvara som bilen kört före 2020.48.12 skrev sönder minnet efter lång tids användning. Från början så har varje bilägare fått betala för att byta. Men efter påtryckningar från amerikanska NHTSA (National Highway Traffic Safty Administration) så gick Tesla med på att byta ut minnet på alla bilar som har detta problem:

Tesla modell S med årgång 2012 – 2018
Tesla modell X med årgång 2016 – 2018

Detta arbete har nu startat i Amerika för alla sina sålda bilar och samma förändring har också startat i Kina. Dock har det inte uppkommit något för Europa. Kommer vi få uppdateringar?

Lite information från Amerikanska Teslas hemsida:

Vanliga frågor för återkallning av 8 GB eMMC

Tesla har beslutat att frivilligt och proaktivt återkalla vissa Model S- och Model X-fordon för att uppdatera programvara och ersätta 8 GB inbäddat MultiMediaCard (eMMC) i mediekontrollenheten (MCU). Denna återkallning gäller endast modell S- och modell X-fordon som byggts före mars 2018 och som är utrustade med ett 8 GB inbäddat MultiMediaCard (eMMC) i MCU som kan uppleva ett fel på grund av ackumulerat slitage. Model S- och Model X-fordon som byggdes efter eller efter mars 2018 är inte utrustade med 8 GB eMMC och påverkas inte av denna återkallelse.

Påverkas min modell S / X av denna återkallelse?

Alla ägare kan kontrollera om deras VIN påverkas vid antingen Tesla VIN-återkallningssökningen NHTSA VIN-återkallningssökning.

Vad är det här problemet och hur påverkar det mitt fordon?

Vi är medvetna om funktionsstörningar i några av våra äldre MCU: er på grund av ackumulerat slitage på 8 GB eMMC i modell S och Xvehicles byggda före mars 2018. eMMC stöder fordonets mittdisplay och en funktion av 8 GB eMMC kan resultera i en ihållande tom mittdisplay som inte återställs efter omstart av pekskärmen, förlust av vissa funktioner och / eller en fordonsvarningssignalering av minneslagringsenhetens försämring.

Är min bil säker att köra?

Vi känner inte till några olyckor eller skador till följd av detta tillstånd. Om fel uppstår på grund av ackumulerat slitage kan det resultera i en ihållande tom mittdisplay som inte återställs efter att pekskärmen har startats om, eller en varning som indikerar att en minneslagringsenhet har försämrats och kontaktar Service. Det finns ingen risk för fordons körbarhet om dinMMC-fel fungerar, inklusive ingen effekt på acceleration, bromsning eller styrning, men om ditt fordon kör programvara som är äldre än 2020.48.12 och eMMC fungerar, kan du förlora åtkomsten till backback-kameran , yttre blinkersbelysning på efterföljande enheter efter eMMC-funktionsstörning och tillgång till vindrutens avfrostning och avfrostningskontroller.

Om du tappar åtkomst till backback-kameraskärmen, gör en axelkontroll och använd dina backspeglar och sidospeglar för att manövrera ditt fordon på ett säkert sätt. Om du tappar yttre blinkersbelysning ska du vara extra försiktig om du måste utföra en sväng. Om du tappar åtkomst till kontroll av avfrostning och avfrostning av vindrutan, vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa vindrutans sikt. För att undvika dessa risker installerar du helt enkelt programversion 2020.48.12 eller en nyare version nu. För mer information eller support om hur du kontrollerar din nuvarande programutgåva eller slutför en uppdatering, besök vår supportsida för programuppdateringar.

Om ditt fordon kör programutgåva 2020.48.12 eller en nyare version och eMMC fungerar inte, kommer backkamera-reservdisplayen att förbli tillgänglig, den yttre blinkersbelysningen förblir funktionell och kontrollerna för avfrostning och avfrostning av vindrutan kommer automatiskt att vara automatiskt och ställ in kabintemperaturen till 22 grader C (71,6 grader F) för att säkerställa vindrutans sikt. Från och med den 22 januari 2021 har 88% av alla fordon som påverkas av denna återkallelse installerat programvaruversion 2020.48.12 eller senare.

Är detta återkallande för att uppdatera programvara eller för att ersätta en komponent?

Både. Den första delen av botemedlet är att säkerställa att kunder installerar programvaruversion 2020.48.12 eller en nyare version för att hantera alla potentiella säkerhetsproblem. Den andra delen av botemedlet är att kostnadsfritt uppgradera det tillgängliga minneslagret på ditt fordon från 8 GB till 64 GB.

Erbjuder Tesla att byta ut komponenten och hur lång tid tar ersättningen?

Ja. Tesla kommer att inspektera ditt fordon för att avgöra om det innehåller en 8 GB eMMC och, om det finns, kommer vi att ersätta 8 GB eMMC utan laddning med en förbättrad 64 GB eMMC. Efter byte kommer fordonet att behålla en NVIDIA®Tegra® infotainment-processor. Diagnos eller reparation för andra tillstånd än den del och det tillstånd som beskrivs ovan täcks inte av detta återkallande. Diagnos och reparationer som kvalificerar sig enligt detta återkallande måste utföras av Tesla, med undantag för tidigare reparationer som är berättigade till återbetalning (se frågan nedan för mer information om ersättning).

Längden för Tesla Service för att slutföra uppgraderingen är cirka 75 minuter för Model S-fordon och cirka 90 minuter för Model X-fordon.

Är detta sameserviceprocedure för Tesla’s Infotainment Upgradering?

Nej. Installation av en 64 GB eMMC behåller bilens NVIDIA®Tegra® infotainment-processor; detta är det enda serviceproceduren som omfattas av denna återkallelse och är skild från infotainmentuppgraderingen. Infotainment Upgraderingen konverterar infotainmentprocessorn till IntelAtom® och innebär att andra komponenter byts ut.

Om jag tidigare köpte Infotainment-Upgrade på grund av det tillstånd som beskrivs i återkallelsen, kommer jag att få ersättning från Tesla?

Om du betalade för Teslas infotainmentuppgradering istället för att betala för att reparera din tidigare pekskärm efter att Tesla-tjänsten diagnostiserat att fordonets eMMC fungerade på grund av ackumulerat slitage, kan du vara berättigad till återbetalning till 8 GB eMMC-reparation tillgänglig då av din uppgradering. Mer information om återbetalningsberättigande, villkor och hur man begär återbetalning kommer att finnas tillgänglig i slutet av mars 2021.

Läs denna information på Teslas hemsida

Så nu börja det närma sig information till alla oss i Europa och hur detta kommer att ske.

  1. Alla bilar med gamla eMMC skall få inbjudan om att köra in för byta (1.5 – 2 timmars byte) från 8 till 64 GB. Samt uppgradering av programvara till nyaste versionen.
  2. De som har bytt pga bilen slutat fungera och skärmen släckts får ersättning med pengar tillbaka (= Vitnos)
  3. De som uppgraderat till nya Infotainment system skulle kunna få ersättning om man är berättigad till detta kommer att bero på om man haft en eMMC på 8 GB. (Har man haft en eMMC på 64 GB sedan innan så kommer man inte fått en ersättning. (Tesla återkommer kopplat till VIN numret)

Jag har skrivit om detta sedan tidigare och det beror på att jag bytte MCU 2 gånger under 2020. Så det skall bli intressant om man får pengarna tillbaka!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: