Nu går det inte att ladda elbilen

Sverige håller på att förändras. I Norge har antal helelbilar nu passerat 50% av försäljningen och vi svenska hakar på denna utveckling. Volvo presenterade nyligen att alla bilar 2030 kommer vara endast el. Redan 2025 kommer de ha 50% endast el enligt vision och plan.

Tänk dig själv om alla Volvos bilar i Sverige skulle bytas ut mot el hur många mackar som skulle försvinna och hur många ladd-platser som skulle behövas.

Volvobilar i Sverige januari 2016 – mars 2021 enligt cars.info

1 400 000 bilar skulle motsvara 1 400 000 ladd-platser hemma i närheten där du bor. Grönt stöd hjälper till att stötta denna utveckling men det är du som privatperson som måste bygga och skapa ladd-platsen.

Skall du i en Volvo ladda så är du utlämnat till alla de ladd-platser som byggts upp av olika typer av företag. Många ladd-platser ligger på 3.7 kW, 7 kW, 11kW, 50 kW, 100 kW och kanske t.o.m. 350 kW. Skall du ladda din nya Volvo Recharge som har 75 kWh:s batteri fullt så tar laddningen 20 tim, 10.7 tim, 6.8 tim, 1.5 tim, 35 min och det stora laddningen skulle ta 13 min. Tyvärr så klarar man inte att snitta mer än 100 kW just nu på en Volvo så snabbaste laddning ligger närmare en kvart.

Ägande av en hel-el-bil kräver att du laddar hemma. Men om du också skall leta dig runt i landet så behövs kompletterade ladd-platser. Om dessa platser är av typen ovan så är det bara de som har ladd-kräm med 50 kW minimum som krävs. Då tar det minst en och en halv timme att ladda bilen fullt. Enligt uppladdning.nu så har vi just nu 2 000 ladd-platser (16 543 ladd-punkter) i Sverige med olika typer av ladd-kontakter. 340 ladd-platser har den nya CCS ladd-kontakten.

Räcker det om 1 miljon bilar skall köra runt under midsommar eller under julhelgen. Nej, naturligtvis inte!

Elbilen Sverige gjorde en intressant resa mot Sveg med några hel-el-bilar (Tesla modell 3, Jaguar I-pace, Polestar 2 och Volkswagen ID.3) där de vände i Sveg och var tvungna att ladda fullt, eller så fullt som det gick:

Svegs ladd-platser i omgivningen mars 2021 enligt uppladdning.nu.

Som man ser och om man tänker sig ladd-hastigheter enligt ovan så krävs 50 kW för att du skulle stå 1.5 timme. Nu hamnade alla bilarna på samma laddare. 3 bilar á 1.5 tim = 4.5 timmar. En styck 50 kW utom Tesla med sitt egna ladd-system bara för Teslabilar som i version 3 klara att ladda 250 kW ensam på 10 ladd-platser. Denna 50 kW står inte ens på denna lista! De hade fått köra till Vemdalen för at komma till nästa laddare 5 mil bort.

Ett bra exempel där Tesla lyckas med att ge tillgång till sina bilar men den allmänna utbredningen av ladd-platser inte fungerar. Tyvärr om inte staten tar sitt ansvar så kommer detta ta många år framåt och om Volvo skall producera 50% av sina bilar som hel-el redan 2025 så finns det inte platser åt ALLA!

Skall vi byta från Bensin, Diesel, Etanol och Gas till el så behöver vi konvertera och reducera antalet mackar till el-ladd-stationer. Inte i framtiden utan nu!

Ett exempel på solcellsdriven ladd-plats hos Tesla.

Tesla Club Swedens artikel (se här) om att vi nu fått 200 000 hel-elbilar i Sverige påtalar också vikten av att vi måste bygga upp vår infrastruktur för att kunna klara denna omändring. Jag håller med Tibor. Ökningen går så fort nu att det är redan försent att hinna ifatt om utbredningen skall ske på de premisser som vi har i Sverige idag.

Samma misstag gjorde man i Sverige när man gick från statliga Televerkets kopparledningar till en förändring med fibernät. En övergång som inte fungerar för alla eftersom det inte är ekonomiskt försvarbart att ge alla denna möjlighet. Sedan måste var och en betala 10 000 – 100 000 kronor själva för ett byte. I detta fall så krävs statliga medel och resurser så alla kan få ta del av tekniken oberoende på var man bor och hur man bor.

Precis samma sak med denna infrastruktur.

Staten måste steppa upp och bygga en struktur som fungerar för alla bilägare!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: