Halvkretsbrist hos bilindustrin ett problem?

De flesta bilmärken har nu fått ett stort problem med leveranser av kretsar till alla sina kretskort. Volkswagen presenterar information om att 2.25% av ett tungt bilbatteri till helelbilar är kretskort för styrning och hantering. 2.25% är en hög siffra då ett batteri lätt väger upp emot ett halvt ton!

I ovan exempel så har VW ett batteri på 400 kg där 9 kg är kretsar och kretskort.

Det var redan under hösten som det blev aktuellt med en varning för framtida halvledarkretsar som tex grafikkort och grafikkretsar.

Volkswagen planerade för en stor försäljning av ID.3 under början av 2020 men blev försenade och kunde först under hösten börja leverera. Detta innebar att leverantörerna fick inte leverera något som var inbokat och de fick till och med avskeda personal pga detta. Därefter så kom VW in med nya beställningar som branschen inte kunde leva upp till med rekordförsäljning i december.

Dagens moderna elbilar innehåller mycket fler kretskort är tidigare och belastar halvledartillverkarna med nya mängder. Dock är inte bilindustrin stora i detta sammanhang. Apple, andra datortillverkare och mobiltelefontillverkare är de som behöver mest kretsar. Sammantaget produceras det kretsar för 400 miljarder kronor enligt Neil Campling, teknikanalytiker på Mirabau. Av dessa kretsar så går 10% till bilindustrin.

I dagens produktion av bilar så finns det inga lager vilket innebär att det är leverantörerna som skall leverera i tid för produktion. Detta innebär då också att om en leverantör saknar och inte klarar att leverera så stannar produktionen.

GM, Ford, Nissan, Toyota, Volkswagen, Subaru, och Fiat Chrysler har fått minska sin produktion pga att man saknat halvledarkretsar. Nu meddelar Tesla också att man har stängt produktion i ett par veckor för att bygga om och göra bandet effektivare (Implementering av förändringar från modell Y som nu skall inkluderas i modell 3) samtidigt som man inväntar nya leveranser. Under Q1 2021 så kommer det saknas komponenter men enligt branschen så skall produktion vara tillräcklig igen under resten av året.

Branschen kommer sammantaget sakna komponenter för 1 miljon bilar fördelat på olika bilmärken. Ett stort tapp som leder till förseningar av beställda bilar och längre leveranstider.

Läs info på sweclockers

Vi får följa utvecklingen. Nya fabriker är på gång att byggas för att kompensera för dessa brister så att bilindustrin skall kunna leverera enligt plan! Klarar halvledartillverkarna av världens förändring till byggande av elbilar? Just nu inte!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: