Vad är självkörning för Tesla

Tesla har svårt att sälja in sin totala självkörning. Valet har funnit i många år men ännu inte blivit släppt i sin helhet. Många har betalat mycket men fått väldigt lite. Just nu pågår en beta-test i Amerika som visar på fina möjligheter till att bilarna kommer kunna köra själva både på motorväg och inne i städer och till och med på landet och i snö. Tyvärr så har de som betalat för självkörningen fram till idag inte fått så mycket av funktionerna. Tesla kommer nu skicka ut en möjlighet igen att utöka din Teslabil med en förbättrad autopilot eller med självkörning. Frågan är om det är värt det?

1. Alla nya bilar har – Dyr bil

Adaptiv farthållare
Linjestyrning med varning
Krockskydd, varning och stopp

2. Förbättrad autopilot – ~50 000 kr

Del 1 +
Navigera på Autopilot
Automatiskt linjebyte
Automatisk parkering
Kalla på bilen som kommer till dig


3. Full självkörningsförmåga – ~100 000 kr

Del 1 + 2 +
Trafikljus och stoppskyltkontroll
Automatisk styrning på stadens gator (kommer snart)

Om man jämför Teslas försök till självkörning med alla andra konkurrenter så har alla bilar från 2016 alla de 8 kameror som behövs tillsammans med 12 sensorer och en radar. Tesla kan du skicka ut dessa erbjudanden till alla dessa bilar och få inkomster som bara innebär att man aktiverar programvara. Inkomster som inte fanns från början men som uppkommer genom att man utvecklar attraktiv programvara. Här ligger Tesla långt före sina konkurrenter…

Under alla år så har Tesla ändrat på både innehåll och prislapp för de paket man erbjudit. Idag i Europa så ser det ut enligt ovan och prisnivåerna är just nu 38 000 kr för den förbättrade autopiloten och du får punga ut med 77 000 kr för den totala självkörningen. Ett val som sedan kommer vara knutet till bilen under resten av bilens livstid.

På nätet har man ställt frågan till Tesla om man skulle kunna knyta självkörningen istället till kunden som skulle kunna ta med detta val till sin nästa bil men svaret har varit nej! Dock kommer man i framtiden med start snart att kunna leasa och betala per månad för dessa val.

Bilden ovan visar på de kundtester med FSD som går som beta i Amerika just nu och som förväntas komma som mjukvaruuppdatering 11 snart! Det intressanta är att bilen nu klarar att köra på trånga gator utan linjer och anpassa sig och till och med stanna om det blir för trångt. Testerna visar på väldigt bra beteende. Men det är en lång resa från att vara nästan färdig till att vara helt färdig med denna lösning.

Lite beskrivning av auto pilot hårdvara:

AP 1.0 = Gammal mobil plattform som aldrig kommer att få FSD på grund av brist på sidokameror.
AP 2.0 = Samma kameror och radar som 1.0, med tillägg av sidokameror
AP 2.5 = Uppgraderade kameror till fullfärg. Samt uppdaterat radarsystem
AP 3.0 = Samma kameror och radar som AP 2.5 men med snabbare dator

För att kunna skapa den programvara som krävs så bygger systemet en bild av verkligheten och taggar allt den ser som bil, lastbil, gående, cykel, o.s.v. Sedan tar man beslut hur bilen skall reagera. Säkerhet först men ändå men viss offensiv i körningen så att inte bilisten skall ta över och gasa på själv. Under alla tester som jag följt under hösten och fram till idag så har Tesla gjort bilarna mer aggressiva. (Amerikanska mått mätt). Notera då hur denna bil hade behövt fungera i Italien, Spanien eller Frankrike. Jag gissar att man får dubbla både hastighet och rektion för att kunna ta sig fram.

Elon Musk har sådan säkerhet rörande självkörning att han lovat full självkörning skall vara klar under 2021. Vilket som sakt innebär att alla Tesla från 2016 kommer ha möjlighet att köra på detta sätt.

Dock har EU och Bryssel lite att säga till om. Det finns begränsningar för Europa som kommer bli svåra att passera obemärkt. Som det verkar så måste bilarna bli färdiga och därefter måste EU ändra sina regler. Detta kommer ta mer än ett år, kanske 3-4.

Spana in framtidens teknik hos Tesla!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: