Automatisk uppvärmning och laddning strular

Sedan i höstas så har alla Teslabilar fått en ny funktion som jag börjat använda och som jag har lite problem med. Det är att kunna förvärma bilen och samtidigt anpassa laddningen så att den är klar till en satt tid varje morgon.

Tidigare så hade man bara möjlighet att sätta en tid då laddningen skulle vara klar. På det sättet fick man en långsammare laddning som skulle bli klar lagom till att man skulle köra iväg. Detta har vi alltid använt i samband med långresor där vi vridit upp laddningsmängden till 100%. Detta är ett läge som man skall försöka att undvika under en längre tid för att inte skada batteriet. Det ger också en kortare batterilivslängd om man alltid ligger på max laddning.

Den nya funktionen som finns är att också värma upp bilen både invändigt och batterimässigt för att ge dig bättre effektivitet. Bilen drar mindre effekt om batteriet har rätt temperatur. På rutorna smälts snö och is så bilen står redo när det är dax. Är det en dag då du inte skall ut och köra så stängs uppvärmningen av efter en stund. Jag har noterat detta då jag hämtat tidningen och jämför våra 2 olika bilar att Teslan står torr och redo medan Audin har isiga rutor och ser allmänt kall ut. Hade vi haft ett stort garage så är detta naturligtvis det bästa och/eller en carport för att slippa frost. Tyvärr så har vi inte tillstånd att bygga carport på vårat villaområde vilket jag har varit uppväxt med och som är väldigt bra för bilarna och du slipper skrapa rutorna.

När du skall ställa in Vitnos så har vi samma menyval som alla Tesla modeller:

Valet ”Avresa” ovan har en serie val (se alternativen ovan). Du väljer ”Avresa” och kan styra när bilen skall vara klar. Om du vill att bara ställa in detta på vardagar eller inkludera helgen. Sedan kan du styra när du har billigast pris. Mycket bra och lätt att förstå.

Problemet som uppkommit hos oss vid ett par tillfällen är hur man skall påskynda en laddning om man behöver mer på eftermiddagen. Det självklara valet är då texten under ”Avresa” som lyder ”Växla till schemalagd laddning”. Valet stänger då av värmningen av bilen och laddar bara klart bilen till måltiden. Men det var inte detta jag önskade utan att tillfälligt ställa om till max ladd-hastighet och sedan låta avresa starta igen på sena kvällen.

Det saknas ett val att ladda så fort som möjligt. Under knappen ”Ställ in gräns” kan du styra kapaciteten och mängden. Knappen som är motsatsen till ”Schemalagd avresa” saknas. Visst jag har fixat detta genom att trycka och välja och genom att styra effekten till tex maximala 3 x 16A. Men det saknas en tydlighet och skärmvalen i plottriga. Tesla skulle kunnat placera alla valen på en sida med AV och PÅ. Idag blir det svårt att överblicka.

Teslas mobila app. saknar det mesta av dessa inställningsmöjligheter. Vill jag ändra på dessa ladd-inställningar så måste man tyvärr gå ut till bilen. Man kan se resultatet av sina val men inte ändra eller styra mycket. Starta kan du men vad händer då…vet ej om den då börjar ladda maximalt direkt. Otydligt!!

Ösnkar en förbättring till framtida versioner!

Notera det blå ljuset på ladd-kabeln. Nu laddas inte bilen men efterhand så börjar laddningen för att vara klar i tid på morgonen. Snyggt! Men att ändra detta blå till grönt är struligt enligt ovan…

Men jag hittade knappen ”Starta laddningen” som ligger uppe till höger inne på menyn gav den effekten som jag önskade. Det trevliga är att den också ligger på appen. Så schemaläggningen ovan är fantastisk och du kan köra över denna enkelt med appen eller direkt i menyn.


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: