Väntan på Modell Y från Berlin

Det nalkas en ny modell Y från Berlin. Sedan 2 år tillbaka så produceras modell Y i Fremont, USA och sedan lika många månader tillbaka så produceras modell Y i Shanghai, Kina. De sprids idag på den amerikanska kontinenten och till den Asiatiska motsvarigheten. Strax är det då dax för samma bil kan man tycka i Europa som skall produceras utanför Berlin. Men det är inte riktigt fallet för det utvecklas mycket nytt som skall släppas för Europa-modellen.

Elin Musk har släppt information om införandet av gjuten aluminiumbakdel som släppts. Nu kommer man ta i tur med framdelen som också skall gjutas. Bakdelen byggdes tidigare upp av 300 robotar som svetsade och monterade ihop denna bakdel som nu kommer att gjutas i ett enda stycke. En gjutning som krävt nytt aluminiummaterial och som nu kan skapas inom några sekunder. Kvaliteten mellan tidigare lösning och den nya gjutningen blir en förbättring som är enorm och som möjliggör bättre montering av övriga monterade delar. Bygger man bilen på en bra bas så blir slutresultatet också bättre.

I Berlin så kommer också framdelen att gjutas på samma sätt. Detta blir ett besparande av i storleksordningen 600 robotar i produktion och motsvarande yta som då hade krävts. Fantastiskt för Tesla. 700 robotar kvar istället för tidigare 1300 per produktionsanläggning.

Men det är också fantastiskt för framtida bilägare. Resultatet tillsammans med den nya 4680 batterihonungsmönstermonteringen blir en 3-delad botten. Berlin kommer bygga sina batterier på detta nya sätt. Styvare och robustare konstruktion med en energitäthet som leder till längre körsträckor mellan laddningarna och för Tesla en billigare bil att bygga. I media pratar man om att idag kostar bilen 120 dollar/kWh och i framtiden är målet att komma ner till 60-80 dollar/kWh. Det kan bli en halvering av batteripaketets pris.

Detta kommer möjliggöra en billig framtida modell 2 för priset av 25 000 dollar istället för 38 000 dollar som Modell 3 ligger på idag.

Nästa stora skillnad som kommer att bli nytt i Berlin är hur bilen kommer att målas. Elin Musk skrev på Twitter:

Giga Berlin will have world’s most advanced paint shop, with more layers of stunning colors that subtly change with curvature.

Ala modell Y kommer kunna få denna målning framöver men med start i Berlin. Det skall bli spännande att se vad detta innebär. Tesla Roadster 1 hade många unika färger vi får se vad som kommer vara möjligt framöver?

En del av modell Y som kommer att bestå och som finns redan idag är värmepumpen och ”octovalve” som gör att bilen blir väl anpassad för svenska och kalla förhållanden. Denna unika skapelse förflyttar värme mellan batteri, ute temp. och inne temp. på ett nytt sätt som gör att bilen blir väldigt energisnål. I min bil idag så försvinner en massa energi bara till att värma inne-miljön.

Det gör också att du kan köra längre på batteriet men samtidigt ha bra temperatur på förarplatsen. I tidigare modeller så stängdes luftkonditioneringen av när det bara fanns lite batteri kvar. Allt för att inte få stopp i trafiken innan laddning.

Modell Y får som tidigare svarta lister och väldigt lite krom. (Kanske loggan fram finns kvar) Bilen kommer ha dubbla rutor för att bli tystare.

Leveransdatum har nu uppdaterats på Teslas hemsida om man går in och gör en beställning. Leverans kommer att ske under mitten av 2021. Hoppas att de som har beställt redan under 2020 kan få sina bilar innan dess. Min kollega på jobbet Sivakumar har blivit lovad bilen tidigare. Vi ser fram emot en åktur redan i maj…

Det kommer bli en unik bil med mycket nytt!!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: