Ny Tesla utan Rattväxlar – Allt sker automatiskt

Ny skall du inte kunna växla mer. Redan tidigare så har Tesla inte möjlighet att växla när du kör framåt eftersom det är elmotorernas hastighet från 0 till max som ger dig hela fartregistret. Det nya för Tesla är nu också att du inte behöver välja att sätta in backen.

Dagens automatare har Parkera (P), Back (R), Neutral (N) och Kör (D).

I nya modell S och modell X så kommer bilen själv välja fram eller tillbaka. Beroende på hur bilen står, vad som finns runt om och utifrån kartor så väljer bilen själv D eller R. Utgår man från min parkering hemma och hur vi backar upp bilen på uppfarten så skall bilen själv ”se” att man svänger upp mot uppfarten och stannar då skall växel automatiskt bytas till R.

Naturligtvis så kommer dessa bilar ha möjligheten till alla 4 växellägen PRND via skärmen.

Frågan är huruvida träffsäkerheten är bra nog för att upplevelsen skall bli tillräckligt bra. Jag anser nog att om man kör liknande vägar i sin vardag så skulle bilen kunna lära sig ett mönster. Ett läge som kan bli problematiskt är panik vändningar (U-turns) på större vägar där man måste köra fram och tillbaka flera gånger. Det får man nog undvika i framtidens futuristiska modeller.

Klarar Tesla fantastiska programmerare detta?

Ratten har också nyheten, avsaknad av växlar (typiskt för amerikanarna) samt blinkers, ljus, farthållare och liknande spakar. Istället är allt placerat som knappar tillsammans med de roterande rullarna som sedan tidigare funnits i 3 och Y. Ställer du in full självkörning mot ett mål så behöver du inte blinka det gör bilen själv. Har du AUTO på för ljuset så klarar bilen själv att sätt på helljus och blända av så då behöver man inte en spak för detta heller. Autopilot och tuta kan vara bra men det klarar man med 2 knappar…

Mekaniken för Teslas installationer blir på detta sätt mycket enklare. Det behövs bara lite knappar och kablar till ratten och därefter kan man styra allt med operativsystemet.

Flera tyckare anser att det på en ratt är viktigt med att ha knappar som ger motstånd så att man inte behöver titta på ratten när man skall välja något. Det verkar som ratten istället kommer ha knappar där man bara behöver röra och kanske trycka in. Dock inget om man kommer känna knappens form.

Tesla är duktiga på att skapa nya lösningar och nya S och X har mycket nytt! (Se tidigare artikel) Vi får se hur bra det fungerar.

Sverige har gett sitt godkännande att använda denna typ av ratt. Det finns inte mycket begränsningar i regelverket över just ratten så de hade till och med kunnat introducera en joystick. Kanske till nästa release?


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 150 mil gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: