Lurad på Spel, YouTube och Netflix

Vi har blivit lurade! Tesla har hamnat i knipa gällande en dålig lösning på kretsen MCU1.

NHTA (National Highway Traffic Safety Administration) kräver av Tesla att alla bilar tillverkade från 2012 till 2018 som innhåller MCU1 skall bytas ut. Ett krav som ställs bara för Amerika och som innebär att man då byter ut det minneskort eMMC som kan gå sönder eller sönderskrivet. Ett fel som alla bilar kommer att få pga hur MCU:n jobbar och hanterar data. Sammantaget innebär detta 158 000 bilar som skall uppgraderas.

Alla bilar med garantier kvar kunde få detta kort uppdaterat från version 1 till version 2. Vilket pågått under en längre tid. Men under 2020 så började Tesla locka ägare av modell S till att uppgradera till version 2 för priset 2500 dollar. (I Sverige motsvarade detta 28 000 kr). Tesla började med de äldre bilarna och via mobilappen inbjöds man till att uppgradera till denna nya MCU.

Detta för att få en snabbare skärm, 4G, en fungerande webbläsare, mer spel och både Netflix och Youtube.

Detta var något som jag blev intresserad av under början av förra året. Den lite sega MCU1 kunde uppdateras till något bättre. Tidigare gick det inte att använda webbläsaren och det fanns bara 3G.

Vad hände? Jo, MCU1 blev svart när jag körde till Ullared i juni månad så att försäkringsbolaget Trygg-Hansa fick betala för en ny ”gammal” MCU1. Vilket hade samma fel som den tidigare MCU som hade gått sönder. Jag försökte övertala Tesla till att installera MCU2 istället. Men min bil hade inte hamnat på listan i augusti så de hävdade då att min bil inte gick att uppgradera redan då till MCU2.

Så när bilen kom tillbaka hade vi fortfarande den gamla MCU1 installerad.

2 månader senare i oktober så kom det en ”pling” i Tesla appen med erbjudande om att byta till MCU2.

Jag slog till!
Lämnade in bilen och fick en 2 månader gammal MCU1 utbytt till MCU2 för det ringa priset 28 000 kronor.

Men i denna veva så uppmärksammades NHTA:s krav på att alla MCU skulle bytas ut gratis. Något som Tesla inte velat gå med på ännu.

Istället har man nu sänkt priset till 1500 dollar. (9 100 kr sänkning med dagens kurs.)

På detta sätt lockar man alla Tesla modell S ägare att byta upp sig till en bra snabbare MCU för endast 18-19 000 kr. Ett pris som skulle kunna bli gratis om vi alla pressar på företaget att detta faktiskt var en feldesign som kan orsaka problem med säkerheten i bilen.

Lite sur för att jag förlorat 1000 dollar!

Det kan bli så att alla modell S får nya MCU gratis och då är det ännu mer jag förlorat. Dock en snabbare skärmhantering som jag tycker om.

Nu har dock Tesla ändrat sin åsikt och kommer att byta ut alla MCU som gått sönder gratis. De kommer också att uppdatera de MCU1 som finns efterhand och enligt Teslarati så kommer de att ersätta de som betalat för uppgradering. Detta känns bra!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny Tesla och kör 1500 km gratis via värvningskod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: