Elbilarnas framtid! Vad är viktigt?

Det är mycket som har betydelse i framtida elbilsutveckling. Kontinuitet, stabilitet och tillgänglighet. Alla bilar idag bygger på att man har närhet till en bensinmack eller en gasstation. För elbilsutvecklingen så finns motsvarande behov av tillgängliga el-ladd stationer. Möjligheten till att snabbt stanna och sträcka på benen och ta en kort fika innan man kör vidare mot sitt mål.

Ionity, Bee, Vattenfall och andra leverantörer erbjuder alla biltillverkare ett stopp för laddning. En laddning som idag kan variera i effekt beroende på var man stannar och detta ger då naturligt olika ladd tider. Kort som långt! Nu när utvecklingen går snabbt framåt så kommer efterfrågan på dessa platser att öka och konkurrensen likaså. Volkswagen-gruppen som ligger bakom Ionity:s snabbladdare kommer att dela ladd stationerna med alla övriga elbilar. Priset för laddningen är också viktigt. De värsta ladd stationerna idag vill ha 8 kr/kWh vilket motsvarar 16 kr/mil körning. Det blir dyrare är med bensin. Priset hemma är 1.50 kr/kWh och motsvarar 3 kr/mil körning. Max pris för kWh skall vara 4 kronor annars går det inte få oss att byta till el.

För laddning så har Tesla en stor fördel i att de utvecklat sina egna ladd stationer samtidigt som bilarna också kan ladda på alla övriga stationer som finns tillgängliga. Denna infrastrukturfördel har funnits sedan starten och är idag fortsatt en stor fördel. Dock kommer fördelen förmodligen att minska framöver. Men om det börjar explodera med många nya el-bilar framöver så kommer ladd stationsutbredningen inte att hänga med. På de platser där Tesla har sina stationer och längst de vägar där dessa finns så är fördelen stor i det scenariot.

Notera, att 90% av laddningen av din elbil sker hemma i din bostad. Det är mycket viktigt att du har en plats att ställa bilen och att kunna ladda den nära din bostad. Här har vi problem för de som bor centralt i stan och som parkerar i P-hus och måste slåss om parkeringen. Eller om du bor så du måste parkera på gatan hela tiden utan plats för laddning. Då blir ägandet av en el-bil mer eller mindre omöjlig. Jag har dock bekanta i Lund som äger en Tesla modell X som inte kan ladda hemma. Istället så veckohandlar de i Löddeköpinge och passar på att fylla batteriet samtidigt som de springer in på ICA och fyller matkassarna en gång i veckan. Men det kräver stort batteri och dedikering.

Teslas programvaruutveckling och app-utvecklare är också unikt. I skillnad från bilindustrins motor och hårdvaruutvecklare så är Tesla till stor del ett mjukvaruföretag. Filosofin att utveckla och förändra Vitnos som är 6 år gammal med nyheter och helt nya funktioner är mycket bra. Känslan är att man har en modern bil trots ålderdomen. Filosofin är unik och revolutionerande! Övriga bilbolag som VW och Polestar håller på att bygga in uppdateringsmöjligheter från internet för sina bilar men har ännu inte fått igång hela flödet på ett stabilt sätt. Detta var en av anledningarna till att VW ID.3 blev senarelagt.

Vitnos fick 3 nya spel i helgen. Man kan fundera på varför Tesla lägger ner så mycket på att inkludera Netflix, You Tube och spel? Att man vill ha det i framtiden då man inte har något att göra i bilen utan den kör själv, ja! Men de är väldigt tidigt ute. Visst vid laddning så kan man sitta kvar i bilen och titta på sina favoritserier. Eller spela sitt bästa spel! På nätet har man pratat om många nya strömningstjänster som är påväg in i bilarna framöver. Vi får se!

Service av din bil är nästa stora sak. För bensin- och dieselbilar så har man regelbundna kontroller och servicetillfällen för att byta filter och olja och ge bilarna en klapp på bekostnad av årsservice eller 1000 milaservice. Detta existerar inte för el-bilar då det inte finns mycket som behöver servas. En elbil är mycket enkelt uppbyggd och elmotorerna behöver inte någon service. Hjulupphängningen kräver inte heller någon service men man kan smörja upp detta när bilen blir äldre själv eller om man vill lämna in bilen på allmän service vid behov. Batteriet då? Jo, eftersom det innehåller vätska som kyler så behövs detta bytas och ses över lite då och då. Jag har lämnat in bilen för denna service 2018 och planerar att göra detsamma under detta år som kommer. Inget krav men om man nu har en fin bil så vill man också se till att den fortsätter att förbli fin på både insida och utsida. Nya bilägare av VW och Polestar har fått besöka sina verkstäder många gånger för att byta delar och fixa fel nu i början. Tesla hade samma problem 2012 då första bilarna av modell S kom ut men nu 8 år senare så är detta löst. Detsamma kommer ske med ID.3 och Polestar 2.

Idag finns det 5 serviceställen för Tesla i Sverige. Jämför man det med BMW så finns det 50 ställen. Detta har dock Tesla försökt lösa genom att inför Tesla Mobility Service, som medför att en bil kör ut till dig och hjälper dig på plats eller hemma. En bra möjlighet men vad jag förstå så är täckområdet fortfarande lite begränsat så alla kan inte nyttja detta.

Batteriets storlek och kapacitet är också mycket viktigare än man tror som icke el-bilsägare. Många bilar och hybrider idag optimerar på kilometer och några mil. Du kan köpa en el-bil som klarar 20 mil. Bra då kan jag ta mig från Lund till sommarstugan fram och tillbaka då det är 10 mil dit. Nej, så fungerar det inte. Man måste ha överkapacitet för att täcka in att du skall göra en omväg eller stanna till på ett oplanerat ställe. Sedan måste du börja med fullt batteri innan du åker iväg och kan inte starta på 80-90% för då kommer det sakna 10-20%. Därefter så vill du inte rulla in på macken eller hemma med 0 % av batteriet kvar. Utan man siktar på 15-20%. Så om man äger en bil och har sina kompisar och släktingar inom en radie på 20 mil så borde man i alla fall köpa en bil som kan klara 30-40 mils körning. Vitnos klarar idag 37 mils körning efter att den tappat 10-15% av batteriets kapacitet idag.

Köper du en bil för lokal användning bara i stan så går det bra med en bil som klarar 10-20 mil men då blir man begränsad till just bara det området. Renault Zoe har varit en sådan bil. Men utvecklingen går framåt så det blir bättre. Fördelen med Zoe är att batteriet hyr man så man kan få nyare batteri i framtiden om det behövs.

Vill man vara värst idag så kommer det bilar som skall klara 80 mil framöver. Då kan man köra en hel dag och ladda när man är framme och snabbladda på vägen under en halvtimme med paus för att äta. Elbilar som klarar att köra lika länge som en fossilbil är nog ett måste om vi i allmänhet skall gå över till el.

Däck är ett speciellt kapitel för elbilar. Om elbilen använder sig av inbyggd laddning när man släpper gasen, så bromsar bilen automatiskt i all lägen då man släpper gasen. Likaså kan det bli slir då man accelererar och detta sliter också på bilens däck. Som ägare av en elbil i allmänhet vet jag inte men som ägare av vår Tesla så går det åt många däck. Det blir en utgift som man måste ha med i kalkylen. Dubbelt så mycket däck som tidigare känner jag. Det är också viktigt att utvecklingen av däck anpassas till el-bilar. För det enda ljud som man har i en el-bil är däckljudet. Teslas däck innehåller ett extra skumlager som skall hjälpa till med just detta men jag tycker alla däcktillverkare skall erbjuda dessa typ av däck till moderata priser. Här finns mycket gamlingar kvar som måste lyfta på näsan och känna av detta behov!

Säkerhet är också viktigt vid val av bil. Elbilar är väldigt säkra då tyngdpunkten är låg och de har en väldigt stabil och styv kropp. En elbil kan väga ett ton mer är bilarna som man krockar med och enkel matematik är att den tyngsta bilen vinner i en sådan krock. Dock krockar man med en lastbil så fortfarande el-bilarna för lätta och drabbas värst. Om man krockar så är det bra att man har lärt sig hur man mekaniskt skall kunna komma ut ur bilen. I min Tesla så finns det 2 öglor i baksätet som öppnar dörrarna bak om detta skulle behövas. Det är aldrig bra att inandas rök från en brinnande elbil. Så man bör snabbt avlägsna sig om detta händer!

Eftersom elbilar idag är en stor rullande dator så är säkerheten för stöld väldigt stor. Det krävs väldigt avancerade utrustningar för att spela in och återspela signaler så att man kan återskapa öppnandet av bilen och därefter kunna starta bilen med rätt kod. Precis som en iPhone sp har vi en 4-siffrig kod för att starta i kombination av att man måste ha nyckel med sig. Svår nöt att knäcka för tjuvar! Jag tror att det kommer bli ännu svårare i framtiden då man kan synkronisera din närvaru med bilens plats tex via Googles sätt att positionera oss i vår vardag. Sammankopplat så kan man säga att du eller familjemedlemmar inte befinner dig i närheten av din bil då skall bilen inte gå att starta.

Viktigt för el-bilens framtid är naturligtvis tillgången på energi. Vi i södra Sverige har haft och kommer få svårt med tillgången på el framöver om inte Sverige klarar att bygga ut vårt elnät och bygga ut energikällor. Exempel på detta är naturligtvis Vindkraftverk, Solceller, Vattenkraft och Vågenergi. Samtidigt som man har kvar kärnkraften och de kraftkällor som man har för stunden. Staten har tillsammans med energibolagen ett stort ansvar i denna utveckling. Vill man eller vill man inte driva denna utveckling framåt?

Jag skulle vilja installera solceller på mitt tak i Lund eller i sommarstugan som hjälper till med just detta. Men jag skulle också vilja placera ett batteri som skulle kunna driva husen direkt. Både driva boendet men också laddning av bilen. Tyvärr så går detta inte att installera i stugan då nettoförsäljningen till elbolagen kommer bli högre än drifteffekten. (Vi skapar mer el än vi förbrukar) Då förflyttas man till en leverantör av el där det krävs helt annorlunda krav på utrustning och distributionssäkerhet. Så det enkla fungerande laddningen på huset som ger ett överskott är idag begränsat till ett ”litet” överskott bara annars blir det för komplext och konkurrerande emot elbolagen.

Jag ser fram emot tysta avgasfria el-bilar framöver!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Dela det här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: