God Jul och Gott Nytt år 2021

De första vaccinen för och emot Covid-19 har nu kommit och delats ut i Skåne. Ett dystert år på många sätt och vis. Lite social verksamhet där man har fått hålla sig hemma.

Ett företag som dock klarat sig bra och som har haft många järn i elden har varit Tesla. De bygger 3 nya bilfabriker över hela klotet och är på väg att flytta från Kalifornien till Texas under nästa år. Byggen som går väldigt fort. Redan nu har man börjat i Shanghai att producera de första modell Y utanför Fremondfabriken. Det kommer att bli många fler under året där man siktar på att kunna bygga 1000 model Y per dag när man kommit i full drift. Mäktigt!

Aktien har rusat både upp och ner men mest upp. Jag noterade att aktien vid förra året slut passerade 400 dollar. En aktie som sedan splittades i 4 delar och som med nuvarande aktienivå då motsvarar $100. Idag så ligger aktien på $662. Nästan 7 ggr:s ökning under 2020. Jag kommer håg när jag köpte aktieoptioner påsken 2019 då betalad jag $138 (= nu $35). Ett köp då hade varit en ökning med nästan 20 ggr. Vi får avvakta och se. Men många vill tro och hoppas på att Teslas utveckling kommer följa IT industrins Apple, Amazon, Facebook, Netflix och då bara fortsätta upp, upp, upp…

Julhelgen skulle enligtplan givit oss en ny uppdatering av bilprogramvaran från version 10 till version 11. Så blev det inte. Istället skickades 10.48 ut igår och för första gången någonsin fick man kommentarer från frugan att ikoner flyttats sig och att texter ändrats. Inget ljudspel vilket bara bilar med högtalare på utsidan nu fått. Ett lagligt krav på att alla nya elbilar måste låta. Tesla har infört ett konstigt default-ljud som alla kommer att kunna känna igen. Men med denna uppdatering så kommer nya bilägare kunna låta hursomhelst. Att låta på samma sätt på utsidan som man har musik på insidan var tex ett alternativ som jag misstänker kan bli ett bra alternativ och val. Ville man ha egna ljudslingor för bil-i-rörelse så går det också bra.

För övrigt så var det några nya spel som jag inte testat. Det intressanta med dessa spel var att de nu kunde spelas på delat av skärmen. I framtiden då också när man kör eller då bilen kör själv. Tesla är lite före beslutsfattarna och lagsättarna. Det kommer dröja innan detta kan ske i Sverige och Europa antar jag.

Berlinfabriken som pågått under hela året har kommit väldigt långt. Tyvärr så blev det dock ett litet kort oplanerat stop under julen då man inte betalat en miljard i avgift för miljöpåverkan. En räkning som blivit liggande innan någon till slut fick be finanskontoret betala. Skall börja producera bilar redan nu under våren 2021. Jag ser fram emot min kollega Sivakumar som har beställt sin bil en modell Y och hoppas bli en av de första från Berlin. Blir det försenat så kan det dock bli en bil från Shanghai istället. Redan under hösten kom det många modell 3 från Shanghai då Fremond-fabriken inte hann med.

Byggnationen i Austin, Texas går också väldigt fort. Det var inte många månader sedan som man började forsla bort jord från området och nu börjar byggnader komma upp i alla riktningar på området. Det kommer bli en gigantisk fabrik som kommer vara klar i slutet av 2021.

För elbilsutvecklingen så har det hänt otroligt mycket under 2020. Sååå många nya bilmodeller har kommit ut på marknaden och ännu mer bilar har presenterats för att komma snart. De 2 viktigaste presentationerna för oss svenskar kom från Volvo och Polestar. Volvo XC40 Electric och Polestar 2. Dyra bilar som alla nya prestanda bilar som kommer ut idag. Bilbolagen vill ha betalt för sitt skifte att gå från beprövade motorer till de enklare och slittåligare el konfigureringarna.

Återigen så önskar jag er alla och Vitnos en god fortsättning och ett gott (nytt) år!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: