Vad skall du tänka på för att Välja och köpa Elbil idag?

Det finns några parametrar som är viktig för valet av elbil. Hur långt man kan köra i förhållande till hur långt man brukar/vill köra är viktigt. Dock tycker jag att man skall multiplicera med faktorn 2. För laddning av batterier normalt sett (det håller på att ändras) är snabbt i halva batteriets storlek, tex vid laddning från 30% till 80%. Eftersom man vill ha lite marginaler och säkerhet innan man laddar så är 20-30% en passande marginal innan man laddar upp igen. Sedan vill man inte ladda till max utan 80-90% kan passa. Statistiken och empiriska tester har visat att batterier överlever 3-5 gånger fler ladd cykler om man laddar 20-80% istället för 0-100%. Bra kunskap att bära med sig!

Vitnos har 85 kWh utvecklat 2012 och klarar idag 37 mil på sommaren och 30 mil på vintern om man startar på 100% laddning. Alla nya bilar idag med >= 50-60 kWh klarar motsvarande. Vill man ha mer marginalen så krävs de största batterierna på >= 90 kWh. (Men tyvärr då blir det dyrt idag med dagens prisbild). Den bil som klara längst avstånd är Tesla modell S med 100 kWh och som då klarar 70 mil. Men Polestar 2 och VW ID.3 har också bra batterier för vanlig användning. Typ av användning och egna behov är det som bör styra bilvalet men det finns så mycket mer att tänka på!

  1. Batteristorlek
  2. Laddhastighet och laddningsalternativ
  3. Storlek på bil, Laststorlek och dragkrok
  4. Pris
  5. Laddmöjligheter hemma och borta
  6. Service och garantier
  7. Tekniken

Punkt 2: (Laddhastighet och laddningsalternativ)

Laddhastigheten på dagens bilar är en djungel. Likaså vilken laddkontakt man har. Nu har Europa standardiserat på CCS (Combined Charging System = klarar både likström och växelström) laddare men Amerika har sin kontaktstandard och Asien har sina egna laddkontakttyper. Detta är väldigt rörigt. När jag köpte Vitnos för 2 år sedan så fanns det 14 olika laddkontaker att välja emellan. Man blev osäker på vad man skulle välja med det har uteslutande blivit Typ 2 laddning. Vi har inte börjat ladda med CCS kontakt som tex hos Ionity. För detta behöver våran bil en översättare som jag ännu inte köpt.

Här krävs det tyvärr lite matematik:

Vissa bilar idag klarar bara växelström och vissa bara likström. För billiga bilar så är laddtypen viktig men också med vilken hastighet man kan ladda. Vitnos har 11 kW översättare så vår maxhastiget är 11 kW/h när vi laddar hemma. Många bilar har 7.4 eller 3.7 kW-laddare. Då tar det lång tid att ladda bilen.

Notera att om man laddar hemma så har man oftast 10-12 timmar på sig så 4 kW fart ger då 40-48 kWh laddning vilket man kommer långt på. I sommarstugan hade vi tidigare 1 fas med 8 A * 250 V = 2 kW laddhastighet så om man ville ladda 85 kW tog det 42.5 timmar.

Laddhastigheten hemma måste kunna ladda fullt under nattens 8 timmar. Så om du köper ett batteri på 60 kWh så måste hastigheten du laddar med vara 60 kWh / 8 h = 7.5 kW/h för att du skall få denna effekt. Laddar du hemma med 16 Ampere x 250 = 4 kW/h så klarar man ladda sina 60% mellan 20-80%under natten. 4 kW * 8 tim = 32 kWh som skulle motsvara 60% ger 32 / 0.60 = 53 kWh. Så om man räknar på detta sätt att laddaren man har hemma är en 1-fas 16 A laddare så behöver man ett batteri på 53 kWh.

Man kan tycka att detta är tråkigt och lite svårt att förstå. Men tyvärr så idag innan alla elbilar får batterier som klarar 100 mil så är optimering ett måste. De bilar som ligger i övre pris nivån som Porsche, Tesla, Audi e-tron, Mercedes EQC, VW ID.4, Hyndai Kona och Jaguar i-Pace klarar 60-100 kWh. Vill man har medelstorlek så hamnar man på VW ID.3, Kia e-Niro, Renault Zoe, BMW i3, Hyndai Ioniq Electric, DS3 Crossback e-Tense, MAZDA MX-30, Nissan Leaf, Seat, Skoda och Mini Cooper SE som klarar 35-25 kWh.

Punkt 3: (Storlek på bil, Laststorlek och dragkrok)

Storleken på en bil är kritiskt. Är man bara 1-2 i hushållet så fungerar alla elbilar. Men vill man packa bilen med innehåll så blir man beroende av storleken. Tyvärr så är priset en linjär linje där de minsta billiga bilarna packar minst och de dyra packar mest. VW ID.3 och framtida ID.4 är 2 bilar som är väldigt rimliga för ett acceptabelt pris.

Dragkrok fungerar inte för någon el-bilmodell idag! Vi har häst och ett släp som är registrerat för 1.8 ton. Idag finns inga bilar som klarar detta. Tesla modell X klarar 1.7 ton med man måste ändå har utökat B-körkort för bilen är så tung så man inte kommer under 3.5 ton. Utökat B ger möjlighet att köra bil + släp med 4.5 ton.

Punkt 4 (Pris)

Framtagningen av elbilar med helt nya tekniker är mycket dyrt för våra bilföretag. Pga av detta så är priset för hybrider och för elbilar högre än de vanliga bensin och dieselbilarna. De vill ha tillbaka sina framtagningskostnader så fort som möjligt. För hel-el-bilar så är innehållet i bilen enklare och billigare eftersom de inte behöver bära med sig motor, växellåda, bensin/dieseltank och alla reglagen. En elbil består av batteri, strömöversättare, dator och elmotorer.

Så på sikt kommer när tiden är mogen elbilarna bli billigare än dagens bilar. Volymen av framtida försäljningar kommer leda till detta i kombination med konkurrensen.

Billigaste bilen idag är 300 000 kr vid köp. Men vill man leasa så kan man hitta månadskostnader nere på 3000 kr. Renault Zoe har en egen prismodell där du köper bilen billigt och sedan hyr batteriet.

Vill du köpa den dyraste elbilen så har Porsche en modell för över 2 miljoner kronor.

Punkt 5: (Laddmöjligheter hemma och borta)

Laddmöjligheterna i Sverige har exploderat under de senaste åren. När jag köpte Vitnos för 2 år sedan så fanns inte Ionity-laddarna och idag så har de byggt mer än 400 laddplatser. Vitnos som är en Tesla modell S från 2014 har gratis laddning på alla Teslas egna laddplatser. Men om man inte har detta så betalar man 2.9 kr/kWh. Övriga laddplatser som BEE (fd Clever), Vattenfall, Eon, Kraftringen erbjuder laddning för storleksordningen 5 kr. Ionity snabbladdare och några dyra konkurrenter ligger uppe på 8 kr/kWh. Hemma laddar man för max 2 kr/kWh.

Naturligtvis kommer också laddhastigheten in i bilden. Många företag och affärscentra har långsamma laddare på plats ofta gratis annars för lågt pris. Täckningen i Sverige är god för oss som bor i Skåne. Skall vi söderöver så är både Danmark och Tyskland långt framme i utvecklingen. Norge är bäst i världen och upp till Stockholm så är täckningen mycket god.

Det man måste notera i detta sammanhang är att 90% av all laddning av sin bil sker hemma. Så där är det viktigt att satsa på något som fungerar i det dagliga. Själv har jag en 3×16 A-laddare hemma och en i stugan. Det fungerar mycket bra.

Punkt 6: (Service och garantier)

Alla stora bilmärken som finns idag har nu elbilar. Support och Service på Audi, VW och Audi tex är mycket utspritt och finns i de flesta städer. Service kommer fungera bra. Ett problem nu i början är dock utbildningen av personal. Klarar de elfel. Vis av erfarenhet så är elfel något som en bilverkstad normalt sett har mycket svårt för. Hoppas detta blir bättre i närtid!

Min erfarenhet av Teslas service har varit lite tråkig. Svåra att nå, långa tider för att få reservdelar och lite nybörjare 2018. De började i Malmö december 2017 så idag har de jobbat i 3 år dock har antal bilar ökat kraftigt.

Ett problem nu i början av elbilarnas utbredning är också att det är de ackrediterade verkstäderna som man måste kontakta vilket innebär högre pris och längre leveranstid. Dock skall de ha reservdelar tillgängligt på kort tid vilket gör det också gynnsammare med kunniga verkstäder. Slutsatsen är att man får nu betala för att ligga först i utrullningen av helelbilar.

Punkt 7: (Tekniken)

Vilken teknik önskas i valet av bil? En viktig och bra önskan är mjukvaruuppdateringar över nätet. Fler och fler av bilarna som nu släpps har denna funktion. VW ID.3 och Polestar 2 har båda detta i sin plan men nu i början så fungerar inte detta utan du får köra in till verkstaden för att uppdatera programvaran emellanåt. Det kommer bli mycket bättre när man hela tiden kan få den senaste och bästa versionen uppdaterad automatiskt. Som Teslaägare så är just detta en av de största fördelarna. Kolla upp detta så slipper du besöka verkstaden så ofta.

Vad händer när bilens programvara stannar eller startar om? I Tesla så kan man fortsätta att köra bilen trots att detta händer. Efter en kort stund så har bilens programvara startat om och det motsvarar en omstart och Ctrl+Alt+Del på en PC men som går att göra trots att man kör. Detta har imponerat på mig och hoppas att alla elbilar har liknande trygga funktioner i sina lösningar. Så att bilen inte kör i diket då det blir fel i mjukvaran!

Apple CarPlay, Google Assistent, Google Maps och Google Play eller egenutvecklade lösningar som du har i de tyska bilarna. Väldigt olika interface blir det. Nyttjar man ”Hej, Google” så kan man prata med sin bil och kolla upp det man vill veta. Inställningar eller allmänna frågor! Knytningen mellan din telefon och bilen blir också tätare om bilen stödjer dessa protokoll. Man skall inte välja bil efter vilken telefon man har men effekten blir ändå skillnad. Appen som finns för många bilar möjliggör att du värmer bilen i förväg, ställer in laddning och kollar hur det går när du laddar från telefonen istället för att springa ut till bilen och kolla.

Självkörning är ännu inte igång mer än att du kan få adaptiv farthållare och filanpassning. Tesla kan också byta fil automatiskt i Amerika. Tyvärr så har EU bestämt att detta inte är tillåtet i Europa. Så om självkörning är ett önskemål så kommer det att ta tid innan det släpps i Sverige. Det kan dock vara ett önskemål som styr ditt val av bil.

Sammanfattning

Det är inte lätt att välja elbil! Det finns mycket att välja på idag men priset är högt. Det kommer begagnade bilar snart på marknaden men då vill man veta om batteriet är OK och att man har service i närheten som man kan knyta sig till.

I Sverige så har vi velat rulla med Volvo och de har idag 2 alternativ:
1) Polestar 2
2) Volvo XC40 Electric
Bra alternativ men nya på marknaden och ännu inte med hård och mjukvara på plats.

Vill man testa något spännande som kommer bli volymbilar i Europa så kan man titta på Volkswagen:
1) ID.3 (Bubblans och Golfens ersättare med bara el)
2) ID.4 (Större bil men ännu inte släppt)
3) Volkswagen skall komma med många storlekar med bara el framöver under namnet ID.

Du har alla bilmodeller från Asien att välja på. Kina är idag det landet som bygger flest elfordon. P.g.a. sina problem med avgaser så har man bestämt att man skall möjliggöra elbilar och försöka minska på de klassiska bilarna. Staten styr och tex i Peking så måste man ansöka om man vill köpa en bil som går på bensin eller diesel. Men om man köper en elbil så är det inga problem.
1) Kia
2) Hyndai
3) Mazda
4) Toyota finns dock inte. De har satsat på pluginbil istället. Det rycktas dock om något framöver.

Tesla är en värld för sig. En produkt som har blivit en dröm för många och som kommer bli ett framtida val för många. Byggt på Elon Musk:s person, kultur och vision. Lite samma tänk som att köpa en iPhone för 2 gånger dyrare än en konkurrenttelefon. Men väljer på känsla och på märket Apple?

Tesla modell S och X är för dyr för de flest men modell 3 och Y är billigare. Dock för dyrt i Europa och inte $37 000 som priset ligger på i USA. Amerikanarna har tagit till sig Tesla och de flesta elbilar är nu av märket Tesla. Detta har varit och kommer vara den största marknaden för produktionsanläggningen i Kalifornien. Nu byggs det ytterligare en produktionslinje i Shanghai och det byggs en fabrik i Berlin. De kommer täcka Asien och Europa. Vi får se om bilarna då blir billigare eller om vi skall invänta framtida modell 2?

Vilken betalningsmodell du väljer ger dig möjlighet att få stöd i valet av bil. Privat leasing kanske?

Skall du välja bil på känsla eller på användning? Det är svårt val vilket som!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod och få gratis laddning:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

En kommentar på “Vad skall du tänka på för att Välja och köpa Elbil idag?

  1. Pingback: Gratis Superladdning vid köp av ny Tesla! – teslajohanssons.tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: