Tesla rusar på börsen (>$500)!

Nu blev det klar att Tesla kommer med på S&P 500 index. Amerika har ett speciellt hanterande av sina 500 största bolag på börsen. S&P 500 köper in sig på de största bolagen efter ett speciellt regelverk. Man tar börsvärdet och drar av fasta börsägare (som tex Elon Musk) och därefter så har man ett börsvärde som S&P kan köpa in sig på. Det gör man och därefter så fryser man dessa poster.

Lite som allemansfonder i Sverige som köper upp sig olika beroende på vilken profil fonderna har. Fonden får sedan inflytande och inkomster som de delar ut till sina ägare.

Det som blivit lite konstigt i detta fall är att S&P 500 inte kan köpa in sig då värdet på Teslas totala portfölj är enorm. Så 2 beslut sticker ut. De vill informera om vad de tänker göra 30 dagar i förväg och de vill eventuellt dela upp övergången i 2 steg. Normalt så har ingången till S&P 500 tagit 1-7 dagar för de bolag som idag är en del av denna familj, men nu vill man informera 30 dagar i förväg. Ingen vet varför! Det är detta som nu driver upp aktierna på börsen. Från att detta blev känt kvällen den 16:e november så ökar priset riktigt ordentligt med 15% ökning under de 2 första dagarna efter detta blev känt.

I princip påverkar inte detta inkomsterna till Tesla utan detta är bara ett ägandeskifte av aktier. Men enligt andra förståsigpåare så kan detta ge Tesla mycket pengar på banken. De kan göra en nyemission speciellt för S&P 500? Eller kan någon storägare släppa en stor del av sitt innehav? Ofta är det inte småägare som gör de största vinsterna.

Tesla vinner ett stort förtroende på amerikanska börsen och det är p.g.a. att de visat vinster 5 kvartal i raken som detta kan ske. I annat fall hade de avvaktat till företaget visade svarta siffror. Sannolikt så är detta anledningen till att detta sker nu och inte för ett år sedan vilket hade varit lättare tror jag än den situation som börsen är i just nu!, med rusningar i våras och nu igen efter detta besked!

Elon Musk äger 20% av alla aktier i bolaget! Många miljarder i förmögenhet!!

Teslas aktier har ökat med mer än 465% under 2020. Rusningen började precis på årsskiftet och dalade i spåren av Covid-19 men har därefter bara gått uppåt. Idag passerade de 500 $ vilket är en drömnivå.

En varningens finger naturligtvis då värdet för Tesla ligger över värdet av övriga amerikanska bilmärken tillsammans. Det är inga stora problem i byggandet av de pågående 3 fabrikerna som kan sänka börsen. Alla jämför dock Tesla både med Apple och Google. 2 mjukvarutillverkare som numera också tar fram hårdvara. Samtidigt så har både Apple och Google stora utvecklingsavdelningar just för bilar. Googles självkörande bilar utanför sin fabrik i Kalifornien har funnits på plats i många år och Apple har anställt 5000 personer för bilbyggande av iCar. De satsar båda på programvaran för självkörning som kommer bli viktigt i framtiden. Det bolag som kommer först kommer förändra hela bilvärlden och ta gigantiska andelar av marknaden.

Ägande 2020-09-30

Det skall bli spännande att följa utvecklingen!


[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod och få superladdning:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: