Vitnos 2 år

Vi kan nu gratulera vår Vitnos – Tesla modell S från 2014 på 2 års-födelsedagen. Efter att ha befunnit sig lite mer än 2 år i Göteborg och därefter knappt 2 år i Uppsala så har Vitnos nu befunnit sig 2 år i Lund. Grattis!!!

Teslan köptes in under en tid då det inte fanns så många Teslabilar på de svenska vägarna och bilen stack ut från svenssons normala normer – 3V – Villa, Volvo och Vovve. Idag så ser man dagligen andra ägare av Teslabilar.

Vad har vi då lärt oss av att ha ägt en Tesla under 2 år:

 • Vi har lärt oss allt som man behöver veta om att köra elbil. Byta ut bensin och diesel emot energi i kWh. Mycket översättande av enheter på nya sätt. Som tur är har Vitnos 85 kWh och klarar sina 37 mil och kräver då inte så mycket matte.
 • Service på Tesla har gått från utmärkt till katastrof. Från garantier till inga garantier. Från hel dator till trasig dator. Från service med tvätt till lika smutsig som innan. Från gratis hyrbil till ingen hyrbil, trots att man vill ha. Från att prata med service till appen med färdiga val. Väldigt distanserat! Lite coronatänk redan innan Corona.
 • Är det något man måste ha koll på som ägare av en elbil så är det däcken. Däck-typ är viktigare för elbilar för det är det enda man hör. Slitaget på däcken är också stort så man måste byta oftare. Det är för lätt att accelerera ur ett trafikljus.
 • Rymligheten i en Tesla modell S är gigantiskt. Allt ovan batteri-packet är sittplatser och förvaring. Riktigt bra. Visst modell X är ännu bättre och värre.
 • Mjukvaruuppdateringarna hos Tesla är mycket bra och till och med denna gamla bil får nya uppdateringar hela tiden. Detta är ett område där Tesla har ett litet försprång p.g.a. att de varit igång så länge och utvecklat med detta som grund.
 • Tesla super-laddare ute på vägarna är också något fantastiskt. Vi har inte börjat ladda på så många andra ladd-stationer ännu som Ionity, Bee (Clever), Vattenfall, osv.
 • Jag har skruvat isär Vitnos och installerat Open-Pilot som jag tycker är mycket bra. Istället för vanlig farthållare så kan Vitnos köra adaptivt och anpassa hastigheten till bilen framför med 3 sekunder och hålla sin fil. En produkt från företaget ”Comma” i Kalifornien. Mycket bättre lösning än hos Tesla autopilot där man måste dra i ratten hela tiden. Här visar man med ögonen att man tittar framåt och behöver inte hålla i ratten.
 • Buggar har vi lite då och då. När detta sker så kommer det snart en uppdatering som fixar eller så hjälper det att boota-om huvudskärmen. Man trycker på rattens båda rullhjul i 10 sekunder. Den nya MCU:n vi har har buggat fler gånger än den äldre vi hade tidigare.
 • MCU 1 gick sönder på motorvägen på väg till Ullared sommaren 2020. Hela bilen blev svart men det gick fortfarande att köra. Det tog 3 månader och kostade totalt 60 000 kr där vi stod för hälften och Trygg-Hansa andra halvan. (Vi skadade hyrbilen som kostade oss 17500 kr extra.)
 • Vad har vi då saknat: 4-hjulsdrift p.g.a. att den känns säkrare på vägen. Bättre ljuse ute på de skånska åkrarna. Tystare däck vill man alltid ha. Dragkrok.
 • Punktering med hjälp av Trygg-Hansa och Assistanskåren fick vi transport till verkstaden och 2 nya hjul som fick köpas in. Båda placerade fram för bättre fäste och mindre vattenplaning. Vitnos har bakhjulsdrift.
 • Spotify används mest av barnen och jag lyssnar oftast på P4 FM radio. Båda mycket bra och har fungerat perfekt under alla 2 år. Ljudanläggningen är väldigt bra och fungerar utmärkt.
 • 2018: 93106 km och idag 143577 km => Vi har kört 50471 km alltså 5050 mil på 2 år då vi också har ytterligare en Audi Q5 som gått 3000 mil. Vi väljer oftast Tesla men drar hästarna med Q5. Inget drag på modell S vilket är en svaghet i konceptet.
 • Teslas mobil-app. är också mycket bra. Vi använder oss av iPhone versionen och den använder vi framförallt under vintern för att förvärma bilen innan man kör till jobbet. Kan öppna bilen om det behövs på distans eller styra en hel del annat.
 • Tesla klarar av kyla på ett hyffsat sätt men har man fått is och underkylning kan hela bilen bli täckt av is och då är det svårt att komma in. Då krävs värme för att tina. Något som kan ta en stund. Värmepistolen får man ta det lugnt med men det kan också fungera. Vitnos står alltid ute!
 • Spel har vi också fått i menyn. För 2 år sedan fanns det inga spel. Idag har vi ett 10-tal. 2048 är det spelet jag kan tänka mig idag men annars finns Backgammon och Schack, om man är 2 som vill utmana varandra. De äldre 80:tals spelen har inte roat mig.
 • Hemmaladdning 3-fas 16 A hemma har installerats och uppgradering till 25 A. I stugan håller vi på att göra detsamma dock utan att öka på amperen utan istället genom att installera en belastningsvakt.

Sammantaget så tycker jag att helelbil är att rekommendera. Jag tycker att hybridbilarna bara är en övergångsbil som bara inkluderar komplexitet och onödiga 2 drivningar. Dock har utvecklingen först nu kommit ikapp. Med dagens modell 3 och Y, Volvo Polestar 2, Volkswagen ID.3, BMW i3, Nissan Leaf och Zoe så finns det bilar fler fler plånböcker. Jag tycker också att man behöver 80 kWh batteri eller mer för att kunna använda bilen längre sträckor. Bilar som bara klarar 20 mil teoretiskt innebär 10 mil mellan varje tankning och en otymplig användning. P.g.a. att när man kör långt så vill man ha marginaler när man kommer fram och man kan inte ladda fullt för det tar för lång tid.

Vitnos ser fram emot många mil till!

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: