Tesla superladdare uppdatering från 1-2-3.0

Nu har Tesla börjat installera sin 3:e version av sina ”SuperChargers”. En första installation ovan Stockholm som snart kommer till fler installationer. I söder förväntar vi oss denna förbättring utanför Svedala. En plats som funnits med på listan länge men blivit pausat inför denna nya uppdatering 3.0.

Vad är då skillnaden mellan de olika ladd-typerna? Laddning sker från ladd-platserna men beror lika mycket på hur bilarna är konstruerade. Tex så är bästa ladd-hastigheten på en modell S 120 W och en Modell 3 klarar 250 W idag. Vad bilarna klarar att ta emot ger då hastigheten och tiden för en laddning. Dock är laddning inte konstant vilket många tycks tro utan den följer en kurva beroende på många parametrar. Det är viktigt hur mycket laddat batteriet är och hur varmt det är, 2 parametrar som är viktiga.

Teslas egna ladd-platser i världen fram till 7:e oktober 2020 = 1977 st ~17467 platser.
(från https://supercharge.info/charts )

Tekniken hur laddningen går till är en mycket viktig kunskap i ägandet och som ny ägare av en helelbil så krävs det lite ny kunskap. Batterikraften i kilowattimme (kWh) och effekten i (W) med strömmen i (A) och styrkan i (V). Hemma laddar man växelström 240V *16A = 3,8 kW i en timme så ökar batteriets kraft med 3,8 kWh vid konstant laddning vilket det oftast är på en-fas-laddning. Alla Teslas bilar är 400 Voltsystem i skillnad emot Porsche Taycon som har 800 Voltsystem idag.

Vi laddar med 3-fas laddning hemma. Något som staten via naturvårdsverket sponsrar och betalar upp till 10 000 kr för. Laddstationen har 480 V * 3*16A = 11 kW i timmen vilket är max som min Vitnos kan klara. Har man köpt till extra 22 kW omvandlare så skulle detta inte kunna nyttjas hemma hos oss utan att man hade fått uppgradera ingående kablage och proppar till 25A eller mer. Växelströmsomvandlarna placerade inne i bilen konverterar växelströmmen till likström vid laddning.

Alla Teslas super-charger ladd-stationer är likströmsladdare! Version 1 och 2 har haft 150 kW effekt som delats på 2 ladd-platser som tex 1A och 1B eller motsvarande namnstandard XA och XB. Tidigare laddade dessa platser max 120 kW. Eftersom man inte laddar fullt mer än under en stund så är detta normalt inga problem men det är alltid rekommenderat att placera bilen på en ledig dubbelplats så man kan få maximal kraft. Nu med den nya 3.0 så kan man få en dedikerat laddning på 250 W för de bilar som klarar detta vilket idag är modell 3 och Y.

Utvecklingen av kontakten har gått från standard IEC 62196 Typ 2 anslutningar för Modell S och Modell X till att bytas till standard EU CCS/Combo2 för Modell 3. De nya ladd-stationerna 3.0 har CCS-kontakter så om man vill ladda sin S eller X så får man köpa till en adapter.

Typ 2 kontakt till vänster (S och X) och en nyare CCS till höger (3 – S och X med adapter)

Laddningskostnader är ungefärliga. Kostnaden idag för laddning på Supercharger är kr 2.56 per kilowattimme. Sedan 26:e december 2016 så får man betala en extra avgift om man står kvar med bilen efter att man har laddat fullt.

När modell 3 släpptes och började rulla ut så gjorde man en uppgradering också på de gamla ladd-platserna från att ladda 120W till en laddning på upp till 140 W. Vår Vitnos laddar nu 15% snabbare vid sina pikar är tidigare utan man förändrat något i den gamla bilen från 2014.

Den nya ladd-stationen som från början var tänkt att ladda 350 kW har blivit introducerad för laddning upp till 250 kW. Det är en vätskekyld ladd-kabel som gör att den nya stationen ser tunnare och enklare ut trots att den laddar dubbelt emot tidigare. Man har 1 MW kabel in på stationen som sedan kan delas på 6-8 platser.

Hur mycket effekt (kW) du kan ladda fördelat på tiden vid laddning upp till 120 kW och hur lång tid den laddningen tar.
( https://www.libertyplugins.com/ )

Laddkurvan för alla Teslor visar tydligt att halva tiden krävs för att fylla de första 75%:en och andra halvan av tiden för resten. Vilket innebär att vid långkörning vill man fylla på batteriet upp till 75% och sedan köra vidare till nästa stopp för nästa påfyllnad. Ett beteende som man får acceptera idag och en tid framöver. Anledningen till att det är på detta sättet är värmen som utvecklas vid laddning av hög effekt.

De nya modellerna kommer bli bättre på just detta och kommer kunna ha konstant ladd-hastighet. Tesla presenterade sina nya tjockare batterier på sin ”Battery day” i september 2020 där man bygger om sättet batterierna är konstruerade så de kan laddas snabbt utan att generera så mycket värme. Här pratar man också om att kunna ladda i mycket högre effekt.

Tiden får utvisa. Sent nästa år kommer några av dessa batterier ut på marknaden.

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: