Statusen för Teslas 3 nya fabriker i september 2020

Tesla har ambition att producera bilar över hela klotet för att kunna sälja sina bilar billigare och sprida den idag lite tiltade försäljningen mot Amerikanarna över till andra världsdelar.

Det finns en ambition att bygga något nytt med den senaste tekniken och de senaste utvecklade konstruktionerna. På batteridagen förra veckan pratade man om framtida bil som gjuten i aluminium med fram, bak och mittensektion. En lösning idag som kräver tusentals svetsar ersätts med gjutna styva robusta delar färdiga att monteras. Detta är exempel på nya utvecklade maskiner som kommer att till att börja med installeras i Berlin. Det finns i Fremont en mindre enhet som används för model Y, som har visat sig vara en bra konstruktion.

En kort statusuppdatering av de 3 nu pågående produktionsanläggningarna som Tesla håller på att bygga.

Shanghai, Kina gick igång med serieproduktion av model 3 redan i början av 2020. Efter en rekordsnabb uppbyggnad från ett lerigt fält ute på landet så kunde man 11 månader senare börja att producera bilar. Man köpte batterier från CATL för denna första serie.

Efter att man blev klar så fortsatte man att bygga en produktionsanläggning till parallellt med den första och ytterligare byggnader som kontor för nyutveckling av framtida bilar i Kina. En större anläggning för laddning och eventuellt för batteriproduktion börjar nu också bli klart utvändigt. Dock saknas det mycket invändigt så att tidigast i början av nästa år går man igång med andra bilserien. Förmodligen blir det modell Y men man har pratat om en framtida mindre bil som går under arbetsnamnet ”modell 2” inom media.

Målet är att kunna producera 1 miljon bilar per år i Shanghai.

Nästa stora projekt som har pågått under året är den nya fabriken utanför Berlin i Tyskland. Här har man fått jobba hårt och litegrand i motvind. Naturälskande konstalationer har motarbetat bygget från första dagen och fabriken byggs utan slutgiltliga tillstånd.

Rent teoretiskt så kan det bli så i framtiden att Tesla måste fylla igen hela bygget och återställa det hela. Men det vore högst osannolikt!

Planen för denna fabrik är en upphottad variant av modell Y. Men de nya förbättringarna som kommer. Det går också här väldigt fort och planen är att de skall börja bygga bilar i mitten av 2021.

För Cybertruck och Semi-lastbilen så har man nu också börjat bygga en fabrik i Austin, Texas. Efter att Tesla inte riktigt fått hjälp av Kaliforniens politiker till denna nya yta så fick man desto mer stöd i Texas. Covid-19 utbrottet var stort i Kalifornien och det tog lång tid att få igång produktionen i Fremontfabriken igen. Politikerna i Texas var mer på hugget och till slut valde man att flytta till Austin istället.

Denna anläggning består mest av grus så det kommer nog ta ett år till innan man börjar producera fordon här.

En imponerande satsning på 3 kontinenter över jordklotet.

Det skall bli intressant om deras satsning kommer ge frukt? Jag ser Volkswagens ID.3/ID.4 som en konkurrent som kan omkullkasta volymförsäljningen som nalkas inom Tesla.[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: