Självkörande Tesla i jämförelse med OpenPilot

Tesla med hårdvara 2.5 har vi nu testat med och sedan tidigare har vi installerat OpenPilot på Vitnos. Här kommer lite reflektioner och jämförelser mellan dessa 2 metoder.

TESLA AUTOPILOT

Tesla modell S från 2018 75D har 2 olika metoder att automatisera körningen. Man kan lägga i en vanlig adaptiv farthållare. Man positionerar sin maxfart och bilen kör i den farten tills det dyker upp ett fordon framför som man sedan följer med 1-7 billängder framför. Man får själv styra bilen i sidled.

Vid min körning senast så hade vi en köbildning där vi delvis stod still och då fungerade farthållaren perfekt och stannade helt periodvis. Många nya bilar har adaptiv farthållare som bygger på att man har en radar fram på bilen och har en fart anpassad till det avstånd man har satt in att hålla. En skön känsla och väldigt bra att ha.

Nästa steg i självkörningen är sedan ”AutoPilot” som förutom farten håller den fil du befinner dig i. Med detta läge och mycket trafik så blir körandet väldigt automatiskt. Det enda du behöver göra är att hålla i ratten. Annars blir bilen sur och detta hände mig också under min färd. Då fick jag stanna vid nästa mack och köpa en glass innan jag kunde köra vidare med AutoPilot-funktionen.

Nu kommer vi till dilemmat. Man måste hålla i ratten och motarbeta körningen. Så för att kunna köra framåt så måste man vrida ratten i sidled fram och tillbaka eller bara motarbeta i en riktning. Min känsla var verkligen att man var tvungen att motarbeta körningen och vrida ratten snett. Ingen bra känsla. Jag testade att hålla ratten i samma vinkel som bilen körde men då upplevde Teslan inte att jag höll i ratten tillräckligt och det började blinka vitt på övre kanten av skärmen fram.

När det var dax att byta fil så kunde man enkelt indikerade att byta fil. Inte blinka som man normalt gör utan bara enkel vridning av blinkerspaken var tillräckligt för att sedan låta bilen bestämma om det var möjligt att byta fil. Beroende på vilken körstil man hade valt så kunde bilen själv välja när byte skulle ske och blinkers startade och slutade i lämplig takt tillsammans med filbytet.

Filbyte med den mest aggressivaste funktionen fungerade mycket bra.

Tesla open pilot körning

OPENPILOT

Första stora skillnaden när man kör med OpenPilot är att man inte håller i ratten. Istället använder sig OpenPilot av en extra kamera som analyserar hur du vrider ditt huvud. Så länge du ser framåt så får du inte upp någon varning.

Eftersom man inte håller i ratten så känner man inte av rattrörelserna och behöver inte motarbeta rörelserna som man får göra med Teslas AutoPilot. Stor skillnad till det bättre för OpenPilot.

En annan stor skillnad är att OpenPilot kan man alltid starta. Tesla Pilot kräver linjer och om den inte hittar linjer så får man gul ikon och kan inte välja AutoPilot-läge. Det går dock att välja traditionell adaptiv farthållning som isig är bra. Men OpenPilot ger dig möjligheten att styra både med en linje och till och med utan linjer. Du är dock ansvarig och får styra lite själv när det blir fel. Jag har provat detta mycket då min väg hem är en väg utan linjer och ett flertal refuger som alltid står ivägen. Funktionen finns men behöver känna av hinder bättre och köra mer åt kanten än mitt i vägen som gärna blir resultatet på denna typ av väg.

Långkörning + väg utan linjer så vinner OpenPilot lätt.

Teslas AutoPilot är dock integrerad i bilen och min bil med hårdvara 2.5 fungerar bra och vid låga hastigheter i kö så var den klockren och fungerade mycket bra.

Min OpenPilot har ingen radar så liknande körning fungerar inte för mig med OpenPilot. Jag måste ta nästa steg och installera en radar. Dock ville skroten i Vimmerby ha 5000 kronor för en begagnad som jag sedan måste dra nya ledningar och ställa in. Det kräver lite mod innan jag tar tag i det projektet.

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: