Nu är Vitnos en självkörande Tesla Modell S från 2014

Vitnos är från våren 2014 innan självkörande bilar var släppt på Tesla. Under denna period av osäkerhet så testade Tesla ett system av George Hotz som gav bilen en självkörning endast med hjälp av en kamera framåt.

Elon Musk funderade och kom fram till att Tesla själva skulle utveckla sin egen teknik och släppte på hösten 2014 AP1 som var Teslas första hårdvara för självkörning. Därefter så har man kommit ut med AP2, AP2.5 och nu senast AP3. Där AP3 också blivit implementerad av 2 egna processorer. Tesla valde då inte att fortsätta med produkten OpenPilot.

George Hotz

George Hotz har dock fortsatt sitt projekt och levererar hårdvara till självkörning för 10-15 olika bilmodeller. Tyvärr så har inte mjukvaran blivit godkända av Amerikanska myndigheter så den ligger nu ute på GitHub som en gratis programvara där vem som helst kan gå in och fortsätta utvecklingen av denna teknik. (Skrämmande men roligt!)

De olika bilmodellerna styrs på samma sätt så den enda hårdvaruskillnaden som finns är den kabel som man kopplar in utrustningen på. Detta beställer man från comma.ai beroende på bil och bilmodell. De stödjer dock inte Teslabilar så denna kabel har Mix och jag knåpat ihop själva efter instruktioner på Tinkla.us.

Inköpt och vald utrustning:

IMG_3853

  • EON mobiltelefon ”Qualcom Snapdragon 821”
  • USBkabel från EON till Pandan
  • Grå Panda från comma.ai med ubloc GPS enhet och WiFi-antenn (Liten men avancerad)
  • Tesla Giraff speciellt för Tesla köpt av ”AsianTea” på ”Discard”. Övriga delar är lätt att beställa men denna del är mer en hobby produkt från entusiaster i Kalifornien där det inte finns så många att få tag i.)
  • Avslutningsvis min antenn som jag och Mix har satt ihop. Kontaktdonen ytterst löddes på plats efter att man dragit ledningen genom bilen då där fanns inte så mycket plats.

Tinkla entusiasterna har en mycket bra hemsida där man i detalj kan se och läsa om alla olika delar som behövs. För att få bilen ännu bättre då detta bara är steg 1 så behöver man en Bosch Radar MRRevo14 1038224-00 B eller 1057551-00-B samt en extra styrenhet för pedalerna som kan bromsa tvärt och styra bilen mer precist. Min installation använder bara den generativa bromsen som sker om man släpper gasen.

Sladd och alla delarna på plats. Skall titta över hur man kan få det lite skyddat under plasten inne i bilen.

IMG_3889

Hur fungerar då denna självkörning. Jo den består av 3 tekniker. 1) Är filkörning. Bilen använder kameran framåt för att hålla sin fil. Vilket innebär att bilen blir bättre på att köra på motorvägar. 2) Adaptiv farthållning. Farthållning finns idag i bilen men kopplingen mot bilen framför finns inte. Det implementerar EON också och släpper på gasen om man kommer för nära bilen framför. 3) Filbytehjälp. Om man blinkar för att byta fil så går det bra och du behöver inte använda ratten utan bilen byter själv fil. Du måste själv vara uppmärksam i sidled då man bara har en kamera framåt på denna installation.

Tesla har 8 kameror, 12 sensorer och en radar för självkörning så då blir det helautomatiskt. Denna installation ger dock 3 bra hjälper som man kan ha nytta av när man låser farten med farthållaren för då träder dessa funktioner in och hjälper än mer.

Jag har ännu bara provkört 2 gånger så nu blir det till att börja köra lite längre och se hur bra den fungerar i ens vardag!

Priset för dessa delar år ungefär 15 000 kr där 25% skatt tillkommit vid leveranserna från staterna. Samt lite arbete och en mutlunch till Mix!

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: