Teslas batterier varar för evigt!

Den vanligaste frågan man får som Teslabilsägare är hur länge batteriet varar. Jag har skrivit om detta tidigare men mer data finns att tillgå och fler mätvärden finns. Typiskt så degraderar ett batteri med 7% de första 5 000 milen och ytterligare 7% på den nästföljande 20 000 mil. Så du har kvar på en Tesla modell S från 2013-2015 86% av batteriet efter 25 000 mil.

En Tesla modell 3 har hälften av degraderingen så att bilen tappar 4% de första 5 000 milen och ytterligare 4% de efterföljande 20 000 milen. Vilken innebär att bilen har 92% av batteriet kvar efter 25 000 mil.

(Detta är om man räknar konservativt.)

Anledningen till att ett Tesla batteri fungerar så bra är att man använder kylning och värmning för att optimera användningen och man nyttjar batteriet utanför de kritiska gränsområdena nästan tomt och nästan fullt. Motsvarande konkurrenter som inte har haft kyl/värme vätskor runt batterierna har degraderats väldigt fort. Dessa bilar är inte att rekommendera.

Nästa generations batterier från Tesla verkar inte ha någon degradering alls. Det är så som batterier skall fungera och jag ser väldigt mycket fram emot den typen av bil. Som skulle kunna köra hur länge som helst…

Detta är mätsiffror som tagits fram av Tysk-Belgiska Tesla forum.

Batteridegradering 2019

Mätvärden skulle kunna överensstämma hyffsat bra med de förhållanden vi har i södra Sverige.

Wikipedia ger följande information om Teslas batterier:

Model S-chassi med drivlinje och batteripaket
Model S finns i flera versioner, av olika energikapacitet (batteristorlek), effekt (motorstorlek) och utrustning. Det klassificeras som en lyxbil i full storlek i USA eller som en ”stor bil” (större än eller lika med 120 kubikmeter eller 3,4 m3) eller ”lyxedan” av EPA. Euro Car Segment-klassificeringen är S-segment (sportbil), eller ”Oberklasse” (F-segment) i Tyskland.
Model S P85 + med regenerativ bromseffekt överstigande 60 kW. Under regenerativ bromsning är effektindikatorn grön.
2012 Tesla Model S Performance-modellen har en trefas, fyrpolig AC-induktion 416 hk (310 kW) och 443 ft⋅lb (601 N⋅m) bakmonterad elmotor med kopparrotor.
Basmodellen använder en motor på 362 hk (270 kW) och 321 fot (441 Nm). P100D-utgångarna 588HP (438kw) och 920 lb-ft-vridmoment på en Dyno.
Företaget hävdade en dragskoefficient på Cd = 0,24, [73] lägre än någon annan produktionsbil när den släpptes. Oberoende mätning av bil och förare i maj 2014 visade Teslas påstående genom att exakt bekräfta en dragskoefficient på Cd = 0,24. Från och med 2019 specificerar Tesla Cd = 0,23 för Model S.
Bakaxeln har en traditionell öppen differential. Modeller med dubbla motorer har också en öppen skillnad på framaxlarna. Fram- och bakaxlarna har ingen mekanisk koppling – med dubbla motorer styrs kraftfördelningen mellan dem elektroniskt.
Model S P90D har en topphastighet på 155 mph (249 km / h) och den kan accelerera från 0 till 60 miles per timme (0 till 97 km / h) på 2,8 sekunder, trots den lägre totala motoreffekten, delvis beroende till den förbättrade dragkraften för drivhjulets drivhjul. Model S P85D, ett dubbelmotordrivet fordon med alla hjul, har en reglerad topphastighet på 245 km / h och den accelererar från 0 till 60 miles per timme (0 till 97 km / h) på 3,2 sekunder (testad till 3,1 sekunder), under ”Insane Mode”, med 1 g acceleration.
Nya P85D har ett valfritt ”Ludicrous Mode” hårdvarupaket tillgängligt med 90 kWh batteriuppgradering (vilket blir en P90D) som förbättrar accelerationen 0 till 60 miles per timme (0 till 97 km / h) till 2,8 sekunder och 1,1 g. Tesla rapporterade ursprungligen den totala effekten i P85D som den aritmetiska tillägget av den maximala effekten för de enskilda elektriska motorerna vid 691 hk (515 kW) men rapporterade senare den som 463 hk (345 kW) eftersom de två motorerna inte ger sin maximala effekt samtidigt.
Från och med mars 2017 har P100D-varianten rekordet för den snabbaste accelerationen för alla produktionsfordon med en NHRA-rullstart till 60 mph i Motor Trend-test med 2,28 sekunder (0 till 100 km / h på 2,36 sekunder) i löjligt läge, även om andra oberoende tester har placerat den bakom Porsche 918 Spyder.
På grund av problem med överhettning begränsar Tesla antalet gånger som en förare kan använda löjligt läge inom en viss tid, eftersom att köra bilen i det läget kan förkorta batteriets livslängd och kan orsaka skador på bilen.
Enligt Motor Trend väljer du ”Ja, sätta på det!” alternativ för maximal acceleration ”initierar en process med batteri- och motorkonditionering, där batteritemperaturen höjs något och motorerna kyls med luftkonditioneringssystemet. Det tar vanligtvis bara några minuter, längre under extrema omgivningstemperaturer eller efter upprepade körningar . Du kan förvänta dig att vänta minst 10 minuter mellan körningarna. ”[84]
Drivaxeln ger regenerativ bromseffekt på mer än 60 kW, vilket både minskar energiförbrukningen och förbättrar bromsens livslängd. Ägare rapporterade många drivkraftsfrågor från 2012 och förbättrades avsevärt under åren.
I juli 2015 tillkännagav Tesla sitt mål att få driva av modell S för en miljon mil. År 2017, i Consumer Reports Car Relibility Survey, hade Teslas position på listan flyttat upp fyra platser; den förutsagda tillförlitlighetsgraden för Model S nådde ”över genomsnittet” för första gången.

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: