”AutoPilot” för äldre Tesla är möjlig!

Våran Teslahjälte från Norge ”TeslaBjörn” hade en mycket intressant visning och testkörning av Hotz produkten OpenPilot som var installerad på en Tesla modell S från 2014. En norrman med nummerplåten ”EEVEE”. En bil med samma årgång som Vitnos.

Denna produkt integreras så hårt in i bilen att användarinterfacet också ändras till motsvarande autopilot som man har på AP 1.0 eller senare. Tinkla har gjort knytningen på ett väldigt snyggt sätt.

Install OpenPilot

3 bra länkar för beskrivning av produkten och hur det fungerar. Till  och med en lista på de 40-tal bilar som har installerat OpenPilot.

Information och wiki: https://community.comma.ai/wiki/index…
Produkten för många bilmärken: https://comma.ai/
Tesla implementering: https://tinkla.us/

Efter att ha analyserat installationen och konfigureringen så kan jag meddela att detta innebär en hel del jobb. Kanske inte till att dra kablage men därefter när du skall hålla systemet igång och uppdatera med de senaste ”firmware” från leverantören Comma. Jag är dock väldigt nyfiken på om detta skulle kunna vara något att testa. Det känns onekligen som en lagom utmaning för vårkanten. Inhandla under vintern och montera till våren.

Är det någon som är intresserad så kan vi samordna beställningar?

Systemet är framtaget för andra bilmärken som tex. Toyota, Mazda och Lexus. Men inte för Tesla. Utan istället så är det en entusiast ”Tinkla” som sett till att knyta ihop Commas hårdvara med en egen mjukvara. Så vi har 3 intressenter iform av Comma, Tinkla och Tesla som var och en oberoende av varandra kan göra skillnader som stör och spärrar för varandras funktioner.

Hur går man till väga:

Läs och förstå ansvarsfriskrivning och licensiering på respektive hemsida!

När du skapar kablage, använd AWG-diagrammet för att välja rätt voltmeter för dina förstärkare och längdbehov.
Install OpenPilot kabel

Många av alternativen och funktionerna är konfigurerade och aktiverade via OpenPilot-konfigurationsfilen.

Default (ja, bara några enkla lägen för din Tesla), gör OpenPilot ett ganska bra jobb på lane keep assist (LKA) och introducerar en begränsad adaptiv farthållare (ACC) baserad på OpenPilot visionradar och bara regenererande (regen ) bromsning. Dessutom har systemet en inbyggd varningsfart (LDW). Allt du behöver är en EON, en Panda, en Tesla-giraff och en ganska lätt att göra EPAS-kablage. Kostnaden för denna kompletta installation är ungefär $ 1 000 USD när du får alla komponenter från Comma.ai och ebay (för kablage)
Install OpenPilot på Tesla
Comma.ai-pedalen är en liten enhet som kopplas mellan din gaspedal på din modell S och giraffen. Medan farthållfartens kontroll på Tesla bara fungerar över 18 MPH, med pedalen kan vi styra hastigheten ner till 1 MPH (även om regenbromsarna bara fungerar över 5 MPH). Fördelen med pedalen är bättre (och jämnare) anpassningsbar farthållare än bara beståndet.
Om du har tillgång till CID och IC på din Tesla (aka har root-åtkomst), kan du följa några enkla steg för att aktivera IC- och CID-integrationen. Detta gör att du kan visualisera sökvägen och bilarna på vår Teslas IC samt kontrollera OpenPilot-funktioner från din Teslas CID. Den här delen är gratis eftersom det bara innebär några konfigurationsändringar på din Tesla.
Med några fler ledningar och en kablage (plus några ebay-delar) kan du lägga till en Tesla Bosch-radar till din pre-AP1-bil. Med full radarintegration nu tillgänglig i OpenPilot får du en mer exakt detektering av bil som leder till en bättre ACC (fortfarande begränsad till regenbromsning). Om du har IC-integrationen kan du också se 3 banor fulla med bilar på din IC.
Comma.ai har tagit fram kartintegration för longitudinell kontroll (till exempel att bromsa ner i svängar) för några utgåvor sedan och det finns planer på att börja föra kartinfo i sidokontroll samt för att förbättra svängen. Kartintegration är en nyckelkomponent för oss också för att förbättra systemets svängfunktioner.
Nästa steg för oss är integration med iBooster-bromsar för full stop and go-trafik. Detta kräver byte av sandardvakuumbromsar på din pre-AP1 Model S med iBooster-systemet som Tesla använde i AP1-bilarna och därefter. Detta kommer att vara cirka $ 500 – $ 800 i delar och lite mer involverat mekaniskt arbete eftersom du skulle behöva spola dina bromsar och så. Dessutom behövs root-åtkomst för denna uppgradering.
Slutligen kommer vi att integrera parkeringssensorer i AP1-stil i OpenPilot-koden, så att vi kan använda data från de 12 sensorerna för att upptäcka bilar bredvid oss. Det här är ett steg som jag hoppas kunna börja nästa månad. Beroende på var du känner av sensorerna och selen, kan det i sig vara någonstans mellan $ 500 och $ 1 500.
När allt detta har gjorts kommer vi faktiskt också att kunna integreras helt med AP1-bilar. Eftersom Tesla inte längre uppmärksammar den äldre Model S (AP1 baserades på
MobileEye-plattformen som Tesla dumpade i oktober 2016 och har fått begränsade koduppdateringar sedan dess), är det enda alternativet att få nya funktioner och funktionalitet genom att gå med i OpenPilot-gruppen.

Prylarna är beställda nu gäller det bara till att få ihop detta på bilen!

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: