Teslas affärsområden

Vi i Sverige har ännu inte sett vidden av vad Tesla har att erbjuda och en hel del är ännu också okänt för resten av världen.

Bilar

Teslas bilar är de som är mest kända. Med start redan i början av 2000-talet. Första bilen blev en sportig Roadster som idag har 12 exemplar levererade till Sverige. Tillverkningen  idag har exploderat med hjälp av modell 3 som började produceras på bred front 2018. Flaggskeppet modell S och SUVen modell X har också dykt upp på marknaden.

Framtiden kommer att ge oss en liten SUV genom modellen Y som sammantaget ger oss S-3-X-Y bilparken (Mercedes hade kopieringsskydd på E så det fick bli 3 istället). Tesla Roadster 2 dyker också upp framöver med en 200 kWh motor. Fantastiskt!

Lastbilar

SEMI är en lastbil som kommer att börja levereras i slutet av 2020 eller i början av 2021. Redan idag finns det lastbilar som är ute och testas och visades upp i april månad 2019. Förutom denna stora lastbil så nalkas också en mindre Tesla pickup som skall konkurrera med Fords stora mängd av pickup exemplar med F-150 i spetsen. Ford som har en hel uppsjö av bilar som Ranger, Rapter, F-250 och F-350. En intressant bilpark som Tesla vill slå sig in i med rätt storlek och helt på el. Det skall bli intressant att se och enligt vad vi förstår så kan det bli en presentation om denna modell under november månad.

Semi

Batteri för privatbruk

Tesla producerar ett litet vägghängt batteri på 14 kWh som man kan skala upp med ett flertal i serie. Vill man ha batteri för en villa på 6+ sovrum och ett batteri som klarar ett dygn utan nätel så blir det 3 batterier och en kostnad idag på 250 kSEK plus installation. Så ett batteri klarar några timmar utan ström om den är fulladdad. Kan också användas för att ladda din elbil efter laddning under dagen.

Batteri interiör

Batteri för företag

Den största installationen hittills är en gigantisk anläggning i Australien:
100MW / 129MWh-batteriet slogs på i november placerat i Hornsdales vindkraftspark, cirka 230 km norr om Adelaide.
Tesla producerar ett flertal installationer över hela världen i kombination med förnybara energikällor så som vindkraft, solkraft och vattenkraft.

Elleverantör.PNG

Solceller för privatbruk

Tesla har tagit fram en takpanna som man direkt kan placera på sitt hus så som om det vore en vanlig takpanna i betong eller tegel. Denna platta ger ett yttre som gör att taket smälter in bättre och den separata solcellsskivorna som använts idag försvinner. Vissa leveransproblem och tillverkningsproblem gör att inte många har hamnat i Sverige ännu.

Solcellsparker

Avslutningsvis så har vi större solcellsparker för industrier. Ett område som exploderat idag också i Sverige pga. de billiga solceller som dykt upp från Asien. Här försöker Tesla också bredda sig.

Sol företag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: