Elkabelförkortning på Tesla

Istället för att Tesla i framtida produktionslinor installerar plastförsedda kopparledningar mellan säkringsboxen och alla dess delar så skall Tesla inför ett helt nytt tänk när det gäller hur man kopplar ihop allt.

Ethernet som finns redan i dagens Teslabilar eller en liknande teknik skall bli framtidens sätt att kommunicera.

TSN-pluggfest

Testrigg ovan kommer från Volvo som kämpar med samma typ av problem

Det viktigaste resultatet av ombyggnaden från 3 km kabel till 100 meter som det skall bli i nya Tesla modell Y är inte längden utan typen av kabel. Som i bilden ovan siktar man på platta hårda kablage som automatiskt kan bli monterade av robotar. Vi människor är duktiga på att fästa kablage men för robotar så är det ett stort problem.

Nya kopplingsboxar styr allt inom ett kort avstånd. Tex i bakluckan så styr kopplingen både ljus, lucköppning och bakre regionens styrningar. Precis som Ethernet alltid fungerat. (Lite oroande med Ethernet är dock att om man skickar och man inte får svar så skickar man igen. Hoppas det är löst så man kan få en omstart gjord på något som inte svarar efter några försök.)

Tesla har lämnat in ett flertal patentansökningar för att göra denna typ av installation möjlig.

Enligt patentet så skall ledningsdragning kunna se ut såhär:

drawing-US20190217794A1-20190718-D00000

Monteringen kommer sedan bli väldigt platta och formade ledningsform som monteras ihop och som har tydliga kopplingspunkter för robotar att hantera.

drawing-US20190217794A1-20190718-D00034

I de fall som man tvingas använda vanliga kabelledningar så placeras dessa på en plan form och på de sättet kommer man ifrån hängande dinglande kopparledningar i bilen.

drawing-US20190217794A1-20190718-D00021

Lite mer avancerat blir det sedan när man med plana ledningar skall skarva och böja ledningarna. Då krävs det speciella former och lösningar som ingår i patentet. Titta på denna övergång!

drawing-US20190217794A1-20190718-D00013

Vi får se hur detta skall fungera.

Planen vad vi kan förstå är att Tesla skall bygga sin nästa produktionslina för modell Y på detta monteringssätt så man kan få upp farten i installationen och kunna producera mer bilar per tidsenhet än idag.

Först på plan kommer produktionslinan i Fremont vara där man nu slår ihop produktionslinan för modell S med X. Och frigör en produktionslina för modell Y.

Samtidigt så kommer man börja bygga ytterligare en produktionslina för modell Y i Shanghai efter man har fått fart på modell 3 linan ordentligt.

Varför har inte någon annan biltillverkare lyckats få till något liknande? Ja det beror på att bilindustrin är för långsamma. Tittar man på mobiltelefoner så har automatiska monteringar skett med platta kablage i många år. Det var typiskt initialt att man fick löda trådar men snabbt så kom man på att det inte fungerade i snabb produktion.

Elon Musk och produktionen vill få upp tempot och då kan detta vara en nödvändig lösning. Elon kommer från IT världen och förstår att Ethernet teknik skall fungera. Samtidigt har han stått och hjälp till att producera och leverera Tesla Roadster. Kabelhärvorna som måste byggas och manuellt monteras.

Teslas sätt att uppdatera sina bilar med ny programvara är något som också de andra biltillverkarna nu vill följa efter. Tesla har 7 års erfarenhet av detta. Detta möjliggör att Tesla kan ändra styrningen av sina bildelar från programvara endast och behöver inte nytt innehåll.

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: