Vad har hänt under ett år med Tesla?

Tiden går fort! Det är ett år sedan vi investerade i en begagnad helelbil. Vår Vitnos!

Hösten har kommit i syd och det har börjat snöa i norr.

Det är mycket som har hänt naturligtvis. Den största nyheten är begreppsändringarna. Man har slutat prata om bensin och diesel i liter och i mil. Inga service intervaller och inga turbo, avgasrenare, utsläpp eller dylikt.

Istället har man fått lära sig köra tyst och börja briljera med kilowatt och kilowattimmar. Vilken energi eller vilken sträcka behöver man för sin destination? Man behöver inte skrapa rutan på morgonen då bilen vet att jag brukar starta dagen strax efter 7 och då har bilen hunnit bli varm och go!

”Hur långt går bilen på en laddning?” är den vanligaste frågan jag fått under året. Vitnos som utvecklades 2012 klarar 35 mil vilket fortfarande, när man jämför andra bilar på marknaden, är väldigt bra. Bilen klarar all vardagsåkning utan problem och laddar lätt fullt hemma under natten!

Just Teslas Iphone App måste jag berömma mycket då detta varit ett stort skifte jämför med tidigare bilar. Man sköter bilen mycket från appen och styr eventuella servicebokningar direkt från programmet. Start och stop, musik, laddning och temperaturen. Samtidigt har man bra koll på vad bilen är och hur fort den kör just nu på en karta (Lite koll på barnen blir det).

Vintern var inte några stora problem. Det största problemet jag hade var att det var svårt att få av mina tidigare sommardäck då dessa inte riktigt passade bilen och hylsan gick inte på skruvarna utan vred av dessa istället. 9 timmar på Tesla löste detta problem!

Vi har kört 2200 mil under året och försäkrat bilen på Tryck-Hansa, InsureMy Tesla, för upp till 2500 mil på ett år. Vi har valt en helförsäkring stor som kostar 17 900 kr per år. Detta kan tyckas vara mycket pengar och finns det billigare försäkring med motsvarande täckning så hör gärna av er?

En stor förbättring som uppkom under sommaren var att parkeringsbromsarna byttes ut pga. de låste sig. Detta gick på garantin. Men de passade på att byta ett stag i framvagnen som hade rasslat sedan jag fick bilen. Därefter blev Vitnos äntligen tyst! Fantastiskt!

IMG_3672

Programvaran i alla Teslor har uppgraderats från 8 strax innan vi köpte bilen till version 9 som kom hösten 2018. Många förbättringar och ett helt nytt gränssnitt liknande Microsoft och Apple med ”platt” utseende istället för 3D-utseende som man haft tidigare. Eftersom det är en programvara så dyker det upp buggar ibland men ofta löses de inom en kort tid och påverkar inte vardagen något nämnvärt. Inloggningen på morgonen kan ibland bli fel och ligga kvar med inloggning och det går inte få bort detta. Man löser detta genom att ”boota” om mittkonsolen sedan fungerar det igen. Tar 2-3 minuter.

Version 10 har precis kommit med Teslas största uppdatering någonsin. Införande av bättre självstyrning, parkeringshjälp, ny webbläsare, ny kartfunktion och mycket annat. Tyvärr så har man lagt ribban högt och inför det mesta av nyheterna för bilar som är nyare än mars 2018 och för M3. Vitnos har fått några nya funktioner:

  • Joe mode som innebär att bilen blir invändigt tystare då man har sovande i bilen.
  • Forsera högsta värme i bilen på framrutan för att smälta isen och snabbt värma upp bilen på vintern. Startas från appen.
  • Kartfunktionerna. Möjligt att välja affärer och Google ikoner och köra direkt till dessa platser. Tidigare fanns det ikoner men man kunde inte välja och läsa om dessa. Men detta är nu möjligt. Det gör GPS:en väldigt mycket bättre trots att den var bra redan innan denna uppdatering.
  • Spotify-uppdatering. Ej testat ännu!

Vitnos har livstids gratis laddning på Teslas alla supercharge-stationer. Detta är något som vi har nyttjat en del. Vad man kan notera är att intensiteten på dessa stationer har gått från att vara lättillgängliga till att oftare vara fulla av bilar som står och laddar. En naturlig del i att M3 nu har kommit ut på marknaden i Sverige.

Fortfarande så har Tesla en stor fördel att de så tidigt valde att bygga sina egna superchargers över hela Sverige och hela Europa. Skillnaden mot konkurrenterna är att de funnits sedan 2013 och de fungerar. Vi har kört bilen både till Hamburg och Stockholm under året utan problem med enkel styrning och hjälp från bilens egna GPS.

Servicebesöken i Malmö har fungerat mycket bra. De känner igen bilen både till namn och utseende. 100% service där de hjälpt till mer än vad man normalt kan förutsätta.

Förra veckan var första gången sedan jag kört till vår ishockey i Malmö som jag inte kunde ladda på parkeringen under de 3 timmar som vi spelar. 3 stycken Tesla model 3 stod på plats och en Nissan Leaf på de 4 kommunala ladd platserna, 22 kW, som finns till förfogande. Så jag fick placera bilen vid sidan om och betala mina 15 kronor för parkeringen utan att få min normala kräm. En skillnad från tidigare!

En stor förändring som varit negativ under året är Teslas sätt att hantera bilpriserna. De har hoppat fram och tillbaka med slutpris för nya bilar. Därtill så minskade man priset på de dyraste bilarna med 400 000 kr under vintern. En förlust som blev verklighet för de som under 2018 hade beställt de finaste modell S och X. Eftermarknadspriset gick då också ner för alla Teslor. Kanske inte bara på att nypriset för S och X sjunkit utan för att nya modell 3 också kommit ut på marknaden.

Ett antagande är att vår bil sjunkit med 75 000 kr på ett år. Mest beroende på teknikutvecklingen där alla önskar ”AutoPiloten” men också på M3.

Tesla försökte också bli av med alla sina säljare. Det har inte blivit så. Men vill du köpa en bil så går det inte hos Tesla utan du får beställa direkt på nätet. Ett öppet köp så du kan skicka tillbaka bilen om du inte är nöjd eller har ångrat dig!

Vi är dock mycket nöjda med Tesla modell S från 2014!

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: