Teslas fördelar med super-laddare

Tesla med Elon Musk i spetsen presenterade en lösning för att kunna köra bilar långt genom att placera ut egna ladd-stationer till alla Tesla bilar. På detta så kunde man komma förbi argumenten om att Tesla inte klarade att köra långt på en full laddning. Svaret har idag blivit 20 000 ladd platser på i storleksordningen 2000 ställen i världen. I Skåne har vi 3 och på västkusten har vi 6 på en rad mot Oslo. 36 i hela Sverige för 2019.

Eftersom alla dessa ladd platser bara kan användas av Teslabilar så byggdes de också upp för att kunna optimeras mot dessa bilar. En ladd plats idag med ladd-system 2.0 består av 12 ladd-enheter för omvandling från växel till likström. Dessa 12 enheter agerar ihop för att stödja 2 P-platser numrerade som A och B. Detta ger en ladd-hastighet maximalt på 150 kW/h. Vilket gäller för modellerna S och X. Dessa ladd-stationer stödjer typ 2 ladd-kablar i Europa. Fram till idag har denna laddning max legat på 120 kW/h. Delar man på en plats som tex 1A och 1B så fördelas kraften till dessa båda bilar. Det beror lite på om bilen innan nästan är klar så får du mer kräm på din plats annars blir det lika laddning på både = 60 kW/h.

Nu har Tesla implementerat en nästa version av laddare optimerad för modell 3 som klarar att ladda 250 kW/h och använder sig av Europeiska bilindustrins kabel CCS EU (Combined Charging System en standard från Charging Interface Initiative, CII-konsortiet).

I samband med denna uppgradering så kommer S och X kunna ladda med 150 kW/h.

img_2622

På dessa nya ladd-stationer som skall komma till Sverige under hösten så kommer man kunna ladda lika snabbt på varje ladd-plats och de kommer inte installeras i par som idag.

Den stora styrkan med dessa laddare är att de är implementerade i navigerings-appen inne i bilen och om du matar in 2 platser att köra emellan så planerar navigatorn med dessa platser i åtanke. Den talar om hur mycket batteri du har när du lämnar ladd-platsen och hur länge du får stanna för att det skall räcka ända fram.

IMG_2409

Du ser också i bilen live hur många platser som är upptagna just nu och hur många som är lediga för dig att ladda på!

Är man orolig för laddning när man är ute och kör sin el-bil så är det dags att byta till en Tesla. Oron finns inte där utan stoppen med mat och laddning ligger längst de stora vägarna på ett naturligt sätt! Fin fint!

Vitnos är en av de bilar som är köpt med livstids fri laddning. Alla bilar med stort batteri fick detta som en säljdetalj under åren från start till 2016. Små batterier och bilar efter 2016 har huvudsakligen inte detta utan man måste betala 2.56 kr/kWh (Kan variera). Priset för laddningen dyker upp inne i bilen efter laddning och detta debiteras ditt kreditkort av Tesla finans. Vissa bilar har 400 kWh laddning / år vilket motsvarar 160 mil körning.

Notera också att Tesla kan böta dig om du står kvar på ladd-platsen för länge efter att du laddat klart. Automatiskt kan Tesla räkna ut hur länge bilen stått kvar efter full laddning och skicka en bot! (Har ännu inte hört om någon som råkat ut för detta)

Notera också att Ionity som är bilindustrins stora ladd-satsning med lika många ladd-platser som Tesla kommer vara tillgängliga för Teslor. Men tyvärr inte tvärtom. Vilket att Tesla kommer ha de flesta ladd-platser tillgängliga framöver!

Den vackraste ladd-platsen i Sverige är ”Lagan”. Värt ett besök vid sidan av E4 genom Småland. Öppet för laddning dygnet runt med lokalerna har följande tider:
Toftaholm Herrgård
1/10-30/4 – 09.00-18.00
1/5-30/9 – 07.00-00:00

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: