Hur fungerar batterier i Tesla

Panasonic levererar idag 4-4.5 Volt batterier till Teslabilar. I skillnad ifrån många andra biltillverkare så har Tesla tidigt valt att använda standardbatterier. Anledningen är huvudsakligen att paketet blir billigare. Paketet är platt och ger bilen en styvhet som ger bilen en bra väghållning.

Batterier Tesla X S och 3

Typ 18650 nyttjas för modell S och X medan modell typ 2170 använts för 3:an.

AA batterier som man brukar hemma har 1.5 V med dimensionerna ø13,5-14,5 × 49,2-50,5 mm med ~2.5 Ah. Skulle man skapa ett batteri med AA som ger 100 kWh så behöver man behöva 40000 batterier.
AAA batterier är sedan mindre än hälften så kraftfulla med måtten ø10,5 × 44,5 mm och ~1 Ah.

Vätefloridgas uppkommer vid brand så brandkåren största och farligaste problem idag. En brand inomhus är riktigt farligt. Enligt brandkåren och räddningssällskap så skall man absolut inte springa in i garaget för att hämta ut något man inte vill skall brinna upp. Gasen är väldigt farlig!

444 styck 18650 bildar en enhet i batteri packet som sedan består av 14-16 enheter totalt.

Batteripack2

Alla batterier ligger på ett lågt plan i golvet och skapar en väldigt styv kropp som ger bra egenskaper för krock i sidan och bilen blir nästan omöjlig att välta. En titanplåt har placerats under batteriet för att kunna skydda detta från skador p.g.a. att man kör på något hårt som skulle kunna skada batteripaketet underifrån. Teslas S har levererats med batterier som ger ifrån sig 40 kWh, 60 kWh, 75 kWh, 85 kWh, 90 kWh och 100 kWh.

Teslas batteriuppbyggnad är designad utifrån hundratals patent. Skapandet bygger på brandmoduler och en kylning nere på enskilt batterinivå. Teslas är så nöjda med sin uppbyggnad och så säker på sin sak att de nu också släppt alla sina patent till sina konkurrenter som nu har möjlighet att härma tekniken.

”Tesla Roadster” som kommer nästa år kommer ha 200 kWh. Hur batteripacket kommer se ut då vet vi inte ännu men det som ligger närmast till hands är att man lägger 2 S/X paket på varandra. Då blir dock bilen lite stor så ny teknik från Maxwell technology som köptes av Tesla under 2018 ligger nära till hands. Vi får se när denna bil släppts under 2020.

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: