Tesla insekter under ett halvår!

Under vårt ägande av Tesla så har vi löpande råkat ut för fel och brister i hårdvara och främst mjukvara. Hårdvarufelen fixades snyggt på service och vid nästa service så är det ytterligare uppgraderingar som skall göras. Men mjukvarufelen är mer flytande eftersom det sker hela tiden och mjukvaran agerar i symbios med hårdvaran. Man vet inte om det är sensorer som inte fungerar eller om det är programmet som inte skickar instruktioner rätt.

Idag så blinkade båda skärmarna till och blev helt svarta när vi var ute ock körde. Lite otäckt om detta hade kvarstått men nu varade det en sekund så inget hände. Samma sak hände Jörgen, en kompis från stallet, men då dog bilen helt och hållet. Den blev svart och slutade att fungera helt och hållet. Jörgen ringde lite i panik till support men efter en omstart så var det dags att köra igen. Shit happens!

Mina tokigheter just nu är inte allvarliga men väldigt irriterande:

  • Automatisk öppnande av dörrarna och dörrhandtagen har slutat att fungera. Fick nya batteri i höstas så detta borde inte orsaka problemet. Inställningar i bilen är att dörrarna skall öppna men inget händer. Kan detta vara en bugg i programvaran? JA, det tror jag eftersom jag också har startat-om vid tillfälle utan att något blivit bättre. (Detta fel är nu löst då man är tvungen att sätta på remote access…)

 

  • Inloggning med pin-kod hänger sig. En knapptryckning indikeras men det går inte att mata in mer. Hur jag än tryckte på radera val eller ny inknappning så var inmatningen stendöd. Kan bero på att pin-inmatningen fått något konstigt tecken från systemet vid uppstart och det blev för mycket och hängning skedde. Lösningen var att starta om mittkonsolen och ge systemet lite tid. Vid direkt omstart så fanns fortfarande en liten tidsförskjutning innan det började fungera.

 

  • Infällning av backspeglarna är för mig bortkopplad för att jag inte vill att dessa skall skadas om de fryser fast på vintern. Detta hände min tidigare SAAB 9-5 där ena sidan fungerade och den andra slutade fungera igen. Men Teslans uppdateringar av programvara leder till att speglarna fälls in och vid andra tillfällen har det hänt likaså. Hela tiden så har min inställning i bilen varit att INTE fälla in backspeglarna. Har ingen lösning på detta. Vet ej hur man med knapp skall fälla ut speglarna igen! Men jag vet hur man får ut speglarna och det är genom att köra i en hastighet över 50 km/h. Då fälls speglarna ut! (Det finns också knapp i dörren)

 

  • Tanklocket fälls inte ut! Stort problem då detta behöver fungera. Rapporterade detta i höstas på service men de hittade inget. Det känns som detta är ett mekaniskt problem. Men jag testar med valet i bilen eller att trycka på bakdelen av bilen som är en nyckel. Inget händer. Trycker också på själva luckan som i min bil inte skall kunna öppnas med denna möjlighet. Ingen skillnad. Efter många försök så öppnas luckan och jag har inte kommit på vad som gör att det sker. Bug – Insekt tycker jag men inte Tesla!

 

  • En nyhet som uppkom slutet av januari 2019 var att om man stannade bilen och kopplade ut driften för att släppa av en person så kunde man inte starta igen. Jag antar att detta är ett försök att säkra upp så ingen kan ta bilen från föraren och köra vidare utan pin-kod. Men resultatet för oss i familjen var att vi inte visste hur vi skulle komma vidare efter toalettbesök utan att alla fick gå ur bilen och därefter låsa bilen. Vi låste upp igen gick in och matade in lösenordet. Då fungerade det! Därefter så har vi kommit på att det går att dubbel-klicka på nyckeln som man oftast har nerstoppad någonstans. Då fungerar det att köra igen. Kan tänka mig att implementeringen också skulle kunna vara att inmatningen av pin-kod skulle dyka upp en andra gång för att fortsätta färden. Detta händer inte men skulle vara tydligare än hur implementationen är idag! (Oxå pga remote access??)

 

  • Under vintern så har vi vid ett flertal tillfällen råkat ut för att det automatiskt valda ljuset på bilen blivit fel. Istället för halvljus så har bilen valt parkeringsljus trots att det varit kol svart ute. Vi har löst problemet genom att stanna och starta om. Men problemet har naturligtvis varit att hitta någonstans att stanna på om man inte ser något. Detta problem får inte ske och eftersom man kör på valet automatik så måste rätt val väljas. Jag misstänker att man i inställningar kan välja halvljus manuellt men det är svårt om man inte ser något att hinna med att ändra i menyn. Nästa gång så skall jag testa och se om man kan få igång ljuset genom att direkt välja halvljus när detta sker.

 

  • Vid 3-4 tillfällen så har vi också (Vi pga att fru johansson också råkat ut för detta) råkat ut för att inmatningen av pinn-koden hängt sig. Vi har försökt komma på hur man skall komma förbi problemet. Testat med att trycka på X och stänga fönstret men vi har fått försöka 4-5 gånger innan vi kommer vidare. Har också försökt att starta om mitt konsolen och detta har lyckats men det tar då lite tid. En tråkig bugg då pinn-koden finns där som ett extra skydd och man kommer förbi lätt genom att plocka bort pinn-koden men då förenklar man stöld och tillgången till bilen. Kanske vi får ta bort koden om detta fortsätter!

Processed with VSCO with p5 preset

Vitnos kan vara lite lurig ibland i skillnad mot trygga Audi!

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!
Om du trots allt vill köpa en Tesla så använd värvningskoden nedan!

TJT värvningsprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: