Teslas uppdelning av självkörande bilar

Det börjar bli lite rörigt med vilka modeller som kan och inte kan köra själv. I början av modell S fram till sommaren 2014 så var det lätt för det var först då som man släppte den ursprungliga autopiloten. I dagsläget så produceras alla nya bilar med hårdvara för självkörning och du väljer vad som mjukvarumässigt skall användas. Du kan uppgradera när du vill och betala det som behöver betalas för att kunna få hjälp i körningen. Notera att priset för detta skall ändras 1:e maj 2019. Till en dyrare nivå!

Ingen Autopilot

Utan autopilot innebär att man inte har radar fram och bara en backkamera bak. Det går inte att installera om du så ville. Det blir till att köpa en annan bil om så önskas.

Ursprunglig Autopilot

Denna variant släpptes oktober 2014 för modell S. I detta teknikpaket så ingick halv-automatisk körning och en parkeringsfunktion. Programvara version 7.0 inkluderade parkering utan förare oktober året efter.

Uppgraderad Autopilot

En radar för att hålla koll på trafik framåt var första stora steget i självkörning och 8 kameror med 12 sensorer runt bilen.

Total självkörningsförmåga

Möjligheten att beställa en helt självgående bil har funnits med länge men först nu börjar det bli möjligt så under våren 2019 släpptes programvara under version 9 som själv kan välja fil utan att föraren behöver göra något. Detta ingår i uppgraderad och för total självkörning.

Web

Teslas självkörandebilar bygger på dessa 8 sensorer och väldigt mycket erfarenhet. Genom att använda kombinationer av dessa sensorer så skall bilarna kunna klara regn, is och snö samtidigt som man skall kunna köra i öken med sand och smuts.

Neuralt nätverk är en teknik som Tesla använder sig av för att öka kunskapen i sina bilar. Detta artificiella nätverk är något som använts inom programmeringen för att applicera AI till dataprogram. Kanske kan vi få intelligenta Teslabilar framöver?

Idag så klarar Tesla:

  • Köra själv på motorvägar eller bra linjerade vägar.
  • Parkera själv (Begränsat)
  • Byta fil själv och köra av motorvägen själv
  • Framkörning från P eller garage (= Summon)
  • Krockskydd framifrån och från sidan

Funktionen att släppa iväg bilen för att parkera själv har man kunnat betala för under en längre tid men tyvärr så lanseras detta först till hösten.

Tesla har 500 000 bilar som har de mesta av dessa sensorer på sig vilket gör att de har sparat undan väldigt mycket kunskap om självkörning. Det känns som Teslas programmeringskunskap och integrering är så stor och så framtidsutsikterna för autopilot är stor och mycket överlägsen konkurrenterna idag. Det kommer dröja innan traditionella biltillverkarna kommer ifatt då dessa är duktig på hårdvara men inte lika duktiga på dataprogram.

Vitnos har bara en kamera och den är vinklad fel. Jag får själv programmera min bil för att hitta in i garaget. Men mer än så klarar inte denna ”gamling”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: