Nya skyltar från 2019

Dagens system för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror har funnits sedan 1972. Några bokstäver används inte för tilldelning (I, Q, V, Å, Ä och Ö) och utan dem är det maximala antalet möjliga kombinationer 12,1 miljoner. Idag är drygt 11 miljoner registreringsnummer upptagna och andelen tillgängliga nummer sjunker stadigt, trots återanvändning av nummer från avregistrerade fordon. Om inget görs kommer det nuvarande systemet slå i taket någon gång under 2019.

Under 2015 lämnade Transportstyrelsen ett förslag till regeringen om hur de svenska registreringsnumren kunde förändras. Förslaget innebar att det skulle vara möjligt att kunna använda också en bokstav som sista tecken. Den 16 februari 2017 fattade regeringen beslut om att genomföra de nödvändiga ändringarna i förordningen om vägtrafikregister som möjliggör förändringen.

När dagens registreringsnummer infördes 1972 fick alla fordon registreringsnumret utbytt mot ett nytt. Att byta ut alla nuvarande registreringsnummer mot nya skulle dock innebära en merkostnad för landets fordonsägare på cirka 1,5 miljarder kronor. Beslutet innebär att alla befintliga registreringsnummer behålls och att fordonsägarna inte behöver byta. Den enda skillnaden mot idag kommer att vara att det sista tecknet kan vara både en siffra eller en bokstav när nya fordon tilldelas ett registreringsnummer.

Bokstaven O kommer inte att användas som sista tecken i de nya registreringsnumren. Detta för att förhindra sammanblandning mellan bokstaven O och siffran 0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: