Begagnade priser i USA och nypriser i Sverige

Det är väldigt jobbigt att Tesla nu sänker sina priser på nyförsäljningen för alla de Tesla ägare som finns. Många kommer förlora 100 000 tals kronor på denna sänkning och kommer inte att kunna sälja sina begagnade bilar för det pris som tidigare varit aktuellt.

Exempel är en model X performace Ludicrous mode som kostade 1 500 000 kr kostar nu närmare en miljon. Ingen kommer betala mer än 1 miljon för din begagnade bil trots att den kanske bara är någon månad gammal.

Det är svårt att säga hur detta kommer påverka all Teslaägare men jag har hittat en amerikansk jämförelse där man kontaktat ett flertal återförsäljare regelbundet och fångat aktuella priser för begagnade bilar och såhär ser det ut:

Amerikanska begagnadepriser 2019-03-05

Det första man ser är att priserna i Sverige och i Europa ligger mycket högre är i USA. Väldigt få i USA gav 1.5 MSEK för en bil. Några få på förra årets modell då de kom ut. Men stapeln föll snabbt ner till 1 miljon. Notera att självkörande bilar 2015 och framåt hoppat lite upp och ner i priset efter ny årsmodell.

Nu skall det bli spännande att titta på hur priserna på blocket kommer falla då modell 3 bilarna börjar säljas med allt vad det innebär. Förberedda för 250 kW laddningar. Autopilot extrem med Parkeringsfunktion och ”summon” som hittar dig. Eller annat tekniskt som lanserats i närtid.

De priser som presenterades ovan är 2 veckor gamla. Söndagen den 10:e mars så ändrades de globala priserna igen med 3%. Alla modeller utom den billiga 35 000 $ versionen.

Se nytt prismeddelande med 3%

Tesla har svårt att hitta sin balans och robusthet i prismodellen. Nu släpps model Y i dagarna. Påverkar detta den interna konkurrensen så de får ändra prismodell igen? Hoppas inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: