Superladdare version 3.0 pågång

Onsdagen den 6:e februari 2019 så släpptes nästa version av laddare från Tesla. Nuvarande laddare som existerar i 20000 exemplar klarar maximalt att ladda med 120 kW. Där Tesla har tagit 12 styck vanliga 3.-fas laddare och sammanbyggt dessa till en enhet för 2 laddare A och B. Laddarna bygger på en grund som jag själv köpt till hemmet för en billig peng och som enkelt kan underhållas och bytas ut om de går sönder. En stor fördel om en går sönder är naturligtvis att 11 återstår och ger fortfarande gott om kräm.

De nya laddarna kommer att ge 250 kW laddning.

Vitnos kan dra nytta av version 3.0 då laddenheterna kommer kunna ladda upp till 145 kW. Pga ny programvara så kommer man kunna värma batteriet innan man kommer fram så att man kan ladda maximalt redan från start. Idag så går laddhastigheten långsamt upp och ner igen efter en stund. Notera också att A och B stolpar försvinner så du delar inte laddeffekt med någon utan kan få 145 kW direkt. Efterhand som batteriet fylls på så minskar effekten man laddar med så det är den första halva laddningen upp till 50-70% som är effektivast.

IMG_2678

Frågan som sedan uppkommer är också när byte till 3.0 blir aktuellt för Europa och för Sverige? Min tanke har varit att de nya laddarna fört och främst har byggts för att klara att ladda den nya Semi-lastbilen som kommer släppas nästa år. Dessa fartmonster kommer behöva ladda snabbare än bilarna pga att de går i produktion hela tiden och att de har så mycket batteri att ladda.

img_2624

Eftersom Tesla just nu har slutfört eller håller på att slutföra uppgradering av alla laddstationer för att klara kontakterna CCS EU så känns denna ombyggnad lite som en andra våg lite dålig timing och lite dyrt totalt sett. Billigare att bygga om laddenheterna vid ett tillfälle med 2 nyheter än som nu vid 2 tillfällen. CCS i Sverige är nu klart på alla ladd-stationer!

I Sverige kommer vi få teslaladdare först till hösten och de kommer att ladda model 3 med 250 kW. Vid samma stationer kommer man kunna ladda S och X med i storleksordningen 145 kW.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: