Tesla har reservbatteri i sina batteripack!

Teslas svenska intresseklubb har många fina informationer om Tesla bilarna och i just detta fall också en Tesla model S 85 kWh.

Tesla Swedens artikel om reservbatteri!

Tesla Model S består av batteripack med 7104 celler, som var och en kan lagra 12 Wh energi. Sammanlagt blir det 85 kWh.

När jag har läst om hur de olika fordonstillverkarna informerar om sina batterier så har min bild varit att många för säkerhetsskull har reservpack som de inte informerar om. Men enligt denna information så har Tesla med den totala mängden energi men de presenterar 0 – 10 kWh innan slutgiltig dränering.

Tesla model S 85 kWh batterireserv

Så detta innebär att jag har 75.9 kWh att bruka på mina långkörningar innan visaren pekar på noll.

Litiumjonbatterier slits som mest när de är helt fulladdade eller helt urladdade. Ett litiumjonbatteri ska helst aldrig vara helt fulladdat eller urladdat för då åldras det snabbt.

Låter man batteriet vara helt urladdat en längre tid kan det dessutom skadas permanent, så allvarligt att det inte längre kan laddas. Fenomenet kallas ”bricking” för bilen blir som en väldigt dyr tegelsten efter det (fast har man en Tesla täcks bricking av batterigarantin).

Mha Bricking protection bufferten kan bilen klara sig i nån dag utan laddning. Den bufferten är där för att få bilen överleva tiden det tar att ringa bärgning och bärga bilen till någonstans där den äntligen kan ladda sina batterier igen. Har du kört helt slut på batteriet skall bilen laddas så snabbt som möjligt, men du behöver i alla fall inte oroa dig för att bilens batterier har tagit stryk av äventyret.

Så enligt denna karta så finns det 5.1 kWh kvar att köra efter att visaren hamnat på 0 km. Vilket innebär att du kan köra 2-3 mil till. Därefter är det stopp för körning men fortfarande har du säkerhetsbatteriet på 3.9 kWh.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: