Tesla batteri och bilfabriker

För närvarande så har Tesla byggt 2 men håller på med en tredje superfabrik för sina solceller, batteripack och bilar. De började i Nevada öster om Los Angeles och därefter köptes en stor fabrikspark i Buffalo i staten New York. Senaste projektet rör en ny fabrik som skall börja byggas i Kina och i storstaden Shanghai.

Wikipedia ger lite information här:

Gigafactory 1:

Tesla Gigafactory 1 är ett litiumjonbatteri och elfordonsmonteringsfabrik nära Clark, Nevada. Anläggningen ägs och drivs av Tesla, Inc. för att leverera batterierna till sina elbilar och stationära förvaringssystem. Det är beläget vid Tahoe Reno Industrial Center i Storey County och sysselsätter cirka 3000 personer från och med augusti 2018.

Fabriken startade en begränsad produktion av Powerwalls och Powerpacks under första kvartalet 2016 med hjälp av battericeller som producerades någon annanstans och började massproduktion av celler i januari 2017. Nevada-guvernören Brian Sandoval uppskattade att Nevada skulle njuta av 100 miljarder dollar i ekonomisk nytta under två decennier från byggandet och driften av denna fabrik. Grand Opening Event hölls den 29 juli 2016.

Gigafactory 1, i Nevada, är inriktad på sann nord, vilket gjordes så att utrustningen kan kartläggas av GPS och solpaneler på taket kan justeras exakt. Fabriken har också utformats för att vara helt självförtroendefull. Tesla avser att driva strukturen genom en kombination av sol-, vind- och geotermiska källor på plats. Byggnaden kommer att ha det största fotavtrycket i världen och näst största volymen när den är färdig.

gigafactory 1 - nevada

Gigafactory 2:

Tesla Gigafactory 2 är en fotovoltaisk (PV) cellfabrik, som hyrs av Teslas dotterbolag SolarCity i Buffalo, New York. Fabriken, som ägdes av staten New York, byggdes på en remedierad brownfield-plats från en tidigare stålverk. Konstruktion på fabriken startade 2014 och slutfördes 2016-17.

År 2013 planerades platsen för Gigafactory 2 som ett inkubationscenter för ren energi. När SolarCity förvärvade Silevo 2014 och fusionerades i Tesla två år senare, var fabriken planerad. Fabriken, i samarbete med Panasonic, startade begränsad montering av solceller i 2017 med importerade japanska PV-celler. Det började kommersiell produktion av moduler 2017. Under 2018 började SolarCity att producera enskilda solceller.

Efter initieringen av Gigafactory 1 nära Reno, Nevada år 2016, började Tesla hänvisa till SolarCity Gigafactory som Gigafactory 2.

gigafactory 2 - new york state

Gigafactory 3:

Tesla Gigafactory 3 (kinesisk: 特斯拉 上海 超级 工厂) är en fabrik i Tesla, Inc., som för närvarande är under uppbyggnad i Shanghai, Kina. [2] Anläggningen kommer att producera battericeller tillsammans med Tesla Model 3 och Tesla Model Y-bilar, vid ett första produktionsmål på 250 000 elbilar per år.

Den regionala regeringen i Shanghai godkände avtalet att bygga produktionsanläggningen i juli 2018 och ett långsiktigt leasingavtal undertecknades för 210 hektar (85 hektar) mark i oktober 2018. Konstruktionen inleddes i december 2018 med installationen av säkra fäktnings- och platskontor.

gigafactory 3 - shanghai

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: